Kocaeli Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Kocaeli, Marmara Bölgesi’nde bulunan ülkemizin önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Kocaeli iline kültürel niteliğini kazandıran faaliyetlerden biri Değirmendere düzenlenen “Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu”dur. Eski Yalı Mahallesi’nde bulunan eski evler restore edilerek, bu evlerin çevrelediği ve yüzyıllık çınarların bulunduğu alana 600 kişilik bir amfitiyatro yapılmış olup, her yıl düzenlenen Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu sonunda, parklar ile Çınarlık Meydanı’nda sergilenen heykeller büyük ilgi görmektedir.

Kocaeli, kuzeyde Karadeniz, güneyde Bursa, batı ve kuzeybatıda İstanbul, doğuda Sakarya illeriyle çevrilidir. Kuzeyde Kocaeli Platosu, üzerinde az sayıda tepe vardır. Dağlar Kocaeli ili topraklarının yüzde 18.8’ini kaplar. İlin kuzey kesiminde tek tek kütleler halinde tepeler, güney kesiminde ise Samanlı Dağları yer alır. Kocaeli sınırları içinde bulunan tek önemli göl, Sapanca’dır. Ancak Sapanca Gölünün büyük bölümü Sakarya ili sınırları içinde kalır.

Genel anlamda Karadeniz ile Akdeniz ikliminin kesiştiği bir iklim tipi bölgede egemendir. Yazlar sıcak ve az yağışlı, kışlar yağışlı ve Türkiye’nin pek çok yöresine oranla ılık geçer. İlin kuzey kesimlerinde Karadeniz kıyılarında yaşanan yaz mevsimi, ilin güney bölümlerinde yaşanan yaza oranla daha serindir.

Asya–Avrupa yolu üzerinde olması nedeniyle Avrupa’dan gelen kavimlerin bir kısmı kısa bir süre bu bölgede kalmışlar veya uzun bir süre bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö. 712’de Megaralı kolonistler İzmit Körfezi’nin karşısında, Başiskele’de Astakos adıyla bilinen yerleşimi ele geçirmiş ve bir koloni şehri kurmuşlardır. M.Ö. 500 – 435 tarihleri arasında adına sikke bastıran şehir, M.Ö. 435’de Atina’nın eline geçmiştir. M.Ö. 297’de Bithynia Kralı Zipoites şehri alarak tahrip etmiştir. M.Ö. 262 yılında Bithynia Kralı I. Nikomedes, bu harap şehrin üstüne bugünkü İzmit’in bulunduğu yere Nikomedia şehrini kurmuştur.

I. Nikomedes zamanında saraylar, mabetler inşa edilmiştir. M.Ö. 1. yüzyıla kadar gelişmeye devam eden kent, bu yüzyılda Pontus Kralı Mithridates ile Roma arasındaki savaş sırasında çok zarar görmüş, III. Nikomedes tarafından M.Ö. 74’de vasiyet yoluyla Roma’ya bırakılmıştır. M.S. 2. yüzyılda birçok Anadolu kenti gibi Nikomedia da çok gelişmiştir. Hadrianus, Septimus Severius, Caracalla ve III. Gordianus’un kenti ziyaret ettikleri bilinmektedir.

Got ve Part saldırılarından zarar gören şehir daha sonra tekrar onarıldıysa da Sasaniler ve Araplar tarafından saldırıya uğramıştır. 11. yüzyıl sonlarında Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından Selçuklu topraklarına katılmıştır. Osman Gazi zamanında da Osmanlıların eline geçmiştir.

Koaceli Gezilecek Yerler

Eskihisar Osman Hamdi Bey Müzesi

Büyük Türk Müzecisi ve Ressamı Osman Hamdi Bey (1842-1910) tarafından 1884 yılında Gebze Eskihisar’ın batı sahiline köşk, resimhane, kayıkhane ve müştemilat şeklinde inşa edilmiştir. Giriş katındaki ahşap kapıların tablalarına 1901-1903 yıllarında yaptığı çiçek resimlerinin her biri bir tablo değerindedir. 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği köşkte en ünlü tablolarını çizmiştir. 1984 yılında restorasyonu yapılan köşk 19.08.1987 yılında Osman Hamdi Beyin çeşitli eserlerinin röprodüksiyonlarından oluşan tablolar, aile fotoğrafları ve kullandığı eşyaların sergilendiği müze olmuştur.

Kocaeli,Eskihisar Osman Hamdi Bey Müzesi

Yüzer Müze: (Gayret Gemisi) 10 Mayıs 1946 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılan gemiye USA Everson adı verildi. Everson Kore ve Vietnam savaşlarına katıldı. 11 Temmuz 1973 yılında USA Everson gemisi; Panama, Portoriko, Azor Adaları ve İspanya limanlarına uğrayarak Türk Donanma Komutanlığı’na geçişi yapılarak TCG Gayret adı verildi.

TCG Gayret 1975 – 95 yılları arasında bir çok Milli ve NATO Tatbikatlarına iştirak etmiştir. 5 Mayıs 1995 yılında gemi hizmet dışına alınarak Poyraz Limanı’nda muhafaza edilmiştir. 1997 Ocak ayında ise Gölcük Donanma Komutanlığı, Kocaeli Valiliği ve İzmit Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Yüzer Sanatlar Galerisi ve Müze haline getirildi.

Müze restorasyon çalışmalarından sonra 13 Ağustos 1997 tarihinde şu anda bulunduğu yere (Yat Limanı İnşaatı yanı – İzmit Garı önüne) getirildi.

Gölcük Deniz Müzesi

Kocaeli, Gölcük Deniz Müzesi

Gölcük Deniz Müzesi 12 Mart 1976’da, Türk Deniz Tarihini özet olarak yansıtabilmek amacıyla kurulmuştur. Deniz Şehitleri Abidesi’nin çevresinde inşa edilmiş olan müze; geçmiş olayların tüm yönlerini ortaya koyarak olayları meydana geldikleri ortam içinde çeşitli yönleri ile tanıtıp, sonuçlarından faydalanabilmek, bundan böyle girişilecek her işte geçmişin hatalarına düşülmeden, en iyi ve en başarılıyı yapacak yolları bulabilmek için, bir eğitim amacı güdülerek düzenlenmiştir. Ayrıca, müzede deniz tarihimizin ayrılmaz parçaları şehitlerimizin anısına geniş bir şekilde yer verilmiştir. On iki galeri olarak düzenlenen müzede, bölümler yüzyıllara göre kronolojik olarak sıralanmıştır.

Saat Kulesi

Kocaeli, Saat Kulesi

Kocaeli’nin gezilecek yerlerinden Saat Kulesi, konum olarak  İzmit Sarayı ve Atatürk heykelinin arasında yer almaktadır. Kemalpaşa mahallesine yer alan kulenin tarihi önemi vardır.II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılının anısına  yapımına başlanmış, 1901 yılında ise açılışı gerçekleşmiştir. Kulenin giriş kapısında kitabe yer alıyor. Ayrıca  çeşitli süslemelerin ve sütunların üzerinde de kitabeleri görebilirsiniz. Ayrıca Kulenin birçok yerinde  uzun ve ince dikkat çekici pencereler bulunumaktadır. Saat Kulesi’nin orta katında II. Abdülhamit’in tuğrasını görmeniz de mümkündür. Kulenin geniş bahçesi ve avlusu görülmeye değerdir. Kulenin manzarası görsel şölen sunuyor. Arzu ederseniz kule çevresinde yer alan café ve restoranlarda  vakit geçirebilir kuleyi kahve içerek de görebilirsiniz.

Kasr–ı Hümayun (İzmit Sarayı)

İstanbul dışında inşa edilen ilk saray olan İzmit Sarayı Kocaeli’de gezilecek önemli yapılardan biridir. Ayrıca sarayı önemli ve değerli kılan nedenlerden en belirgini Mustafa Kemal Atatürk ’ün tek basın toplantısının yaptığı saray olmasıdır. Toplantının yapıldığı tarih olan 16 Ocak 1923  her sene Basın Onur Günü  olarak kutlanır. İzmit Sarayı, VI. Murat zamanında ilk kez yapılmaya başlanmış ancak deprem ve yangın gibi sebeplerle tamamlanamamıştır. Daha sonra 1861–1876 yılları arasında Abdülaziz döneminde sarayın inşası bitmiştir.

Kocaeli, Kasr–ı Hümayun ( İzmit Sarayı)

İzmit Sarayı’nın mimarisinde Avrupa’nın etkisi büyüktür. Tavan çizim ve süslemeleri, Ressam Sason’a aittir. İzmit Sarayı iki kattan oluşmaktadır, İlk kata eski eşyalar sergilenir. Aynı kattaki Atatürk’ün sevdiği renklerle düzenlenen odayı gezebilirsiniz. Mermer kaplı cephesi ilgi çekcidir. Ayrıca sarayda Osmanlı’ya ait çeşitli motiflere de rastlayabilirsiniz. Sarayın ihtişamına hayran kalabilirsiniz. Aynalarıyla, kırmızı halılarıyla altın işlemeleriyleDolmabahçe Sarayı’nın küçük versiyonu gibidir.

İzmit Sarayı 1999 depreminde  çok hasar görmüştür ve 2005 yılında restore edilerek  tekrar açılmıştır. 16 Ocak 2002 yılı itibariyle de müze olarak faaliyet göstermektedir.

Orhan Camii

Kocaeli, Orhan Camii

İlk fetih camii olan Orhan Camii 13. yy’da 1332 yılında inşa edilmiştir ve Kocaeli’nin gezilecek önemli yerlerindendir. Kocaeli’nin Orhan Mahallesi’nde yer almaktadır. Süleyman Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Tarihe ilk fetih camisi olarak geçmiştir. Fetih özelliği taşıdığı için hutbeye kılıçla çıkılırmış. Bu gelenek günümüzde Cuma günleri devam etmektedir. O günden bugüne cami imamları kılıçla hutbe okur. Camii çevresinde İmamların,İmam ailelerinin ve müderrislerin mezarlarının bulunduğu bölüm yer almaktadır. Osmanlı tarihinin eski camiilerinden olan tarihi yapıyı mutlaka görmelisiniz.

Maşukiye

“Buraya gelen Aşık (Maşuk) olur.”

Kocaeli, Maşukiye

Maşukiye ’de her mevsim ayrı bir tat alacağınızdan emin olabilirsiniz. Sapanca Gölü ve Kartepe’nin çevresinde yer alır. Muhteşem doğa manzarasında dinlenebilir, temiz hava alabilirsiniz. Yeşilin, huzurun tadı Maşukiye’de çıkarılır. Maşukiye’de çok fazla etkinlik seçeneği vardır. Özellikle doğa içinde yer alan Alabalık tesisleri  çok ünlüdür. Ayrıca kahvaltı etmek, akşam yemeği yemek için bütçenize ve zevkinize göre restoran yer almaktadır.Maşukiye’ye gitmişken, Kirazlı yaylalarını gezebilirsiniz.Doğayla iç içe yürüyüşler yapabilirsiniz. Maşukiye doğa sporlarının en güzel adresidir. Yöre insanının buraya gelen aşık olur  tabirinden maşuk (aşık) adını almıştır. Maşukiye saklı cennettir. Dinlenmek, kalabalık şehirlerde yaşıyorsanız uzaklaşıp huzur bulmak için en özel yerlerden biridir.

Kartepe

Türkiye kayak merkezleri arasında en yenisidir. Marmara’nın en büyük ikinci dağıdır. Kayak yapmak için gidilmesi gereken yerler arasındadır. Son zamanlarda çok fazla ziyaret almıştır ve almaya da devam ediyordur.Sapanca gölü manzarası eşliğinde kayak yapmak oldukça  keyifli olacaktır. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar için yakınlığı nedeniyle cazip hale gelmiştir.  Kartepe  yemyeşil ormanlarla örtülü doğa  mucizelerinden biridir. Bir yanında Sapanca, bir yanında Samanlı dağları oldukça hoş manzara oluşturmaktadır. Kartepe’nin tarihi geçmişi eskiye dayanır. Bizans ve Roma dönemlerini yansıtan Mezarlar, Eserler burada yapılan kazılar sonucu ortaya çıkmıştır.

Kocaeli, Kartepe

Kartepe 2008 yılında ilçe ilan edilmiştir. Turizm açısından gelişimi son zamanlarda daha çok artmıştır.Kartepe’de kayak yapmaktan başka kar bisikletine binebilirsiniz. Doğa yürüyüşlerine katılabilir, dağcılık faaliyetlerini deneyebilirsiniz.  Burada mangal keyfi ve piknik de yapabilirsiniz. Burada piknik alanları ve yemek yiyeceğiniz restoran da bulunuyor. Kartepe ve çevresinde konaklamanız için çeşitli tesisler, oteller de elbette bulunmaktadır.

Kefken

Kocaeli, Kefken

Kandıra ilçesinde bulunmaktadır.Özellikle İstanbul’a yakın olduğu için buradan çok fazla kişi gider. Deniziyle, plajıyla ün yapmayı başarmıştır. Kumcağız ve Kovanağzı plajlarına sahip olan Kefken ‘nin denizi de çok sevilir.Denizi az dalgalıdır, çocuklar için de uygundur.Kefken’i değerli ve farklı kılan nedenlerden biri de Pembe Kayalıklar’dır. Bu kayalıklar, suda yumuşak dokuda olurken, sudan çıktıklarında hemen sertleşen ilginç bir özelliğe sahip.Ayrıca Osmanlı Devleti’ne ait mimari yapılarda bu kayalardan alınan parçalara yer verilmiştir  Kefken limanına akşam olduğunda balıkçı tekneleri gelir.Balıkçılık burada sık sık yapılan bir etkinliktir.Kefken’e yakın olan Kapri ise çok iyi yüzenlerin kayalıklardan dalış yaptığı yerlerden biri.

Örenyerleri

Gültepe Nekropol Sahası,Üçtepeler Büyük Tümülüsü,Fatih Sultan Mehmet’in Otağı

Kale ve Kuleler

Eskihisar Kalesi deniz kıyısında, Eskihisar köyünün kuzeydoğusunda, dik yamaçlı bir tepe üzerinde limanı korumak amacıyla Bizans döneminde yapılmış olup, duvarları tuğla bezemelidir. Uzun yıllar kendi haline bırakılmış olan kalenin son yıllarda bazı bölümleri restore edilmiştir.

Saat Kulesi İzmit Kemalpaşa Mahallesinde Av Köşkü ile Atatürk Heykeli arasında yer alan kentin karakteristik Saat Kulesi’ni, İzmit mutasarrıfı Musa Kazım Bey, Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yıldönümü nedeniyle yaptırmıştır.

Saraylar, Köşkler ve Konaklar

İzmit Sarayı (Abdülaziz Av Köşkü) Demiryolunun kuzeyinde Saat Kulesinin yanındadır.

Osmanlı Sultanı Abdülaziz tarafından Av Köşkü-Kasır olarak yaptırılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk, bu binada bir süre kalarak Fransız yazar Claude Ferare ile burada görüşmüştür. 28.06.1967 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır. İki katlı, barok üslupta yapılmış, cephesi mermer sütunlarla çevrilmiş bir yapıdır. Mermer işçiliği tavan süslemeleriyle bol sütunlu oluşu Dolmabahçe Sarayının küçük bir örneğini hatırlatmaktadır. İstanbul dışında günümüze kadar gelebilen tek saray yapısı olması açısından önemlidir. Kocaeli Valiliği tarafından restore edilen yapı, 17 Ağustos 1999 tarihli depremde hasar görmüştür.

Kayser Wilhelm Köşkü Hereke Halı Fabrikası sınırları içinde kalan tarihi köşk 1884 yılında Alman İmparatoru Wilhelm Kayseri’n Türkiye gezisi nedeniyle Yıldız Sarayı’nda yaptırılarak üç gün içinde monte edildiği tespit edilmiştir.

Kocaeli, Kayser Wilhelm Köşkü

Pembe Köşk 20. yy.ın başında yapılmıştır. İzmit Yukarı Pazar’da; üç katlı, kagir, giyotin pencereli konak Valilik tarafından onarılmıştır. Onarım sırasında içinde ve dışındaki ahşapları (dolaplar, pencereler vs.) olduğu gibi orijinalini muhafaza edecek şekilde düzenlenmiştir. Kafeteryası, kuaför salonu bulunan Pembe Köşk, Vilayet Evi olarak düzenlenmiş ve halka açılmıştır.

Demirciler Konağı Gebze Demirciler Köyü’nde bulunan konak, 19. yy. Osmanlı mimarisinin en başarılı örneğidir. İçindeki kalem işi bezemeler ve mimari üslup açısından Kocaeli ilindeki tek örnek olma özelliğine sahiptir.

Eski Vali Konağı İzmit’in Kozluk Mahallesi’nde olup, Vali Konağı ve Defterdar lojmanı olmak üzere bitişik nizamda iki ayrı yapıdan oluşmaktadır. 20. yüzyılın ilk yarısında yapılan konak, Özel İdare Müdürlüğünce restore edilmiştir. Cumhuriyet dönemi mimari üslubunu yansıtan iki katlı bina, günümüzde müze müdürlüğünün ve vilayetin hizmetinde kullanılmaktadır.

Kocaeli, Sırrıpaşa Konağı

Sırrıpaşa Konağı İzmit Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme sokaktadır. 19. yüzyılın ikinci yarısında İzmit Mutasarrıfı Sırrıpaşa tarafından yaptırılmıştır. Konağın bahçe duvarı antik heykel ve mimari parçalar ile süslenmiştir. Yapı, bugün ayakta kalan 19. yüzyıla ait bir sivil mimarlık örneği oluşu bahçe duvarındaki arkeolojik eserler ve içindeki kalem işi bezemeler ile ilin önemli bir tarih hazinesidir.

İzmit İstasyon Binası Gar İdare Binası ile Ambar binası, Neo-Klasik üslupta, Almanlar tarafından 1908-1920 yılları arasında İtalyan taş ustalarına yaptırılmıştır. Bu nedenle bu iki binanın özellikle taş gabarisindeki Mimari ve sanatsal unsurlar ile dönem özelliklerini göstermesi bakımından ildeki ender yapılardan biri olarak tescil edilmiştir.

Camiler ve Külliyeler

Orhan Cami Orhan Mahallesinde İzmit’e hakim bir tepede yer almaktadır. Cami ilk olarak 13. yüzyılda Orhan Gazi zamanında Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. Abdülmecit zamanında onarılan yapı, İzmit’te en erken tarihli cami olarak günümüze kadar gelmiştir.

Fevziye Cami Kemalpaşa Mahallesi, Hürriyet Caddesi üzerindeki cami 16. yüzyılın ikinci yarısında İzmitli Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. 1884 depreminde tümüyle yıkılmış, yerine bugünkü cami yapılmıştır.

Kocaeli, Fevziye Cami

Ek Bilgi : 1884 yılında yapılan cami 1999 depreminde ağır hasar görerek yıkılmıştır.

Pertevpaşa Külliyesi İzmit’in önemli mimari eserlerinden olan Külliyeden günümüze kalan eserler şehrin Yeni Cuma Caddesi’nin iki yanında sıralanmıştır. Külliye, 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Cami Hamam Medrese, Kervansaray ve Aşhaneden meydana gelmiştir.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Mustafa Paşa tarafından Gebze’de yaptırılmıştır. 16. yüzyılda Mimar Sinan ve Mimar Acem Ali tarafından bir menzil külliyesi olarak inşa edilmiştir. Cami, han, tabhane,paşa odaları, hanikah, imaret, medrese, kütüphane, hamam ve türbeden meydana gelen yapı topluluğu kendinden sonra inşa edilen külliyelere örnek oluşturmuştur.

Süleyman Paşa Hamamı İzmit Yukarı Pazar Mahallesi’ndedir. 14. yüzyılda yaptırılmıştır. İzmit’te günümüze kadar ayakta kalabilen en erken tarihli Osmanlı Dönemi yapısıdır.

Mimar Sinan Köprüsü Gebze’nin doğusunda Dil Deresi üzerindedir. 16. yy. tarihli yapı, Mimar Sinan eseridir. 65 m uzunluğundaki taş köprü, üç kemerlidir. Ayaklarının ortasında boşaltma gözleri vardır.

Mesire Yerleri

Kuzuyayla Çam, kayın, ıhlamur ağaçları ve rengarenk çiçeklerle çevrilmiş yoldan Kuzu Yaylası’na gelindiğinde temiz havanın, panoramik manzaranın ve vahşi doğanın birbiriyle kaynaştığı görülür. Deniz ve göl manzaralı birkaç dağdan biri olup ayrı bir güzellik taşıyan Keltepe, yaz ve kış faydalanılabilecek bir özelliğe sahiptir.

Maşukiye Keltepe eteklerinde bulunan Maşukiye, il sınırları içinde önemli bir mesire yeridir.

Temiz havası, alabalık çiftlikleri, orman içinden akan çağlayanlarla birlikte kestane, meşe, gürgen, ıhlamur, karaağaç, çınar ve meyve ağaçları arasındaki piknik yerleri, alabalık lokantaları, çiçek seraları ile bir doğa harikasıdır. Cilt ve mide hastalarının yararlandığı şifalı suları bulunmaktadır.

Soğuksu Piknik Alanı Merkeze bağlı Bahçecik beldesinde bulunan Soğuksu Piknik alanı, bütün körfezi kapsayan manzarası, temiz havasıyla Kocaeli’nin hemen her yerinden vatandaşların, ağaçlar altında piknik yapmak için akın ettikleri bir mesire yeridir. Bölgeye ismini veren suyun mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Soğuksu tesislerinde dileyenler için et-mangal, soğuk meşrubat ve çay servisi büfe hizmetleri de verilmektedir.

Kocaeli, Yuvacık

Şehitler Korusu İl merkez ilçe sınırlarında, Bağçeşme mevkiindedir. Antik Çağa ait sur duvarları içinde, körfeze ait manzarası ve temiz havasıyla piknik yapmaya müsait bir düzenleme mevcuttur.

Başdeğirmen Mesire Alanı Karamürsel ilçesi, Karapınar Köyü’ne bağlıdır. Bölgeye Karamürsel Jandarma Komutanlığı’nın karşısından çıkan Karapınar yolu takip edildiğinde 8 km. sonra ulaşılmaktadır. Başdeğirmen Mesire Alanı yeşillikler içinde anıtsal çınarların çevrelediği dereler boyunca devam eden sırtlarda doyumsuz manzaralı trekking sahalarına sahiptir. Altmış arabalık otopark alanı ile çocuk oyun sahaları, alabalık ve mangal türlerinin alternatif sunulduğu açık ve kapalı tesislerin yanında su sesiyle dinlenmek için kurulmuş hamaklar da bulunmaktadır.

Kaplıcalar ve İçmeler

Yeniköy Yazlık Ilıcası İzmit’in Gölcük yolu üzerinden 15 km güneyde Yeniköy sınırları içerisinde bulunan Yazlık Ilıcası denize 3 km. mesafededir. Cilt hastalıklarına iyi gelen sudan 1 m. derinliğindeki, 40 derecelik havuzda yıkanılarak yararlanılmaktadır.

Maşukiye Şifalı Suyu Kartepe eteklerindeki Maşukiye yakınlarındaki bu sular fundalıklar arasından çıkmaktadır. Suyun bulunduğu yöre denizden 50 m yüksekliktedir. İki kaynak durumunda olan sular saniyede 0,5 lt çıkmakta olup sıcaklıkları 20 derecedir. Cilt ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir.

Soğuksu Şifalı Suyu Merkeze bağlı Bahçecik beldesinde bulunan Soğuksu Şifalı Suyu, bölgeye ismini vermiş olup, mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Darıca – Bayramoğlu Kuş Cenneti İstanbul’a 38 km. mesafede bulunan 140.000m² alana sahip Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı, kuş türleri açısından dünyada benzeri olmayan bir parktır. Hayvanat bahçesinde 350 çeşit hayvan ve 250’nin üzerinde bitki çeşitleri, tropik merkez akvaryum, botanik bahçeleri ile çocuk oyun alanları ve kafeteryası ile bütün oluşturmaktadır. Ayrıca Sapanca Gölü Kuş Alanıda Kocaeli’de bulunmaktadır.

Kocaeli’de Alışveriş

Hereke İpek Halısı (Hereke-Körfez), pişmaniye ve Saray Helvası ve Karamürsel Sepeti kentten alınabilecek hediyelik eşyalardır.

Kayser Wilhelm Köşkünün arkasında bulunan Hereke Halı Fabrikası, 1843 yılından günümüze kadar geçen bir asır içinde ürettiği ipek ve yünlü halılarıyla dünya halıcılık literatürüne girmiştir. Hereke halıları, Anadolu geleneksel halıcılığının yüzyılımızdaki sentezidir. Bugün Yıldız Sarayı’nda bulunan dünyanın en büyük halısının üretildiği Hereke tezgahları ülkemizde ve Dünyada ipek halı dokumacılığı konusunda çok önemli bir konumda bulunmaktadır.

Kocaeli Mutfağı

Yöredeki kültürel çeşitlilik besleme biçimlerine de yansımıştır. Sebze ve meyve tüketimi oldukça fazladır. Kiraz, vişne, elma ve şeftali üretimi oldukça yaygındır. Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı ünlüdür. Cizleme, kıvırma ve hoşmerim yöreye özgü başlıca yemeklerdir. Pişmaniye Kocaeli’ne özgü bir tatlı çeşididir.

Yapmadan Ayrılma

  • Etnografya Müzesini (İzmit), Gayret Gemi Müzesi (İzmit), Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi (Eskihisar- Gebze) görmeden,
  • Kuş Cenneti ve Temalı Parkı (Darıca-Bayramoğlu-Gebze) gezmeden,
  • Maşukiye’de alabalık, Kandıra Yoğurdu, Peyniri, Pişmaniye ve Saray Helvasını tatmadan,
  • Hereke İpek Halısı , Karamürsel Sepeti almadan dönmeyin.

Yorumda Bulun