Kahramanmaraş Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Kahramanmaraş, eski adıyla Maraş, Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yer alır ve ülkenin en kalabalık on sekizinci şehridir.

Kurtuluş Savaşı’nda işgale direnişi nedeniyle TBMM tarafından 5 Nisan 1925’te şehre İstiklal Madalyası verilmiştir. 7 Şubat 1973 tarihinde ise Maraş olan adı, Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanunla Kahramanmaraş, büyükşehir statüsüne sahip olmuştur.

Kahramanmaraş’a karayolu, demiryolu ve havayolu ile ulaşım mümkündür. Türkiye’nin her bölgesinden karayoluyla Kahramanmaraş’a ulaşabilirsiniz. Otobüs Terminali kent merkezinde konumlanmaktadır. Kahramanmaraş; Konya, Karaman, Mersin, Hatay, Adana ve Mardin illerine demiryoluyla bağlıdır. Yılın her döneminde sürekli olarak tren seferleri düzenlenmektedir. Havaalanı ise şehir merkezine 5 kilometre uzaklıktadır. Havayoluyla Türkiye’nin sayısız ilinden Kahramanmaraş’a uçuşlar düzenlenmektedir.

Gezilecek Yerler

Kahramanmaraş Müzesi

Kahramanmaraş’ta ilk insan yerleşimi Üst Paleolotik Çağdan bu yana devam etmektedir. Bugüne kadar pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kahramanmaraş, müzecilik açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Türkiye genelinde ilk müzecilik girişimleri Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilmiştir. Kahramanmaraş Müzesi ilk olarak 1947 yılında kurulmuş olup 1961’te Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmıştır. 1975 yılında ise il merkezinde, Azerbaycan Bulvarı’ndaki bugünkü binasına taşınmış ve halen burada hizmet vermektedir. 30.000’den fazla eserin yer aldığı müzede; bölgede yapılan kazılarda çıkarılan eserler sergilenmektedir. Özellikle; Türkoğlu İlçesi, Gâvur Gölü Bataklığından çıkarılan ve tarihi M.Ö. 1400’lü yıllara dayanan antik fil iskeletleri görülmeye değerdir.

Ashab-ı Kehf

Kahramanmaraş, Ashab-ı Kehf

Ashab-ı Kehf Külliyesi, Afşin ilçesinin 7 kilometre kuzeybatısında bulunmaktadır. Külliye, Antik Çağ’dan bu yana iki büyük semavi dinde kutsal olarak kabul edilen Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) mağarasının çevresine kurulmuştur. Eshab-ı Kehf, Bizans döneminde olduğu gibi Selçukluların fethinden günümüze kadar Hristiyanlar ve Müslümanlarca kutsal bir mekan olarak bilinmiş, önemli bir ziyaret noktası olmuştur. Ashab-ı Kehf Külliyesi, mağaraya gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Anadolu Selçuklularının Maraş Emiri Nusretüddin Hasan Bey tarafından 1215 – 1234 yılları arasında inşa ettirilmiştir.

Taş Medrese

Kahramanmaraş merkezinde, Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan Taş Medrese; Dulkadiroğlu Beyliği hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından 15. yüzyıl sonunda inşa ettirilmiştir. Mesrese, mescit ve türbeden oluşan küçük bir külliye olarak yapılan Taş Medrese, gugün mescit ve depo olarak kullanılmaktadır. Çeşitli restorasyonlardan geçerek günümüze kadar orijinal dokusunu korumayı başarmıştır. Ulu Camii yanında konumlanan Taş Medrese’ye dolmuş, halk otobüsü ve taksilerle şehrin her yerinden rahatlıkla ulaşım sağlamak mümkündür.

Ulu Camii

Kahramanmaraş, Ulu Camii

Ulu Camii, Kahramanmaraş merkezinde, Dulkadiroğlu ilçesinde konumlanmaktadır. Kayıtlara göre Dulkadiroğlu Beyliği hükümdarı Süleyman Bey tarafından 1442 – 1454 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Ardından Süleyman Bey’in oğlu Alaüddevle tarafından 1501 yılında restore edilmiştir. Ahşap tavanlı camii tek şerefeli minaresiyle dikkat çekmektedir. Beylikler dönemi ve erken dönem Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan Ulu Camii’nin minare, taçkapı, mihrap, minber  bölümünde yer alan süslemeleri görülmeye değerdir.

Kahramanmaraş Kalesi

Kahramanmaraş, Kahramanmaraş Kalesi

Onikişubat ilçesinde, şehrin tam merkezinde yer alan Kahramanmaraş Kalesi; sivri ve yüksek bir tepe üzerine kurulmuştur. Kalede yapılan çalışmalarda Geç Hititler dönemine ait pek çok tarihi eser ortaya çıkarılmıştır. Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda kale kapısında yer aldığını belirttiği Maraş Aslanı da bu eserler arasındadır. Geç Hititler döneminde inşa edildiği bilinen Kahramanmaraş Kalesi, daha sonra bölgede egemen olan Asur, Med, Pers, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde çeşitli restorasyonlardan geçerek günümüze kadar korunmuştur.

Ekinözü İçmeleri

Ekinözü ilçesinde yer alan içmelerin doğal mineraller açısından zengin olan suyu birçok hastalığa iyi gelmektedir ve her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir. İçmeler; Yukarı İçme, Orta İçme ve Aşağı İçme olmak üzere üç içmeden oluşmaktadır. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Maraş, Erzurum, Sivas, Gürün, Darende ve Elbistan kervan yolu üzerinde konumlandığından bölgede pek çok han kurulmuş, İçmeler dinlenme yeri olarak kullanılmıştır. Kervan yolunda yer alması sebebiyle Ekinözü İçmelerinin ünü çevre illere yayılmıştır.

Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri

Kahramanmaraş, Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri

Onikişubat ilçesine bağlı Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri, Maraş – Göksun karayolunun 55. Kilometresinde bulunmaktadır.  Kahramanmaraş Otobüs Terminalinden Göksun ilçesi güzergâhına giden transitlerle bölgeye ulaşım mümkündür. Döngel Mağarası’nın sarıp sarmaladığı çam ormanlarının içerisinde yer alan mesire yerinde piknik yapabilir, yeni keşifler gerçekleştirebilir, alabalık üretim tesislerinin lezzetli alabalıklarını tadabilirsiniz. Buz gibi suyu ve eşsiz manzarasıyla Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri, ziyaretçilerine adeta cennetten bir köşe sunmaktadır.

Abdülhamid Han Camii

Kahramanmaraş, Abdülhamid Han Camii

Abdülhamid Han Camii; 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid adına 2011 yılında inşa edilmiştir. Şehrin her yerinden görülebilen camii Mercimek Tepe üzerinde konumlanmaktadır. Camide her cuma günü II. Abdülhamid adına hutbe okunmaktadır. 20 bin kişi kapasiteye sahip Abdülhamid Han Camii, Türkiye’nin üçüncü, Kahramanmaraş’ın en ise en büyük camisi olma özelliğine sahiptir.

Kapalı Çarşı

Kahramanmaraş, Kapalı Çarşı

Kahramanmaraş il merkezinde yer alan kapalı Çarşının 16. yüzyıl sonlarına doğru inşa edildiği tahmin edilmektedir. Çarşı, bedesten ile bakırcılar çarşısı arasında kuzey – güney doğrultusunda uzanır. Osmanlı dönemi kapalı çarşılarının en erken örneklerinden biri olan çarşı ortasında yer alan dua kubbesiyle dikkat çekmektedir. Kapalı çarşı günümüzde yaklaşık 120 dükkana ev sahipliği yapmaktadır. Kapalı çarşı çevresinde yer alan diğer tarihi çarşılarla birlikte (Bakırcılar Çarşısı, Semerciler Çarşısı, Saraçlar Çarşısı, Belediye Çarşısı, Mazmanlar Çarşısı, Kazzazlar Çarşısı, Demirciler Çarşısı, Alacacılar Çarşısı) geçmişten günümüze bölgenin ticari hayatına yön vermektedir.

Kahramanmaraş Mutfağı

Kahramanmaraş’ta kültürel değerlerin önemli bir öğesi de yemekler ve tatlılardır. Kış için tarhana, buldur, döğme, nişasta hazırlanır ve biber, patlıcan, kabak, bamya, fasulye gibi besinler kurutularak saklanır. Tarhana, ekşili çorba, döğmeli mercimekli çorba, yoğurtlu döğmeli çorba, Maraş paçası gibi çorbalar, simit köftesi, içli köfte, kısır köftesi, sömelek köfte, suluyağlı köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi gibi köfte çeşitleri, keşk aşı, Maraş pilavı, tavuklu pilav, peynirli ve çökelekli börek, bayram çöreği gibi pilav ve börekler yöreye özgü yemeklerdir.  Tatlı olarak da ünlü Maraş dondurmasını unutmamak gerekir. Fıstık ezmesi, un sucuğu, pestil ve hapısa yörenin diğer bilinen tatlılarıdır.

Kahramanmaraş’ta Alışveriş

Kahramanmaraş’dan, yöreye özgü satın alınabilecek özgün hediyelik ürünlerin arasında; ağaç oyma tekniğiyle yapılmış dekoratif eşyalar, dövülerek işlenmiş bakır malzemeler, sim ve sırma işleri, yemeni adı verilen deriden yapılmış geleneksel ayakkabılar ve postallar, ünlü Kahramanmaraş kırmızıbiberi, tarhana, fıstık ezmesi, un sucuğu ve pestil sucuğu yer almaktadır. Anadolu Selçuklular döneminden kalan büyük Kapalı Çarşı, Mazmanlar Çarşısı, Demirciler Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Çinili Çarşı Kahramanmaraş’ın en merkezi ve tarihi alışveriş noktalarıdır. Ayrıca şehirde Piazza AVM ve Arnelia AVM olmak üzere iki büyük alışveriş kompleksi de bulunmaktadır. Bu büyük alışveriş merkezlerinde gıdadan elektroniğe kadar aradığınız pek çok ürünü bulabilirsiniz.

Yorumda Bulun