Balıkesir Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Türkiye’nin en kalabalık 17. şehridir. Topraklarının bir bölümü Marmara Bölgesi’nde, bir bölümü ise Ege Bölgesi’nde konumlanmıştır. Büyükşehir olan ilin 20 ilçesi bulunmaktadır. Balıkesir ilçeleri; Altıeylül, Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi Karesi, Kepsut, Marmara, Manyas, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk’tur.

Tarihi millattan önceki yıllara dayanan Balıkesir, sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmıştır ve bu sayede şehirde pek çok tarihi eser, antik kent ve tarihi yapılar bulunmaktadır. Marmara Denizi’nde bulunan Marmara Adaları ve Ege Denizi’ndeki 22 ada Balıkesir’e bağlıdır. Cunda Adası hariç diğer bütün adalar millî park ilan edilerek ada topraklarında yerleşim yasaklanmıştır.

Balıkesir’de Akdeniz, Karadeniz ve Karasal iklim tipleri görülmektedir. Şehrin Ege kıyılarında kışlar ılık ve yağışlı, Marmara kıyılarında ise kışlar daha soğuk ve sert geçmektedir. Balıkesir’in doğal zenginliklerinin, deniz ve kumsalının tadını çıkarabilmeniz için şehri ilkbahar – yaz aylarında ziyaret etmeniz önerilir.

Balıkesir’e kara, hava, tren ve deniz yolları ile ulaşmak mümkündür. Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na yapılan uçak seferleri bulunmaktadır. İstanbul’dan Balıkesir’e yapılan uçak yolculuğu ortalama 50 dakika sürmektedir.

Balıkesir’e seyahat firmalarının otobüs seferleri ile de ulaşmak mümkündür. Pek çok şehirden Balıkesir’e gün aşırı otobüs seferleri düzenlenmektedir.  Çevre illerden Balıkesir’e TCDD tren seferleri ile seyahat edilebilir. İzmir – Balıkesir arası gün aşırı tren seferleri bulunmaktadır.

Gezilecek Yerler

Balıkesir Gezilecek Yerler yönünden oldukça geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Şehirde birçok tatil beldesi, mesire alanı, doğal park, tarihi eser ve müze bulunmaktadır.

Antandros (Edremit-Altınoluk) Antik Kenti

Balıkesir, Antandros (Edremit-Altınoluk) Antik Kenti

Balıkesir Gezilecek Yerler listemize İda Dağı eteklerinde yer alan antik kent  ile başlıyoruz. Andtandros şehri, Balıkesir’in Edremit ilçesinin Altınoluk Mahallesi’ne 2 kilometre uzaklıkta bulunan bir antik kenttir ve tarihi M.Ö 7.-8. yüzyıllara kadar uzanmaktadır. Troia savaşlarını anlatan belgeler arasında da adı geçen kent mozaikleri ile ünlüdür.

Afrodit kültürünün hüküm sürdüğü kent, İda dağlarında bulunan ağaçları odun ve kereste yapımında kullanarak ticarette gelişmiştir. Kent daha sonra Kimmerler tarafından işgal edilmiştir. Bölgede yapılan akademik kazı çalışmaları günümüzde hâlen devam etmektedir.

Balıkesir Kaz Dağı (İda Dağı)

Balıkesir Kaz Dağı (İda Dağı) Balıkesir Gezilecek Yerler listesinin en önemli duraklarından biridir. Çanakkale ve Balıkesir şehirleri arasında uzanan dağın en yüksek tepesi 1774 metre uzunluğundaki Karateş tepesidir. Dağın etrafı genel olarak ormanlarla kaplıdır ve meşe, gürgen, kestane gibi pek çok ağaç türü barındırmaktadır.

Balıkesir, Kaz Dağları

2012 yılında Kaz Dağı’nda (İda Dağı) uzun saatler süren bir yangın meydana gelmiştir ve bu yangın sonucu pek çok ağaç ve arazi kül olmuştur.Kaz Dağı (İda Dağı) yalnızca ağaç türleri ile değil akarsuları ile de ünlüdür. Tuzla, Kara Menderes, Gönen ve Biga çayları bu dağdan geçmektedir.

Grek mitolojisinde adı İda dağı olarak geçen Kaz Dağı, M.Ö. 7000’li yıllardan günümüze dek anlatılan Yunan mitolojisi efsaneleri ile de ünlüdür.

Kazdağı Millî Parkı

Edremit’te yer alan park, adını Kaz Dağı’ndan almaktadır. Parkın içinde Şahinderesi Kanyonu bulunmaktadır ve bölgede sayısız ağaç çeşidi yaşar. Kazdağı Millî Parkı özellikle Kazdağı Göknarı’nın sadece bu bölgede yaşayabilmesi ile ünlüdür.Kazdağı Milli Parkı’nda bir köy ve iki piknik alanı bulunmaktadır.

Balıkesir, Kazdağı Millî Parkı

Milli parka giriş ücretleri şahıslar için 5 TL, otomobiller için 15 TL, küçük minibüsler için 45 TL, büyük minibüsler için 75 TL’dir. 1-4 kişi çadırlı konaklama 27.5 TL’dir. Alan kılavuzu ücreti ise 50 – 100 TL arasında değişmektedir. Parka alan kılavuzu eşliğinde girmek zorunludur.

Akçay

Edremit merkeze 10 kilometre mesafe uzaklıkta bulunan belde, İstanbul’a yakın olması nedeni ile yaz aylarında İstanbulluların en çok tercih ettiği tatil yerlerinden biri olmaktadır.

Balıkesir, Akçay

Akçay merkezde, Kaz Dağı efsanelerinden biri olan Sarıkız’ın heykeli bulunmaktadır. Beldedeki en popüler plaj Altın Kum plajıdır. Turizm hayatı yoğun olarak bu plajın çevresinde konumlanmıştır. Altın Kum plajının çevresinde birçok pansiyon, otel ve eğlence mekanı bulunmaktadır. Kordon boyunca çeşitli restoranlar, kafeler ve dükkanlar sizi karşılar.

Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan beldede ekonomik ve keyifli bir tatil geçirmek mümkündür. Bölgede turizm günden güne gelişim göstermektedir.

Altınoluk

Edremit merkeze 28 kilometre uzaklıkta olan belde, Balıkesir Gezilecek Yerler listesinde en çok tercih edilen bölgelerden biridir. Yaz aylarında binlerce turisti ağırlayan Altınoluk’ta birçok plaj, otel, pansiyon ve eğlence mekanı bulunmaktadır.

Balıkesir, Altınoluk

Akdeniz iklimi etkisi altındaki belde, zeytinlikleri ile de ünlüdür. Antandros Antik Kenti ve Şahinderesi Kanyonu da Altınoluk sınırları içinde bulunmaktadır.

Ayvalık

Balıkesir’e bağlı olan ilçe, Ege Denizi kıyısında bulunmaktadır. Bu nedenle ilçede Akdeniz iklimi hakimdir. Yazları sıcak ve kurak olan Ayvalık’ta, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. İlçede kış aylarında da kalabalık bir nüfus yaşamaktadır.

Tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile bir turizm cenneti olan Ayvalık özellikle yaz aylarında binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Bölgede yaz turizmi hayli gelişmiştir; birçok otel, pansiyon ve kamp alanı bulunmaktadır. Duba Plajı, Altınova Plajı, Alibey Adası Plajları, Sarımsaklı plajları ve Badavut kıyıları ile Ayvalık, ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş keyfi sunar. İlçenin plajları, tene yapışmayan özel bir kum çeşidi ile kaplıdır.

Balıkesir, Ayvalık

Ayvalık çevresinde ilçeye bağlı olan 22 ada vardır. Bunların en büyüğü Alibey Adası (Cunda Adası)’dır. Bu ada dışındaki diğer tüm Ayvalık adaları millî park ilan edilmiş ve bölgelere yerleşim yasaklanmıştır.

Yalnızca yaz turizmi değil, kültür turizmi ile de çok gelişmiş olan Ayvalık’ta birçok hikaye ve efsanelere sahip tarihi kiliseler, manastırlar ve camiiler yer almaktadır. Bu yapılardan bazıları; Ayos Yannis/Saatli Camii, Çınarlı Cami, Kato Panaya Kilisesi/Hayrettinpaşa Camii, Ayos Yorgis/Çınarlı Camii, Ayazma Kilisesi, Ayışığı Manastırı,  Kızlar Manastırı, Aya Triyada,  Ayos Dimitriyos, Taksiyarhis Kilisesi Meryem Ana Kilisesi ve  Faneromeni Kilisesi’dir.

Erdek

Balıkesir’e bağlı bir ilçe olan Erdek’in yaz turizmi hayli gelişmiştir; kış mevsimlerinde de yoğun bir nüfusa sahiptir ancak yaz aylarında nüfus oranı neredeyse bir il nüfusuna ulaşmaktadır.

Bölgenin, Balıkesir Görülmesi Gereken Yerler sıralamasında üst sıralarda olmasının sebebi; İstanbul, Bursa gibi yakın şehirlerde yaşayan insanların yazlık mekanı olmasıdır. Yemyeşil doğa alanları ve masmavi suları ile yaz ve doğa turizmi için eşsiz bir yer olan ilçede ılıman bir iklim hüküm sürmektedir ve çevrede birçok otel, pansiyon, apart bulunmaktadır.

Balıkesir, Erdek

Ekonomik fiyatlarda tatil yapabileceğiniz ilçede, yakınlarında bulunan Kapıdağ sayesinde doğa turizmi de gelişmiştir.

Günümüze varana dek birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Erdek’te, bu uygarlıklardan kalma tarihi yapılar bulunmaktadır. Bu yapılardan bazıları; Hadrianus tapınağı, Altıköşe kuleler,  Kyzikos Amfitiyatrosu ve Bouleuterion Kirazlı Yayla Manastırı’dır.

Manyas Kuşgölü

Balıkesir’in ilinin Bandırma ilçesinde bulunan Manyas Kuş Gölü; “kuş cenneti” olarak adlandırılan bir tatlı su gölüdür.

Balıkesir, Manyas Kuşgölü

Ortalama 3 metre derinliği olan göl, binlerce kuşu ağırlamaktadır. Kuşların gübreleri ile topraklar zenginleşmekte, yeşeren bitkiler sayesinde binlerce sürüngen vb. küçük canlılar üremekte ve suların yükselmesi ile bu canlılar denize karışarak balıklara yem olmaktadır. Dolayısı ile Manyas Kuşgölü, kuşların ve balıkların beslenip çoğalmasına zemin oluşturmaktadır. Ve bu yönüyle doğal yaşam için oldukça büyük bir önem taşır.

Manyas Kuş Cenneti

Türkiye’deki en küçük millî park olan kuş cennetine “millî park” ünvanı verilmesinin nedeni parkta yaşayan kuş türlerinin çok çeşitli olmasıdır. Yapılan son sayıma göre 266 kuş türü tespit edilmiştir. Prof.Dr. Curt Kosswick ve eşi Leonore Kosswick tarafından 1939’da keşfedilen parka, 1975’te Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı Avrupa diploması verilmiştir.

Manyas Kuş Cenneti, 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücreti 5 TL’dir. Parkta uçan kuşları gözetim kulesinin üst katında, dürbün ile izlemek mümkündür.

Balıkesir’de Diğer Gezilecek Yerler

  • Cunda Adası
  • Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
  • Bandırma Arkeoloji Müzesi
  • Gönen
  • Burhaniye

Alışveriş

Balıkesir’de alışveriş hayatı oldukça gelişmiştir. Şehrin farklı ilçelerinde birçok alışveriş merkezi bulunmaktadır. Giyim-kuşam, yiyecek-içecek, aksesuar ve hediyelik eşya yönünden pek çok ürünün bulunabileceği başlıca alışveriş merkezleri; Yaylada Alışveriş Merkezi, Altınoluk Molida Alışveriş Merkezi, Liman Bandırma Alışveriş Merkezi, Novada Edremit Alışveriş Merkezi ve Olivecity Outlet AVM’dir.

Balıkesir zeytin üreticiliği bakımından oldukça gelişmiş olduğu için Ayvalık, Erdek, Edremit gibi pek çok ülkeden zeytin ve zeytinyağı alabilirsiniz. Balıkesir’in en meşhur ürünlerinden biri ise kolonyasıdır. Yöreye özgü olan kolonyalar ziyaretçiler tarafından başlıca satın alınan ürünlerden biridir.

Hediyelik eşya ya da aksesuar alışverişi için Dursunbey’de değerli taşlarla yapılan takılardan alabilir; İvrindi İlçesi Korucu beldesindeki süs eşyalarına göz atabilirsiniz.

Balıkesir Mutfağı

Balıkesir mutfağı, ilin topraklarında yetişen ürün çeşitliliği sayesinde oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Balıkesir coğrafyasında baklagiller ve bitkiler sık yetiştiği için bölgenin mutfağı da baklagil ve sebze yemekleri açısından oldukça gelişmiştir. Şehirde zeytin yetiştiriciliği geliştiği için zeytinyağı kullanımı; hayvancılık gelişmiş olduğu için hayvan ve süt ürünleri kullanımı yaygındır.

Balıkesir mutfağı, yörenin düğünlerinde yapılan zengin yemek çeşitleri ile ünlüdür. Bir Balıkesir düğününde en az yedi çeşit yemek yapılır. Balıkesir düğünlerinde yapılan başlıca yemekler; düğün çorbası, keşkek, nohut yemeği, pilav, patlıcan ve patates yemekleri ve yaprak sarmasıdır. Tatlı olarak ise höşmerim, helva veya zerde tercih edilir.

Güveç, Balıkesir kaymaklısı, karanfilli ekmek ve güveç gibi yemekler ise özel günlerde yapılan yemeklerdir.

Balıkesir mutfağında sıkça yapılan çorbalar; arpa şehriye çorbası, düğün çorbası, midye çorbası; tatlılar; Balıkesir kaymaklısı, hoşmerim, köy baklavası, tırtıl baklavası, tarhana çorbası, lokma tatlısı ve mafiş tatlısıdır.

Balıkesir’in yöresel hamur işleri; kaparan çıkma, kulak, lokma, sini böreği ve tırnak; yörenin diğer ünlü yemekleri ise; Balıkesir mantısı, keşkek, kapama, kuna, kalamar dolması, mürdükaşı, papalina, papaz yahnisi, saçaklı mantı, sallama ve sarmadır.

 

Yorumda Bulun