Rize Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Karadeniz’in en eski merkezlerinden biridir. Rize’nin 2014 verilerine göre 329.779’tur. Doğu Karadeniz bölümünde en büyük üçüncü şehir Rize’dir. Rize  tarihi kaleleri, köprüleri ve yaylalarıyla gezilmesi gereken doğal  zenginliğe sahip şehrimizdir.

Rize,  ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin çay ihtiyacını karşılayan tek şehir olma özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. Buna bağlı olarak Rize’nin en önemli geçim kaynağı çay yetiştiriciliğidir. Çay, Rize’de emektir, sabırla beklemektir.

Rize, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin ile Trabzon illeri arasında bulunmaktadır. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Erzurum yer alır. Kaçkar dağlarıyla çevrilidir.

Rize ülkemizin en fazla yağış alan ilimizdir. Karadeniz iklimi hakimdir. Yaz aylarında ve kış mevsiminde ılık bir hava hakimdir. Yıl boyunca çok fazla yağış alan Rize’de ortalama sıcaklık  14 derecedir.  En sıcak ay Temmuzdur. Rize’de en düşük sıcaklık –7 civarındadır. Rize’de  en soğuk ay ise Ocak ayıdır. Rize en fazla yağışı sonbahar mevsiminde almaktadır.  Yıl içindeki yağış miktarı 2300 mm civarındadır.  Karadeniz’de dağların kıyıya paralel uzanmasına bağlı olarak  her mevsim hemen hemen yağışlı geçer. Rize’ye gitmek için en uygun zaman yaz ayları olacaktır. Rize bölgesinin genel bitki örtüsü geniş yapraklı gür ormanlardır. Orman bakımında Türkiye’nin en zengin bölgesidir.

Rize Gezilecek Yerler

Rize, Karadeniz’in en özel, en temiz havasına sahip şehirlerin başında gelir. Yemyeşil ormanlarını, yaylalarını, nefis yemeklerini tatmadan gezmemeli insan. Rize’de  son senelerde turistik faaliyetler artış göstermiştir. Rize’nin temiz doğası, şelaleri, köprüleri, ve oksijen deposu ormanları insanda hayranlık uyandırır. Gezdikçe gezeseniz gelir Rize’yi. Doğanın kalbi buradadır adeta. Rize’de yaylalar çoktur. Yayla kültürünü yaşamak, bu kültürü tanımak isterseniz Rize doğru adrestir.

Rize Kalesi

Rize Kalesi, Rize gezilecek yerler içinde en önemli tarihi yapılarının başında gelmektedir.  Rize kent merkezinin güneybatısında bulunan kalenin yapılış tarihi bilinmemektedir. Kale ilk inşa edildiğinde İç Kale ve Aşağı kale olmak üzere iki bölümden oluşuyordu  ancak Aşağı Kale zamanla tahribe uğramışsa da bazı surlar hala varlığını sürdürmektedir. Bu surların Trabzon Kalesi ile benzerlik göstermesi nedeniyle Bizans İmparatorluğu tarafından yapıldığı da tahmin edilmektedir. Rize Kalesi Osmanlı döneminde de kullanılmıştır.

Rize, Rize Kalesi

İç Kale, 150 metrelik doğal yükseltiye sahiptir.Bu bölüm sağlam duvarlar ve surlarla çevrelenmiştir. Rize’nin en eski tarihi dokusuna sahip kalesine çıkmalı ve buradan yeşilin manzarasını seyretmelisiniz.

Zil Kale

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Zil Kale, son yıllarda  yerli yabancı birçok turistin ilgisini çekmektedir. Rize’nin hemen her yerinden görünen tarihi yapı tüm güzelliğiyle yeşillerin arasında tarihe ışık tutmaktadır.

Rize, Zil Kale

Denizden yüksekliği 750 metre olan kale’nin 14. yy’da yapıldığı bilinir. Zil kale tarihi  İpek Yolu üzerinde yer alması ve 600 yıllık geçmişe sahip oluşuyla oldukça önem taşımaktadır. Kale içinde canlı müzik etkinlikleri de gelenlere keyifli zamanlar yaşatmaktadır. Kale içinde farklı bölümler bulunuyor. Dış Sur, Orta Sur ve İç Kale olarak isimlendirilen bölümlerde, Muhafız binası ve Başkule gibi önemli yapılar yer alıyor. Zil Kale, Rize’nin başlı  başına turizm kaynaklarının başında yer almaya devam etmektedir.

İskender Cafer Paşa Camii

İskender Cafer Paşa tarafından 1570 yılında yaptırılmış tarihi camie Rize’de dikkat çeken yapılar arasında bulunmaktadır.  Cami moloz taşlarla örülü bir yapıya sahiptir. Biçim olarak kare planlı olan caminin geniş bir avlusu vardır.Osmanlı dönemi klasik eserleri arasında yer almaktadır.Rize’de  tarihi anlamda en eski geçmişe sahip  camilerin başında gelir. Kırma çatılı  İskender Cafer Paşa Camisi eski dönem cami tarzını korumaktadır.

Şenyuva Köprüsü

Rize, Şenyuva Köprüsü

Rize’nin en eski köprüsüdür.  Köprünün bilinen eski adı Cinciva Köprüsü’dir. Tablo gibi görüntüsüyle, eski tarihiyle ve  manzarasıyla insanı büyüler. 1690 yılında inya edilen köprü Fırtına deresinin üstünde konumlanmıştır. Dereden yüksekliği ise 15 metre civarında olan Şenyuva Köprüsü, tek gözlü köprüdür. Bu köprünün kuzeybatı kısmında ise büyük bir mezarlık dikkat çeker. Buradaki mezar taşlarının ise sanatsal olarak değeri  önemlidir.

Mikron Köprüsü

Rize, Mikron Köprüsü

Karadeniz’in serin sularının üzerine yaptırılmış köprülerden biri de Mikron Köprüsü’dür. Diğer köprüler gibi bu köprünün de geçmişi de  oldukça eskidir. 19. yy’ın ilk yarısında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Köprünün uzunluğu ise yaklaşık 30 metredir. Köprünün kemeri kesme taştan meydana gelmektedir. Rize’de bu tarz köprülere sıklıkla rastlarsınız. Gezmesi de oldukça keyif veren  köprülerin resimlerini çekebilir, bu köprülerden geçerek  manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kaçkar dağları 1994 yılında milli Park olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Bu parkın büyük kısmı Rize Çamlıhemşin sınırları içinde yer almaktadır. Şehir merkezine uzaklığı  yaklaşık 68 km’dir.

Rize, Kaçkar Dağları Milli Parkı

Milli park alanı içinde çok sayıda etkinlik imkanı mevcuttur. Rize’ye giden geziginler burada eğlenceli zaman geçirir. Park içinde kamp alanı  da bulunmaktadır. Ayrıca dağcılık, kaya tırmanıçı, trekking gibi faaliyetler gerçekleşir. Park alanı çeşitli çeşitli  ağaçların bir arada olduğu ormanlar yer alıyor. Ayrıca buradaki yayla kültürünü yakından tanımak için de kültürel bir öneme sahip parktır. En önemli ve en çok turist çeken yayla ise Ayder Yaylası’dır.

Ayder Yaylası

Rize gezilecek yerler içinde ilk akla gelen yer Ayder Yaylası. Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası son zamanlarda oldukça popüler  ve herkes tarafından ziyaret edilen yerler arasındadır.Ayder Yaylaları özellikle kaplıcalarıyla ünlüdür. Bu kaplıcalar ağrılara, sedef ve egzama gibi rahatsızlıkları iyileştirmede aktif rol oynar.

Geniş ormanlarıyla, temiz doğasıyla ve şifalı kaplıcalırıyla Ayder yaylası sizi misafir etmeye  hazırdır. Burada çok sayıda konaklama tesisi bulunmaktadır ayrıca kamp yaparak da doğayla iç içe olabilirsiniz.Her sene gelenek haline gelen şenlikler Ayder’de oldukça keyifli geçer. Sadece yazın değil kışın da bir başkadır Ayder Yaylası. Kardan Adam şenlikleri kar eğlencesi herkes tarafından sevilir ve rağbet görür.Tertemiz yayla havasını  solumadan dönmeyin.

Rize’de Alışveriş

Rize’de alışveriş denince akla şüphesiz çay gelmektedir. Çünkü Türkiye’nin çay ihtiyacının hemen hepsini karşılayan Rize’dir. Bu nedenle  Rize’nin çay bahçelerini gezmenin yanı sıra taptaze  çaylarından satın almalısınız. Ayrıca dünyaca bilinen ve şifalı  olan anzer balını mutlaka denemeli ve almalısınız.

Rize’den hediyelik eşya satın almak isterseniz Rize bezinden yapılan eşarplar, masa örtüleri aternatif olabilir. Ayrıca maketler, kemençe, el işlemesi ürünleri tercih edebilirsiniz.

Rize’de gece hayatı pek fazla hareketli olmasa da kendine has bir eğlence kültüründen söz etmek mümkündür. Özellikle öğrencilerin ilgi odağı olan bar ve  cafeler yer almaktadır. Rize akşamlarında şehir merkezi renklidir. Karadeniz müzikleriyle canlı müzik yapılan çok mekan bulabilirsiniz.

Rize Mutfağı

Türkiye’nin en özel  lezzetlerine  sahip mutfaklarından biridir. Karadeniz’in her bölümü farklı, çeşitli yemeklerle bilinir. Karadeniz denince akla hamsi gelir, balık gelir. Karadeniz mutfağını süsleyen Hamsili Pliav yemeden olmaz. Ayrıca temel besin kaynaklarından biri olan kara lahana Karadeniz’i temsil etmektedir. Rize’de en çok tüketilen yemekler arasındadır. Karadeniz yeşilin kenti olması açısından bu durum mutfağa da yansımıştır. Karadeniz’de şüphesiz çay ve fındığın yeri büyüktür. Bölgenin Temel geçim kaynakları da demek mümkündür.

Karadeniz sofralarının vazgeçilmezinden biri de turşudur. Turşu kavurması özellikle herkes tarafından çok beğenilen yemektir. Ayrıca Karadeniz peyniri, Karadeniz pidesi ve tereyağı ün yapmış yiyecekler arasındadır.

Hamsi Buğlama: Hamsilerle birlikte maydanoz soğan karıştırılıp harmanlanır. Tepsiye dizdikten sonra üzerine domates, biber ve limon dilimleri dizilerek pişirilir.

Hamsili Pilav: Hamsi ve iç pilavla birlikte yapılır. İç pilavı pirinç, kuş üzümü, farklı baharatlar ve soğanla pişirilir.

Sarma: Kara lahanadan yapılır. Soğan, et ve salça eklenerek sarmaya iç hazırlanır ve lahanaya sarılarak pişirilir.

 

Yorumda Bulun