Tekirdağ, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında konumlanır. Nüfus bakımından ülkenin en kalabalık 23. şehridir. Antikçağ’dan önce “Bisanthe”, daha sonra “Rhaidestos”, bu nedenle batı dillerinde uzun süre “Rodosto”; Osmanlı döneminde önce “Rodoscuk” sonra “Tekfurdağı” olarak bilinmiştir.
İstanbul’un yaklaşık 130 kilometre batısında yer alan Tekirdağ, İstanbul bir kenara bırakılırsa Trakya bölgesi’nin Edirne’den sonraki en büyük şehridir. Marmara kıyı çizgisinin oluşturduğu geniş yayın içerisindeki küçük bir koyun kenarında kurulu kent, basamaklar halinde yükselen yamaçlar ve bu yamaçları kesen Ördeklidere’nin tabanında yayılır. İş ve ticaret merkezleri, yönetim binaları kıyı gerisindeki ilk basamakta, batıya doğru uzanan bir ana cadde ve çevresinde toplanmıştır.
Tekirdağ Marmara bölgesinin kuzeybatısında, Trakya yakasında konumlanır. Komşu şehirleri; doğuda İstanbul, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve güneyde Çanakkale’dir.
Tekirdağ’a karayolu ile Türkiye’nin her bölgesinden ulaşım mümkündür. İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Bursa gibi şehirlerden Tekirdağ’a düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. Tekirdağ Şehirlerarası Otobüs Terminalı Merkez ilçesinde konumlanır. Tekirdağ iline bağlı bir ilçe olan Çerkezköy’e demiryolu bağlantısı da bulunmaktadır. Ayrıca Çorlu ilçesinin doğusunda konumlanan Tekirdağ Çorlu Havalimanı’na başkent Ankara’dan uçak seferleri düzenlenmektedir.
Tekirdağ Gezilecek Yerler
Özellike yaz aylarında tatilcilerin uğrak kenti olan Tekirdağ, tarihi yapıları, müzeleri, birbirinden güzel plajları ve keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en turistik noktalarından biridir.
Namık Kemal Evi
Tekirdağ gezilecek yerler listemizin ilk sırasında bulunan Namık Kemal Evi, “Vatan Şairi” olarak billinen Namık Kemal’in 1840’da Tekirdağ’da dünyaya geldiği evin çevresindeki eski Tekirdağ evleri örnek alınarak 1993 yılında inşa edilmiş ve 1994’te halka açılmıştır. 19. yüzyıl Osmanlı sivil mimari tarzını yansıtan ahşap yapılı ev üç katlıdır ve altı odadan oluşur. Namık Kemal Evi’nde ünlü şairin kullandığı eşyalar, eserleri ve onun hakkında yazılmış eserler sergilenmektedir.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
1967’de kapılarını açan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1976 yılına kadar küçük bir salonda sergilenmiştir. Müze, 1976 yılında Kültür Bakanlığı tarafından tahsis edilen Vali Konağı binasına taşınmıştır. Müzenin içerisinde taş eserler salonu, arkolojik küçük eserler salonu, etnografik salon ve açık teşhir salonu olmak üzere dört bölüm bulunur. Bu salonlarda M.Ö. 4500 yılından günümüze gelen arkeolojik buluntular ve kültür varlıkları sergilenir. Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait mimari parçalar, lahitler, mezar stelleri, heykeller, sunak taşları ve Osmanlı döneminden kalma kitabeler, çeşmeler, mezar taşlarının sergilendiği müzede köklü bir tarihe tanık olabilirsiniz.
Rakoczi Müzesi
1676 – 1735 yılları arasında yaşamış, son yıllarını ise Tekirdağ’da geçirmil olan Macar Prensi II. Frenc Rakoczi’nin yaşadığı ev, 1932 yılında Macaristan hükümeti tarafından müze haline getirişmiştir. Avusturyalılara karşı çıkan Macar ayaklanmasının başındaki isim II. Frenc Rakoczi, ayaklanma başarısız olunca Osmanlı’ya sığınmıştır. Rakoczi Müzesi’nde Rakoczi’nin özel eşyaları, yaşamıyla ilgili tarihi belgeler ve Türk – Macar ilişkilerini simgeleyen eserler sergilenmektedir.
Tekirdağ Şehitler Abidesi
Tekirdağ Şehitler Abidesi, Tekirdağ’ın Türkler tarafından fethi sırasında şehit olan asklerlerin anısına 1949 yılında inşa edilmiştir. Tekirdağ Belediyesince yaptırılan Şehitler Abidesi, her yıl şehre gelen yüzlerce turistin yoğun ilgisini görmektedir. Alana yüksek bir merdivenle çıkılmaktadır. Merdivenlerin ortasında taşlardan yapılan Türk bayrağı, bayrağın önünde ise bir yazıt yer almaktadır.
Uçmakdere
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere köyü, doğal özelleriyle Marmara kıyılarının en güzel köşelerinden biridir. Koyu mavi denizi, yemyeşil dağları ve el değmemiş doğasıyla son yıllarda Türkiye’nin yamaç paraşütü yapılan popüler merkezlerinden biri haline gelmiştir. Ganos fayının şekillendirdiği vadilerden birinde konumlanan köy aynı zamanda Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinin yetiştiği yerlerdendir.
Hora Feneri
Şarköy ilçe merkezine yakşaık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Hoşköy’deki Hora Feneri, köyün girişinde yer alır. 20 metre yüksekliğindeki fener 1861 yılında Abdülmecit tarafından Fransızlara yaptırılmıştır. Tamamıyla dökme demir olan fenerin yapımında kaynak kullanılmamış, metaller civatayla tutturulmuştur. Hora Feneri’nin bir diğer özelliği ise kendi etrafında yaptığı 360 derecelik dönüştür.
Şarköy
Tekirdağ’a bağlı bir ilçe olan Şarköy, ilin güneybatısında, Marmara Denizi kıyısında konumlanır. Şarköy, 60 kilometre uzunluğundaki sahilleriyle Türkiye’nin en uzun sahilleri arasında yer alır. Şarköy sahili 2006 yılında denizi ve kumsalıyla Mavi Bayrak almaya hak kazanmıştır. Yaz aylarında tatilcilerin popüler noktalarından olan Şarköy, rüzgar sörfçülerinin de uğrak noktalarındandır.
Doğal güzellikleriyle ünlü Tekirdağ’ın en güzel plajlarından Kastro Plajı, Saray ilçesine bağlıdır. Bahçeköy deresinin Karadeniz’e döküldüğü yerde uzanan 2.5 kilometrelik doğal plaj çevresindeki göl ve ormanlarla birlikte 1988 yılında sit alanı olarak ilan edilmiştir. Doğal sit alanı olduğundan plajın çevresinde konaklama tesisleri bulunmamaktadır. Kastro Plajı, bozulmamış doğası ve kamp kurma imkanıyla doğa tutkunlarının mutlaka görmesi gereken yerlerdendir.
Trakya Mutfağı
Çok farklı etnik kökenlerden gelen insanların yüzyıllarca bir arada bulunduğu bir bölge olan Trakya, farklı kültürler ve ürün çeşitliliği sebebiyle oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Trakya’nın kendine özgü sebze yemekleri ve tatlı çeşitleri yanı sıra Anadolu’ya özgü keşkek, kesme makarna, kuskus ve tarhana çorbası lezzetler bölgenin yemek kültürüne ayrı bir zenginlik katmaktadır.
Trakya bölgesinde mısır unu önemli bir yere sahiptir. Mısır unu ve lahanayla yapılan “mısır unu dolması”, pırasa ile yapılan “pireşe”, ıspanakla yapılan “zennik” verimli topraklarıyla Trakya’ya has yemeklerdendir. Kaliteli üzümler yetişen bölgenin mutfak kültüründe üzümden de sıklıkla yararlanılır. “Şıra mekiği” olarak bilinen, üzümden yapılan tatlı yöreye özgü bir tatlı çeşididir. Trakya mutfağına özgü diğer tatlılar olarak “zerde”, “nişasta helvası”, “irmik dolması”, “höşmerim” ve “höşmerim” sıralanabilir.
Tekirdağ’da Alışveriş
Tekirdağ’da alışveriş yapabileceğiniz yerler “Merkez Çarşısı”, Merkez ilçesi Hükümet Caddesi’nde yer alan “Tekira” alışveriş merkezi, Çorlu ilçesindeki “Orion” alışveriş merkezi ve yine Merkez’de bulunan “Ysk Center”dir. Tekirdağ’dan hatıra ve hediyelik eşya olarak ise el dokuması kilimler, heybe, seccade, ünlü Tekirdağ Rakısı ve Tekirdağ’da yeitşen üzümlerle yapılan yerel şaraplar sıralanabilir.