Leziz yemekleriyle meşhur ve gidenin birkaç kilo almadan dönemediği Adana, aynı zamanda tarihi ve kültürel yapısıyla da oldukça önemli bir şehir. Adana geleneksel yapısını halen daha korumakla birlikte oldukça gelişmiş bir şehir olma özelliğini de taşıyor.
Adana geleneksel yapısını halen daha korumakla birlikte oldukça gelişmiş bir şehir olma özelliğini de taşıyor. Şehrin adı da tarihte savaşarak bu şehri kuran Uranus’un oğullarından geliyor. Oğullarından Adanus’un adını kente, Sarus’un adını ise bugünkü Seyhan Irmağı’na veriyor.
Adana Büyük Saat Kulesi
Seyhan ilçesinde bulunan Saat Kulesi, Adana’nın önemli simgelerinden bir tanesi. Yapıldığı dönemlerden beri Adana’nın en değerli sembollerinden biri olarak görülen Büyük Saat Kulesi, aynı zamanda Osmanlı zamanında yapılan en uzun saat kulelerinden de biri.
Kule tam olarak 32 metre. Kulenin inşası 1882 yılında Abidin Paşa zamanında tamamlanmış. Hatta o dönemlerde bu saat modernleşmenin simgesi olarak görülmüş.
Yılanlı Kale
Ceyhan Nehri’ni tepeden gören bir konumda bulunan Yılanlı Köprü, büyüleyici bir manzaraya sahip. Günümüze kadar yapısını koruyarak gelmiş olan bu köprüyü görmek size görsel anlamda büyük bir şölen yaşatacak. Eğer kaleye kadar çıkabilirseniz de muhteşem manzarasından çok etkileneceksiniz.
Seyhan Nehri
Seyhan Nehri, Akdeniz’e dökülen en büyük nehir. Nehrin uzunluğu 560 km ve havza alanı 20.600 kilometrekare. Seyhan Nehri üzerinde 3 adet hidroelektrik santrali kurulu. Nehrin kaynağı ise Kayseri’den geliyor. Özellikle yaz aylarındaki bunaltıcı sıcaklarda serinlemek için de sıklıkla gidilen bir nehir Seyhan Nehri.
Anavarza Antik Kenti
Anavarza Antik Kenti, günümüze kadar gelen tarihi kalıntılarıyla hala ilgi çekiciliğini korumakta. Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan bu antik kent, Kilikya bölgesinde yer alıyor. Kent hakkında Roma İmparatorluğu devrinden öncesine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.
En eski bilgi, milattan önce 19. yüzyılda İmparator Augustus’un buraya ayak basmasına dayanıyor.
Varda Köprüsü
Adana’nın Karaisalı ilçesinde bulunan Varda Köprüsü’nü, Alman Köprüsü ya da Koca Köprü isimleriyle de duyabilirsiniz. Yapıldığı tarihlerde demiryolu köprüsü olarak inşa edilmiş olan bu yapıt, Adana’nın önemli tarihi eserlerinden bir tanesi.
Oldukça ihtişamlı ve ilgi çekici bir görüntüsü olan bu köprünün yapımına 1907 yılında başlamış ve köprü 1912 yılında tamamlanmış. Köprüye Alman Köprüsü denilmesinin sebebi de Almanlar tarafından inşa edilmiş olması.
Adana Ulu Cami
Adana Ulu Cami, şehrin en büyük camisi. Çinileri ile oldukça meşhur olan Adana Ulu Cami, 16. yüzyıldan kalma oldukça eşsiz bir eser. Mimari açıdan sizi büyüleyeceğini söyleyebiliriz.
Cami, Ramazanoğulları Beyliği’nin bir eseri. Caminin genel olarak mimarisinde ise Selçuklu ve Memluk izleri bulunuyor.
Adana Taş Köprü
Adana’daki Taş Köprü şehrin adeta simgesi olmuş durumda. Roma döneminden kalma bir eser olan Taş Köprü, şehri gezmek için gelen turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Köprü Seyhan nehri üzerinde bulunuyor.
İlk haliyle 21 gözlü olan köprü, nehrin ıslahı nedeniyle 7 gözünü toprağın altında bırakmış ve şu an 14 göz ile varlığını koruyor. Köprü ilk yapıldığı zamanlarda bunun neredeyse yarısı kadar dar bir köprüydü, ancak sonraları genişletildi.
Ceyhan Nehri
Ceyhan Nehri de Seyhan Nehri gibi Adana ile özdeşleşmiş Türkiye’nin en önemli akarsularından bir tanesi. Özellikle Adana’ya gittiğinizde Ceyhan Nehri’nin de kenarından geçin ve doyumsuz manzaranın keyfine varın! Uzunluğu 509 km olan nehir, aynı zamanda Çukurova’nın hayat kaynağından biri.
Adana’da elbette ki gezilecek pek çok yer bulunuyor. Ancak Adana’nın enfes yemekleri ve mutfağı düşünüldüğünde bol bol bunlardan yemeniz gerektiğini söylemeliyiz. Aynı zamanda Adana’nın tarihten bugüne kadar gelmiş eserlerini görmek de, size kültürel ve tarihi bir yolculuğa çıkma imkanı sağlayacak.
Adana’ya nasıl gidilir?
Adana’ya uçakla, trenle ya da karayoluyla gitmeniz mümkün. Karayoluyla Adana’ya giden pek çok otobüs firması bulunuyor. Bunun yanı sıra elbette ki yolda gezerek gitmek isterseniz de özel aracınızla biraz uzun, ama çok keyifli bir yolculuk sizi bekliyor olacak. Adana, Mersin’e 68 km, Hatay’a 186 km, Malatya’ya 405 km, Gaziantep’e 223 km, Kayseri’ye 318 km, Samsun’a 734 km, Diyarbakır’a 536 km, İstanbul’a 933 km ve Ankara’ya 482 km mesafede bulunuyor.
Adana’ya ne zaman gidilir?
Adana, aslında her mevsim gidilebilecek bir şehir. Ancak eğer aşırı sıcaklara fazla dayanıklı değilseniz yaz aylarında Adana’ya gitmenizi tavsiye etmeyiz. Çünkü Adana’nın yaz ayları gerçekten bir hayli sıcak geçiyor.
Adana’da alışveriş yapabileceğiniz pek çok alışveriş merkezi mevcut. Ancak biraz daha tarihi ve kültürel yerleri tercih etmek isterseniz Tarihi Kazancılar Çarşısı da tam size göre. İçerisinde bakırcıların ve kazancıların olduğu bu çarşı, aynı zamanda günlük ihtiyaçlara uygun ürünler satan pek çok dükkanı da barındırıyor.
Adana’ya ne yenir?
Adana’ya gittiğinizde kuşkusuz ilk yemeniz gereken şey Adana Kebap. Başka yerlerde yediğinizden yüzde yüz farklı ve çok daha lezzetli olan kebabın tadına doyamayacaksınız. Yanında da mutlaka şalgam içmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca Adana’da mutlaka lahmacun da yemelisiniz. Çünkü buradaki lahmacunlar hem lezzeti, hem de boyutu itibariyle başka şehirlerde yediklerinizden çok daha farklı.
Bunlarla birlikte yine Adana’ya özel olan ve akşamüstü atıştırmalığı olarak tüketilen sıkmanın da tadına bakmalısınız. Özellikle yaz aylarında Adana’da yiyeceğiniz Bici Bici, serinlemenize büyük bir katkı sağlarken lezzetiyle de sizi oldukça fazla etkileyecek.
Görünüşüne aldanmadan mutlaka şırdanın da tadına bakmalısınız. Adana tam anlamıyla birbirinden leziz yemekler cenneti. Adana’ya kadar gitmişken ciğerini de mutlaka yemelisiniz.