Giresun Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Bütün renklerin birbiriyle buluşup mükemmel bir resim ortaya çıkardığı Giresun şehri, Doğu Karadeniz bölgesinin en çok turist çeken yerlerinden biridir.

Özellikle kirazı, fındığıyla ve kemençesiyle meşhur olan Giresun, halen doğal güzelliğini koruyabilen ender Karadeniz şehirlerinden biri.Giresun M.Ö. 7. Yüzyıldan bugünlere kadar gelirken nelere tanıklık etti? En başa dönersek, M.Ö. 7. Yüzyılda Giresun “Kaşka” bölgesi olarak biliniyordu. Bunu takiben bölgede, Pers, Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun izleri görülmüştür. En sonunda ise 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti kapsamına girmiştir. Giresun Yunanca “Kerasounta”, başka bir deyişli “boynuz” anlamına gelir. Giresun’un coğrafi şekli boynuza benzediği için bu isim verilmiştir.

Yayla turizmin yaygın olduğu kentte buna ek olarak fındık ve kiraz ihracatı da yapılmaktadır. Temiz havasıyla tercih edilebilecek bu nadide Karadeniz kenti yıl boyunca ilgi görmektedir.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Giresun’u Karadeniz Sahili ve Kuzey Anadolu Dağları çevreler. Kentin etrafında ise Ordu, Sivas, Erzincan, Gümüşhane ve Trabzon yer alır.

Sahip olduğu iklim özelliklerinden dolayı yazları kuraklık yerine oldukça serin bir hava gözlenir. Yaz sıcağından bunalanlar için ideal bir tatil noktasıdır. Özellikle Ağustos ayında en yoğun turist akınını gören şehrin bu yoğunluğu aynı zamanlarda yapılan fındık toplama aktivitelerine bağlayabiliriz.

Giresun Gezilecek Yerler

Giresun’da gezilecek yerler deyince akla bozulmamış doğasıyla, çam kokulu yaylalarıyla ve yemyeşil vadileriyle keşfedilmeyi bekleyen binbir manzara gelir.

Karadeniz sahil kentlerinden biri olan Giresun’un gezilecek yerleri arasında şehir merkezindeki müzeler ve tarihi yapıtlar da bulunuyor. Bunun yanı sıra yaz sezonunda deniz turizmi canlandığı için Giresun’da Arif Kumaş Plajı, Emniyet Plajı, Jandarma Plajı ve Belediye Plajı gibi görülmeye değer plajlar da vardır.

Giresun Adası

Giresun, Giresun Adası

Kentin yıllardır taşıdığı özelliklerinden sıyrılıp, başı başlına gizemlerle ve efsanelerle dolu bir adadır Giresun Adası. Karadeniz’de bulunan iki adadan biridir. Özellikle son yıllarda düzenlenen özel temalı turlarıyla dikkat çeken ada, bölgede Akdeniz iklimine sahip tek yerdir. Giresun Valiliği ve Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın ortak işbirliğiyle Giresun Adası’nın daha fazla öne çıkarılması bir süredir planlanıyor.

Giresun Kalesi

Giresun, Giresun Kalesi

Kentin tarihiyle iç içe bir tatil geçirmek isterseniz, Giresun Kalesi ile başlayabilirsiniz. Giresun Kalesi adeta şehri ikiye bölen konumuyla Giresun’a kuşbakışı bakıldığında mükemmel bir manzara sunar. I. Pharnakes tarafından yaptırıldığı öne sürülen kale, şehirde en çok ziyaret edilen tarihi yerlerden biri olma özelliğini taşıyor.

Kümbet Yaylası

Giresun, Kümbet Yaylası

Giresun’da gezilecek yerler deyince akla ilk olarak çam kokulu yemyeşil yaylalar gelir. Giresun’da yayla turizmi oldukça gelişmiş olup, kentin çevresinde gezebileceğiniz pek çok yayla mevcuttur. Giresun’daki yaylalar arasında en çok ziyaret edilen olan Kümbet Yaylası, yemyeşil doğasıyla gelenleri karşılar. Temiz havası ve huzurlu ortamı, şehrin karmaşasından uzaklaşmak isteyenlere biçilmiş kaftandır. Kümbet Yaylası’nda kır kahvelerinde çayınızı yudumlayabilir ya da mangal yapan restoralarda güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Ayrıca bölgede belirli tarihlerde yayla şenlikleri düzenlenmektedir.

Giresun Müzesi

Tarihi bir dokunuş arıyorsanız Giresun’un gezilecek yerleri içinde şehir merkezinde olan Müze sizin için iyi bir alternatif olabilir. Gogora Kilisesi olarak da bilinen Giresun Müzesi, 18. Yüzyıldan kalma bir tarihi eserdir. Kilise 1988 yılından beri müze olarak hizmet etmektedir. Tarihten pek çok farklı izi tek bir yapıda taşımayı başaran Giresun Müzesi, üç katlıdır ve içerisinde pek çok tarihi eser barındırır.

Giresun, Giresun Müzesi

Giresun’da Gezilecek Diğer Yerler (Vakti Bol Olanlar İçin) ; Tirebolu Kalesi, Bedrama Kalesi, Hacı Miktat Camisi ve Giresun Kale Camisi. Giresun’un Şehre Yakın Gezilecek Yerleri; Aymaç Mesire Alanı, Bektaş Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Despot Suyu, Paşakonağı Yaylası, Gölyanı Yaylası ve Sisdağı Yaylası

Giresun Mutfağı

Giresun mutfağı kendi kültürüne ve tarihine has pek çok yemek çeşidi sunar. Kuymak, Hamsi Pilavı, Hamsi Böreği, Hamsi Buğulaması, Fasulye Diblesi, Isırgan çorbası, Sakarca Karadeniz havasını hemen hemen her yemek türünde hissedebileceğiniz mutfak kültürüne verilebilecek örneklerdendir. En önemlileri ise her sokak başında bulmanız mümkün olan Giresun simidi ve macunlu pastasıdır.

Giresun’da Alışveriş

Giresun’un fındığı ve kirazı oldukça  ve kent turizmini olumlu yönde etkileyen önemli unsurlardandır. Fındık ezmesi, fındık yağı, fındık barı, fındık anahtarlığı… Kısacası fındık denilince akla gelebilen ne varsa Giresun’da bulabilirsiniz. Özellikle Atatürk Meydanı’nda fındık ile alakalı ürünler satan pek çok dükkân bulunuyor. Fındığın yanı sıra bu dükkânlarda  tereyağ, peynir, süt gibi mamülleri de satın alabilirsiniz. Bunun dışında hediyelik almak isterseniz şehre özel anahtarlıkları ve magnetleri de tercih edebilirsiniz. Giresun pastasını ve simidini de not etmekte fayda var.

 

Yorumda Bulun