Sudan Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Resmi adı ile Sudan Cumhuriyeti Kuzey Afrika’da Kızıl Deniz kıyısında yer alan bir Afrika ülkesidir. Afrika’nın en büyük üçüncü ülkesi olan Sudan Cumhuriyeti 2011 yılında Sudan ve Güney Sudan olarak ikiye ayrılmıştır.

Sudan Cumhuriyetinin kuzeyinde Mısır, kuzeybatısında Liya, doğusunda Etiyopya ve Eritre, batısında Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, güneyinde Güney Sudan bulunmaktadır. Sudan Cumhuriyeti’nin tam ortasından geçen Nil Nehri ülkeyi Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırıyor. Sudan Ülkesi 15 eyaletten oluşmaktadır. Ülkesinin başkenti Hartum şehridir.

Sudan ülkesinin resmi dili Arapça ve İngilizcedir. Çok sayıda etnik grubu içinde barındıran ülkede 134 farklı dil konuşulmaktadır. Ülkenin resmi dini İslam’dır. Ülkede Animist ve Hristiyanlar da bulunmaktadır. Sudan Cumhuriyeti sıcak ve nemli bir iklime sahiptir.

Ülkeyi ziyaret etmek için en uygun dönem Ekim ve Nisan ayları arasıdır. Sudan Cumhuriyeti Türk vatandaşlarından vize istememektedir. Sudan Cumhuriyeti’nin başkenti olan Hartum şehrine Türkiye’den direkt ve aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır.

41.175.541 toplam nüfusuyla Kuzey Afrika’da yer alan Sudan, yüz ölçümü bakımında Afrika kıtasının en büyük ülkesidir. Sudan’ın başkenti Hartum şehridir.

Yılda ortalama 5000 turist tarafında ziyaret edilen bu ülke, bana göre de ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Çünkü ülkede keşfedilmeyen birçok tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunur.

Hartum

Hartum’da yer alan Sudan Ulusal Müzesi, gezilip görülmeye değer bir yerdir. Müzede eski Hristiyanlık döneminden günümüze kadar birçok eser sergilenmektedir. Sudan tarihi ve kültürü hakkında daha fazla bilgi ve ayrıntı öğrenmek için bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Sanganeb, Sudan’daki Port Sudan’ın yaklaşık 30 km kuzeydoğusunda yer alan bir mercan atolüdür. 1990 yıllından itibaren burada yer alan deniz altı canlıları nedeniyle Sanganeb Atolü Ulusal Deniz Parkı adıyla hizmet vermektedir. Bu park bünyesinde birçok bitki ve hayvan türü bulunmaktadır. 2016 yıllında bu park Unesco Dünya Kültür Listesine eklendi.

Karima kasabasında yer alan Gebel Barkal Dağı, 80 metre yüksekliğiyle ülkenin önemli bir turistik yapısıdır. Bu dağ üzerinde çok sayıda piramit bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse bu piramitleri ziyaret etmek için gelmelisiniz.

Sudan, Hartum

Bagrawiyah bölgesinde yer alan Meroe Piramitleri, M.Ö. 720-300 yılları arasında inşa edilmiştir. 6-30 metre uzunluğunda yer alan bu piramitleri görmenizi tavsiye ederim. Fakat Sudan’da yaşanan iç çatışmalar nedeniyle günümüzde ziyarette kapalıdır. Bu piramitler Unesco Dünya Miras listesinde yer almasına rağmen günümüzde korunmuyor. ve çöl ortasında terk edilmiş vaziyette bulunuyor. Mısır Piramitlerine benzeyen bu piramitler korunmazsa yakın tarihte yok olup gideceklerdir. Sudan’a gittiğinizde sorun eğer ziyarette açılmışsa mutlaka ziyaret edin.

Burj el Fateh Oteli, ülkenin en modern binası olarak bilinir. Dubai’deki Burj el Arap oteline benzemektedir. Bu nedenle şehrin en önemli yapılarından biri kabul edilmektedir. Mimarisi oldukça dikkat çekmektedir. Buraya gidip konaklayabileceğiniz gibi konaklamasanız dahi lobisinde ya da restorana gidebilirsiniz. Buraya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.

Al Kabir Camii,  Mavi Nil’in yanında yer almaktadır. Şehrin ve ülkenin en önemli camilerinden biridir. Bu cami hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka camiyi ziyaret edin. Caminin mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Omdurman

Sudan, Omdurman

Omdurman, Sudan’ın Hartum Eyaleti’ne bağlı bir şehirdir. Nil nehrinin batısında ve başkent Hartum’un karşı kıyısında yer alır. Yaklaşık 3 milyon nüfusu bulunur. Buraya geldiğinizde çok harika bir çarşısı bulunuyor. Bu çarşıya gidip sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. Oradan da deve pazarına gidebilirsiniz. Sudan’ı tam anlamıyla tanımak isterseniz bu şehri mutlaka ziyaret edin.

Shendi

Sudan, Shendi

Başkent Hartum’a yaklaşık 150 km uzaklıkta yer alan bir Sudan kentidir. Bu kentte birçok tarihi yapı bulunur. Fakat kenti asıl ilginç kılan ise mezar şeklinde çok sayıda piramidin bulunmasıdır. Bu tarihi şehre gelip bu piramitleri ziyaret edebilirsiniz.

Tuti Adası

Sudan, Tuti Adası

Nil Nehri’nin iki kolu arasında yer alan Tuti Adası, oldukça sakin ve huzurlu bir bölgedir. Buraya sevdiklerinizle birlikte gelip adayı gezebilir ve adada yer alan kahvelerde oturup sohbet eşliğinde bir şeyler yeyip içebilirsiniz. Hartum’dan teknelerle nehir üzerinden geçip bu adaya ulaşabilirsiniz.

Sevakin Adası

Sevakin Adası, Sudan’ın kuzeydoğusunda Kızıldeniz’in batı kıyısında düz ve oval bir turistik adasıdır. Aynı zamanda önemli bir liman şehridir. Geçmiş tarihlerde burası Nubye bölgesinin en önemli limanı iken daha sonra 30 kilometre kuzeyde Port Sudan’ın kurulmasıyla ikinci dereceye düşmüştür.Sevakin Adası aslında bulunduğu konum itibariyle önemli bir yere sahiptir. Çünkü Afrika’nın hac kapısı olarak bilinmektedir. Bizim içinde 1500’lü yıllarda önemli hale geldi.  Çünkü Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Süleyman’ın 1517 Yıllında Mısır‘ı fethi ile bu ada Osmanlı topraklarına katıldı. Yaklaşık 400 yıl boyunca direk İstanbul tarafından yönetildi. Bu adayı önemli kılan diğer bir neden ise Osmanlı’nın günümüzdeki Eritre, Cibuti ve kuzey Somali‘yi kapsayan Habeş Eyaleti valilerinin yaşadığı yerdi. Bu adanın yönetimi 1865 yıllında Mısır’a bırakıldı. 1882 yıllında İngilizler tarafından işgal edildi. 1923 Lozan Barış Anlaşmasıyla kesin olarak İngilizlerin idaresinde Mısır’a bırakıldı. 1956 yıllında Sudan’ın bağımsızlığının kazanmasıyla Sudan topraklarının bir parçası oldu. Şimdi tekrar turizme kazandırılmak üzere Türkiye ve Sudan iş birliği ile restore ediliyor. Restore çalışmaları tamamlandıktan sonra bu adaya yılda 5 milyon turistin gelmesi bekleniyor.

Yorumda Bulun