İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karaman, 8.924 kilometrekarelik bir alana konumlanmıştır. İç Anadolu’nun temel iklim yapısına sahip olan Karaman, yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı olan karasal iklim yapısına sahiptir. Türkiye’nin her yeri gibi burası da birçok medeniyete ev sahipliğiyapmıştır. Karamanın ilk kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte yapılan arkeolojik kazılar neticesinde önemli bir yerleşim bölgesi, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunmuştur. İl, Hititler zamanında bir askeri bölge ve ticaret merkezi olmuş daha sonra Frigya ve Lidya
lıların egemenliğine geçmiş, M.Ö. 322’de Yunan Kralı Perdikkos ve Filippos’un işgaline ve talanına uğramıştır. Karamanoğulları Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflamasından ve yıkılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan edip Karamanoğlu Devleti’ni burada kurmuşlardır.
Yunus Emre, Şeyh Edebalı, Kazım Karabekir, Kemal Reis, Mevlana, Şair Ayni gibi pek çok Türk büyüğünün yetiştiği bu şehir ve yöresi; mağaraları, yeraltı şehirleri, inanç merkezleri gibi önemli turistik değerlere sahiptir. Topraklarının yüzde 30’u tarım arazisi olan Karaman, sanayiden daha çok tarıma dayalı ekonomik faaliyetler ile gelişmiştir. Şehir, İmalat-gıda sanayisinin alt grubu olan bisküvi ve bulgur sanayisinde ülke üretiminde önemli bir yere sahiptir. Türkiye bisküvi üretiminin yaklaşık üçte biri, bulgur üretiminin ise yüzde 20’si Karaman’dan karşılanmaktadır.
Dağlık ve engebeli bir araziye konumlanmış olan Karaman, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Batı ve kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, güneybatısında Antalya illeri ile çevrilidir.
Karasal iklimin egemen olduğu Karaman yazları sıcak ve kurak; kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Bu nedenle Karaman’a turizm amaçlı seyahat edecekler için ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesi önerilir.
Karaman’a demiryolu ve karayolu ile ulaşım mümkündür. İç Anadolu Bölgesi’ni, Akdeniz Bölgesi’ne bağlayan transit geçiş yeri konumunda olan Karaman’a tüm bölgelerden otobüs seferleri düzenlemektedir. Otomobil ile seyahat edecekler için il merkezine Ankara 363 kilometre, İstanbul 772 kilometre, Konya 105, kilometre, Mersin 236 kilometre uzaklıktadır. Demiryolu tercih edecekler için İzmir, İstanbul ve Adana istikametinde Kurtalan’a kadar ulaşım imkânı bulunmaktadır. İl üzerinden Toros Ekspresi, Mavi Treni ve Posta Ekspresi geçmektedir.
Karaman’da Gezilecek Yerler
Yunus Emre, Şeyh Edebalı, Kazım Karabekir, Kemal Reis, Mevlana, Şair Ayni gibi pek çok Türk büyüğünün yetiştiği bu şehirde eşsiz mimari eserler, kaleler, türbeler, camiler, kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır. Bunların yanında Karaman’a gelip de Yunus Emre’nin Türbesi, Otantik Taşkale kasabasını görmeden gitmemenizi tavsiye ediyoruz.
Gezilecek diğer yerler: Değle Ören Yeri, Binbir Kilise, Gökçeseki Ören Yeri, Aktekke Camii, Dereköy Fisandon Kilisesi, Manazan Mağaraları, Ermenek Kalesi, Madenşehir Örenyeri, Mennan Kalesi, Karaman Müzesi, Ermenek Çayı, Hatuniye Medresesi, Hürrem Dayı Evi, Taşkale Tahıl Ambarları.
İncesu Mağarası
Taşkale Köyü’nün yakınlarında bulunan mağara yatay bir yapıya sahiptir. Özellikle damlataşı bakımından oldukça zengindir. Çok yağışlı dönemlerde küçük bir yeraltı nehrine dönüşmektedir.
Ermenek Vadisi
Göksu Nehri’nin en büyük kolu olan Ermenek Çayı’nın oluşturduğu Ermenek Vadisi, Karaman ve Mersin’in ortasında Orta Toros Dağları’nda, Taşeli Platosu’nun kuzeyinde bulunmaktadır. Bu derin vadide kireçtaşı yapısından dolayı pek çok mağara bulunmaktadır. Vadi, birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağıdır.
Karabaş Veli Külliyesi
Karaman merkezde Siyahser Mahalesi’nde yer alan bu külliye Karamanoğlu döneminde inşa edilmiştir. Külliye cami, imaret ve türbeden oluşmaktadır.
Meraspolis Mağarası
Birçok kat ve bölümlerden oluşan mağara dünyanın en büyük yeraltı suyuna sahiptir. Karaman’ın Ermenek ilçesinde bulunan Meraspolis Mağarası ilk çağda insanlar tarafından kullanılmış ve sığınak olmanın yanı sıra zindan olarak da işlev görmüştür.
Karaman Kalesi
Yüzyıllar boyunca kullanılan medeniyetler tarafından onarım görmüş olan Karaman Kalesi en son Osmanlı İmparatorluğu tarafından onarılmış ve kullanılmıştır. Kalede yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan bulgular kalenin 14. yüzyıla kadar uzanan bir tarihinin olduğunu kanıtlamaktadır. Bu çalışmalar sırasında elde edilen bulgular Karaman Müzesi’nde sergilenmektedir.
Çeşmeli Kilise
Karaman merkez ilçede bulunan bu Ermeni kilisesi, kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Farklı yapıya sahip olan kilise Bizans dönemiyle tarihlendirilmiştir. Tarih boyunca deforme ve kapatılma işlemleri görmüş olan kilisede, son yapılan yenileme çalışmaları ile freskolar gün yüzüne çıkartılmıştır.
Zeyve Pazarı
Hem turistlerin hem de yerli halkın ilgi odağı olan zeyve pazarı, doğayla baş başa kalabileceğiniz bir motife sahiptir. Zeyve Pazarı özellikle yaz aylarında mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Pazar, İkizçınar Köyü ve Yayla Pazarı Köyü’nü ayıran dere üzerinde bulunmaktadır.
Tartan Evi
19. yüzyılın mimari tarzına sahip olan bu ev, Karaman’ın köklü ailelerinden birine aittir. İki katlı olan mimarisindeki ahşap işlemeleri ve kalem işlemeleri birçok turistin ilgi odağıdır.
Karaman Mutfağı
Tarımsal üretimin fazla olması nedeniyle Karaman mutfağı genel anlamda tahıl ağırlıklıdır. Yöresel lezzet bakımından arabaşı çorbası, calla, gılan böreği, guymak, zülbiye, batırık, zerde, palize ve elma tatlısı yörenin kendine has yemekleridir.
Karaman Festivalleri
Başyayla Kiraz Festivali (Başyayla / 29 Haziran) Kiraz yetiştiriciliğinde Türkiye’nin birinci sırada olması ve Karaman’da da Başyayla ilçesi başta olmak üzere iklim ve toprağın üretime uygun olduğu bölgelerde kiraz yetiştiriciliğinin, çiftçilerin esas geçim kaynağını oluşturması kiraz festivali sayesinde vurgulanır.
Çiçek Hasat Etkinlikleri Kardelen Festivali (Sarıveliler / Haziran) Karaman’ın Sarıveliler ilçesinde Kardelen, Karçiçeği, Sıklamen çiçeklerinin yetiştirilmesi, ihracatının geliştirilmesi amacıyla hasat şenlikleri düzenlenmektedir. Böylece nesiller boyu çiçek hasatının sürdürülmesi amaçlanmaktadır.
Karaman’da Alışveriş
Nakış ve oya işçiliği ile ün yapmış özellikle ağaç oyma işçiliği, marangozluk, mobilyacılık gibi faaliyetlerin görüldüğü Karaman’da dostlarınız için alabileceğiniz hediyelikler arasında Taşkale, Şirvan, Koraş halısı ve el sanatı ürünleri vardır. Bu gibi ürünleri Karaman merkezdeki çarşıdan alabilirsiniz.