Ankara Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Çağlar boyunca sayısız medeniyetin kurulduğu Ankara, bu sayede gerek ekonomik gerekse kültürel açıdan büyük gelişme kaydetmiştir. Simidi, keçisi ve ilk etapta anımsanabilecek daha pek çok şeyi ile meşhur olan şehir, yakın dönem tarihi açısından da son derece önemlidir. Geçmişten günümüze değin yaşanan süreçlerin adeta doyurucu bir özetini görebileceğiniz Ankara, tarihi mekanları kadar doğal güzellikleriyle de görülmeyi hak ediyor. Ankara’da neler yapabileceğinizi, neler yiyebileceğiniz, bu şehirden neler alabileceğinizi ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız şehir rehberine göz atabilirsiniz.

Fikret Ozansoy’un çalışmaları neticesinde Anadolu’daki insan karakterli ilk fosil primat kalıntıları Ankara’da bulunmuştur. M.Ö. 2000’li yıllarda Anadolu’da varlık gösteren Hititler dönemine dair rölyef ve bilumum tarihi eserler olmasına rağmen Hititlerin Ankara’da yerleşim merkezi kurduklarına dair bir veri yoktur. Ankara, tam bir yerleşim yeri haline, Hititleri ortadan kaldırarak egemen güç olan Frigler döneminde gelir. Hatta Frig gelenekleri ve anlatılarında şehrin kurulmasının önderi olarak Kral Midas kabul edilmektedir.

Sonraki dönemde Lidyalılar ve Perslerin hüküm sürdüğü Ankara, M.Ö. 333 yılında Büyük İskender tarafından fethedilmiştir. Stratejik yapısı dolayısıyla sıklıkla farklı hükümdarlıkların eline geçen şehir, M.Ö. 278’de Orta Anadolu’yu kuşatan Galatyalılar tarafından alınmış, Roma İmparatoru Augustus’un M.Ö. 25 yılındaki fethi sonrasında şehir Romalıların hakimiyeti altına girmiştir. Güney İskandinavya’nın Gotland bölgesindeki Cermen kavmi olan Gotların, başarılı savaş strateji ve yöntemleri neticesinde 250’li yıllarda Gotların hüküm sürmeye başladığı Ankara, kısa süreliğine Araplar tarafından yönetilmiştir.

272 yılında Roma İmparatoru Aurelian’ın önderliğinde tekrar imparatorluğa bağlanan şehir, bu dönemde ticari açıdan büyük önem kazanmış, aynı zamanda yönetim merkezine de dönüşmüştür. Ankara, Bizans İmparatorluğu zamanında fethedilerek imparatorluğun üst düzey yönetim kademesinin dinlence yer haline gelmiştir. 11. yüzyıla kadar hükümranlığını sürdüren Bizans için stratejik, ekonomik, askeri ve lojistik açıdan önemli olan şehir, Sultan Alparslan’ın Malazgirt Zaferi’nden sonra 1073’te Büyük Selçuklu Devleti’nin egemenliği altına girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1356 yılındaki fethi ve Timur İmparatorluğu ile 1402 yılında yapılan Ankara Savaşı’nın ardından 1403 yılında şehir, Osmanlı İmparatorluğu’nun olmuştur. Cumhuriyet’in ilanından sonra başken olarak ilan edilen şehir, ekonomik ve stratejik önemini halen sürdürmektedir.

Ankara’da Gezilecek Yerler

Binlerce yıllık tarihiyle Türkiye’nin kültürel açıdan en zengin şehirlerinden biri olan Ankara; müzeleri, tarihi kalıntıları ve tarihe tanıklık eden mimari eserleriyle keyifle gezebileceğiniz şehirlerdendir.

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi

Altındağ ilçesinde yer alan ve inşa tarihi tam olarak tespit edilemeyen Ankara Kalesi’ne, Ankara geziniz dahilinde uğramalısınız. Romalılar ve Bizanslılar tarafından onarılan eser sayesinde hem muhteşem Ankara manzarasının tadını çıkarabilir hem de kalıntıların arasından fışkıran tarihi gözlemleyebilirsiniz.

Gordion Müzesi

Ankara, Gordion Müzesi

Tarihe meraklı olan ziyaretçilerin görmesi gereken yerlerden biri de Polatlı ilçesinin Yassıhöyük Köyü’nde yer alan Gordion Müzesi’dir. 1989 yılındaki arkeolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan Kayabaşı Mozaiği ve Kral Midas tümülüsü gibi birçok eseri görebileceğiniz müzede, Eski Tunç döneminden Helenistik Çağ’a kadar kronolojik sırayla sunulan koleksiyonlar bulunmaktadır.

Anıtkabir

Ankara, Anıtkabir

Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir, Ankara seyahatinizin en önemli duraklarından olacaktır. İçerdiği anlam dolu eser ve eşyalarının yanı sıra muhteşem manzarasıyla da benzersiz olan Anıtkabir, turistler kadar Ankaralı şehir sakinlerini de ağırlamaktadır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi

Ankara, Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi

Ulus ilçesinde bulunan, 1915 yılında Birinci TBMM binası olması amacıyla inşa edilen ve yapımında Andezit taşı kullanılan Kurtuluş Savaşı Müzesi, 1924 yılında hizmete açılmıştır. Bir süre Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi olarak kullanılan bina, 1957 yılında müze olmasına karar verilerek 1961 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi ismiyle ziyarete açılmıştır. Milli Mücadele döneminin izlerini yakından görmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bina, zengin koleksiyonu ve mimarisiyle Ankara’nın en önemli eserleri arasında yer almaktadır.

Hacı Bayram Camii

Şehrin en gözde tarihi mekanlarından biri olan Hacı Bayram Camii, Ulus ilçesinde yer almaktadır. 1427-1428 yıllarında yapılan ve 1714 yılında tamiri gerçekleştirilen caminin bahçesinde Hacı Bayram-ı Veli ve Osman Fazıl Paşa’nın türbeleri vardır. Augustus Tapınağı’nın bitişiğinde olan cami, Ankara gezisinin olmazsa olmaz mekanlarındandır.

Ankara, Hacı Bayram Camii

Gezmek için uzunca bir zamana ihtiyacınız olan Ankara’da; Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Ankara Tabiat Tarihi Müzesi, ODTÜ Müzesi, Kocatepe Camii, Roma Hamamı gibi sayısız tarihi eser, anıt ve müze bulunmaktadır.

Doğal Güzellikleri

Nallıhan Kuş Cenneti

Ankara, Nallıhan Kuş Cenneti

Tarihi ve kültürel açıdan hayli zengin olan Ankara, doğa güzellikleriyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kuş gözlemi konusunda meraklı olanların ve doğayla iç içe zaman geçirmek isteyenlerin uğraması gereken Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara’nın Nallıhan ilçesindedir. 1994 yılında Milli Park ilan edilen alan, 200’e yakın kuşu barındırmaktadır.

Abacı Peri Bacaları

Ankara, Abacı Peri Bacaları

Kapadokya’daki Peri Bacaları’nı görüp etkilendiyseniz, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Abacı Peribacaları’nı da görmek isteyebilirsiniz. Kapadokya’nın ardından ülkenin en dikkat çekici peribacalarının yer aldığı alan, çok sayıda turist tarafından gezilmektedir.

Soğuksu Milli Parkı

Volkanik bir bölgede yer aldığından hem sıcak hem de soğuk su kaynaklarına sahip olan Soğuksu Milli Parkı, yine Kızılcahamam ilçesinde uğradığınızda görmeniz gereken yerlerden. Şehir merkezine 80 kilometre mesafede olan milli parkta farklı türdeki çok sayıda ağacı inceleyebilir, kaplıcalardan yararlanabilirsiniz.

Eğriova Yaylası

Ormanlık alan içerisindeki yürüyüş alanları ve yeşilin bütün tonlarını sunmasıyla beğeni kazanan Eğriova Yaylası, Ankara’nın Beypazarı ilçesine 50 kilometre uzaklıktadır. Yayla, barındırdığı göl sayesinde balık tutmak isteyenlere ortam hazırlarken, hafta sonu piknikleri ve benzeri aktiviteler için de ideal hale geliyor.

İnözü Vadisi

Doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi kalıntılarıyla da görülmeye değer bir yer olan İnözü Vadisi, Beypazarı ilçesindedir. Doğal sit alanı olarak korunan ve içinde yöresel tatlara dair fikir edinebileceğiniz tesisler de bulunan vadi, eski dönemde yaşayan insanlara ait olduğu düşünülen kalıntılara da ev sahipliği yapıyor.

Kültür & Sanat

“Sana bir şiirler olmuş sevgilim, yüzün gözün söz içinde. Hangi imla kitabına baksam, “ben”den ayrı yazılıyorsun.” dizelerine hayat veren Özdemir Asaf başta olmak üzere, sayısız yazar, şair ve fikir adamının doğup büyüdüğü şehirdir Ankara. Sanatsal ve kültürel faaliyetlerin doyasıya illerin başında gelmesiyle sanatseverlere büyülü saatler yaşatan Ankara; sergi, tiyatro oyunu, konser gibi organizasyonların rahatlıkla takip edilebileceği bir şehirdir.

Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen Ankara Film Festivali ve Ankara Müzik Festivali, şehir geziniz dâhilinde katılabileceğiniz başlıca etkinliklerdendir. Türkiye’deki caz müziği tutkunlarının keyifle takip ettiği Ankara Caz Festivali, ünlü sanatçıların katılımıyla büyük bir renklilikle geçmektedir.

“Sahneleri şenlendirmek, sokakları sanat sokağına dönüştürmek için” sloganıyla her yıl yapılan Ethos Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali, KÜSAGEM (Kültür Sanat ve Göç Etkinlikleri Merkezi Derneği) katkılarıyla düzenlenmektedir.

Ankara gezinizi ailece sürdürüyor ve çocuklarınızın da gezinizde ilginç deneyimler yaşamasını arzu ediyorsanız, 24 Nisan tarihinde gerçekleştirilen Devlet Tiyatroları, Ankara Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali’ne mutlaka katılın.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Büyük Ankara Festivali, on binlerce Ankaralının katılımı ile yaz aylarının, Ankara’da daha coşkulu geçmesini sağlıyor. Çok sayıda sanatçının yer aldığı festivali siz de dahil olacağınız organizasyonlar listesine ekleyebilirsiniz.

Ankara Kısa Filmciler Derneği tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteğiyle düzenlenen Uluslararası 2. El Film Festivali, kısa film meraklılarının yakından takip ettiği etkinliklerden biridir. Farklı yarışmalarda birincilik alamayan filmlerin değerlendirildiği ve tanıtıldığı festival, çeşitli sanatçıların konserleriyle daha da zenginlik kazanmaktadır.

Ankara Mutfağı

Ankara denildiğinde akla gelen yiyecekler hiç şüphe yok ki Ankara Simidi, Ankara Bazlaması ve kendine has gevrekliğiyle Çubuk Turşusu’dur. Elbette atıştırmalık ve garnitür olarak değerlendirilebilecek bu yiyeceklerin yanında, Ankara’ya özgü çok sayıda yemek de vardır. Kimini lokantalarda kimini ise Ankaralıların evlerinde tadabileceğiniz lezzetler, Ankara’yı bir daha ziyaret etme nedeniniz olabilirler.

Yapımında nasıl bir yol izlendiği konusunda Ankaralıların henüz bir fikir birliğine varmamış olsalar da, Ankara’ya geldiğinizde her halükarda tatmanız gereken Ankara Tava’nın lezzeti dillere destandır. Arpa şehriye ya da pirinçle hazırlanan pilavın etle en güzel buluşmalarından biri olan yemeği, Ankara lokantalarında afiyetle yiyebilirsiniz.

Ankara Mutfağı, Ankara Tava

Osmanlı padişahları için özel olarak hazırlanan ve günümüze kadar ulaşan lezzetlerden biri de Beypazarı Güveci’dir. Kuzu etinin taş fırında saatlerce pişmesiyle yumuşacık bir form kazanmasıyla elde edilen yemek, yiyeceğiniz en leziz yemeklerden.

Daha önceden pişirilen kıymanın, mayalı hamurun içine doldurulması ve yağda kızartılmasıyla yapılan Entekke Böreği, benzerlerine denk gelinse de Ankara’ya özgüdür. Pişerken puf puf kabaran börekler, lezzetli oldukları kadar görsel açıdan da cezbedicidir.

Dilimlendikten sonra yağda kızartılan ekmeklerin üzerine, kıymalı ve çemenli karışımın eklenmesiyle hazırlanan Tamtak Tiridi, adeta bir kebap görünümündedir. Ankara’ya uğradığınızda tadacağınız en güzel yemeklerinden biri olan tiridi, beğenirseniz evinizde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Bunların haricinde Efelek Sarması, Bazlama Kebabı, Şibit Tatlısı ve Beypazarı Kurusu gibi yemek ve tatlılarla gezinize ayrı bir renk kazandırabilirsiniz.

Alışveriş

Her geçen gün daha büyüyen ve gereksinimlere yanıt veren Ankara’da Armada AVM, ANKAMall, Forum Ankara Outlet, Gordion AVM, Kızılay AVM, Antares AVM ve daha çok sayıda alışveriş merkezi bulunmaktadır. Seyahatiniz esnasında ihtiyacınız olan yiyecek, elektronik ve giyim ürünlerini kolayca edinebileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri edinebileceğiniz çarşılar da Ankara’da sizleri bekliyor.

Ulus Meydanı civarındaki Çıkrıkçılar Yokuşu, Ankara’nın tarihi çarşılarından biri. Giyim, züccaciye malzemeleri gibi ürünleri edinebileceğiniz çarşı, turistlerin alışveriş için uğradıkları en gözde mekânlardan.

Geleneksel el sanatlarını sürdüren zanaatkârların ortaya koydukları birbirinden güzel ürünleri sergiledikleri Bakırcılar Çarşısı’na uğramayı ihmal etmeyin. Eski ve yeni bakır eşyalarla birlikte mücevherler, süs eşyaları ve antikaların da yer aldığı çarşıda farklı ürünleri de bulabilirsiniz.

Ankara’nın büyülü havasını her an yaşayabileceğiniz yerlerden biri de Antikacılar Çarşısı’dır. Birbirinden güzel halı, bakır, takı, sepetlerin sunulduğu çarşıda, hoşça vakit geçirebileceğiniz kafeler de vardır.

Ankara gezinizde yolunuz Beypazarı’na düşecekse, tarihi Beypazarı Çarşısı’nı ziyaret etmelisiniz. 1884 yılında çıkan bir yangın sonucu yok olan çarşı, uygunluk sağlayacak taş binalarla yeniden oluşturulmuştur. Çarşıda;Telkari işlemeciliği, bakırcılık, kalaycılık, dericilik, dokumacılık gibi zanaat alanlarına dair birçok şeyi bulabilirsiniz.

Çarşı ve AVM’lerde vakit geçirdikten sonra yöresel yiyecekleri doğrudan üreticilerinden alabileceğiniz pazarları gezebilirsiniz. Maltepe Pazarı, Aşağı Ayrancı Çarşısı, Bahçelievler ve Pazarı, gezi istikametiniz üzerindeyse ziyaret etmeniz gereken yerlerden.

Özel Günler ve Festivaller

Kültür ve sanatla dolu festivallerle birlikte, Ankara merkezinde ve ilçelerinde de düzenlenen çok sayıda festivale katılabilirsiniz.

“Ankara Kale Festivali” Altındağ ilçesinde haziranın ilk haftasında yapılmaktadır. Film gösterileri, fotoğraf sergileri, halk oyunu gösterileri ve konserlerle görülesi bir etkinlik olan festival, Altındağ Belediye Başkanlığı tarafından organize edilmektedir.

“Beypazarı ve Yöresi Festivali” Beypazarı ilçesinde haziran ayının ilk haftasında düzenlenmektedir. Yabancı ülkelerin de katılımcı ve konukların da yer aldığı festival, Beypazarı Belediye Başkanlığı tarafından yapılmakta olup festival kapsamında halk oyunu gösterileri, sergiler ve konserler gerçekleştirilmektedir.

“Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali” Etimesgut ilçesinde ağustosun son haftası ile eylül ayının ilk haftası arasında düzenlenmektedir. Etimesgut Belediyesi tarafından organize edilen ve on binlerce Ankaralının katıldığı festival, unutulmaz konserlere, defilelere ve halk oyunu gösterilerine ev sahipliği yapmaktadır.

“Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali” Ankara’nın farklı ilçelerinde bulunan çok sayıda tiyatro salonunda eş zamanlı olarak gerçekleştirilmektedir. Halka tiyatro sanatını tanıtmak ve sevdirmek için yola çıkan Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) ve Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen festival kasım ayının son haftasında yapılmaktadır.

“Karapürçek Yağlı Güreşleri” Karapürçek ilçesinde ağustosun son haftasında düzenlenmektedir. Karapürçek Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen festival, Türkiye’nin önde gelen yağlı güreş organizasyonları arasında yer almaktadır. Çok sayıda izleyicinin katılım gösterdiği festival, her yıl büyük bir coşkuyla tamamlanmaktadır.

Konaklama

Ankara geziniz boyunca gerek şehir merkezinde gerekse Ankara’nın ilçelerinde keyifle konaklayabileceğiniz sayısız otel bulunmaktadır. Bağımsız otellerle birlikte zincir otelleri de tercih edebilir, konaklama sürecinizi bütçenize göre yönetebilirsiniz.

Şehir ziyaretinizi konforlu odalarda geçirmek, ücretsiz otopark ve internet hizmetlerinin tadını çıkarmak istiyorsanız, “Radisson Blu Hotel Ankara”yı konaklama listenize ekleyebilirsiniz. Seyahatlerini iş amaçlı olarak gerçekleştirenler için de ideal olan otel, Fitness salonu ve saunasıyla dikkat çekiyor. Havaalanına araçla 25 dakika mesafede olan otele aynı zamanda toplu taşıma araçlarıyla da ulaşılabiliyor.

161 yıllık geçmişiyle dimdik ayakta duran, otantik yapısıyla yerli ve yabancı turistlerin konaklama alanlarından olan “Paşa Konağı Beypazarı”, ilçeye yolunuz düştüğünde kalabileceğiniz otellerden. Beypazarı’na özgü geleneksel kahvaltı, yemek ve tatlılarla büyük bir zenginlik kazanan menüsü ile öne çıkan konaklama alanı, dingin ve huzurlu yerlerden hoşlananlar için gayet uygun.

Kızılcahamam ilçesinde bulunduğunuz süre içinde hem kendi başınıza hem de ailenizle birlikte kalabileceğiniz bir otel arıyorsanız, “Deva Termal Otel” beklentilerinize yanıt verebilir. Tamamı küvetli olan otel odalarına verilen termal su sayesinde, kaplıcanın şifalı sularından yararlanabileceğiniz otel, doğayla baş başa kalarak rahatlamak isteyen herkese hitap ediyor.

300 yıllık Suluhan Kervansarayı’na iki dakika yürüme mesafesinde olan “Beypazarı İpekyolu Konağı”, Osmanlı çizgilerine sahip yapısı ve geleneksel mimarisiyle beğeni kazanıyor. Isıtma ve ses yalıtımlı odaları sayesinde huzuru ve konforu bir arada sunan konaklama alanı, yöresel lezzetlerle harmanlanmış kahvaltıları ve Beypazarı’nda kaldığınız zaman dilimini unutulmaz kılabilir.

Yapmadan Dönmeyin

  • Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’i ziyaret edin.
  • Gordion Müzesi’ni karış karış gezin ve sergilenen eserleri inceleyin.
  • Ankara simidini ve Ankara tavayı mutlaka tadın.
  • Ankara Caz Festivali’ni izleyin.
  • Soğuksu Milli Parkı’nda huzurlu saatler geçirin.

Yorumda Bulun