Birleşik Arap Emirlikleri Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Arap Yarımadası’nın petrol zengini, küçük ama ekonomik açıdan gelişmiş ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri 1971 yılında kurulmuştur. 1972 tarihinden bu yana 7 emirliğin birleştiği bu ülke kısaca “Emirlikler” olarak da anılmaktadır. Büyük Britanya’nın korumasında uzun yıllar kendi kimliğini oluşturan bu topraklarda 2012 yılı itibariyle ülkenin 377 milyar dolarlık milli gelirinin yüzde 70’e yakınını petrol gelirleri oluştururken son yıllarda petrole bağımlılık oldukça azalmıştır.

Dubai kenti Orta Doğu’daki en önemli turizm merkezidir; bunun yanında Birleşik Arap Emirliği’nin dünyaya açılan kapısı olarak görülür. Ülke mutlak monarşi ile yönetilirken sınırlarının yüzde 86 gibi büyük bir kısmını Abu Dhabi Emirliği kaplamaktadır. BAE sivil hukuk ile şer-i hukuk birleşimi bir sistem ile yönetilmekte, insan hakları noktasında birçok sorunla karşılaşmaktadır.

Emirlikler’in başkenti Abu Dhabi’dir ve nüfus olarak Dubai şehrinden sonra ikinci en büyük şehirdir. 7 emirliğin hüküm sürdüğü bu ülkede Dubai ve Abu Dhabi Emirlikleri yanında Sharjah, Ajman, Ras al Khaimah, Fujairah, Um Al Quwain Emirlikleri ülkenin bütününü oluşturur. Dubai ve Abu Dhabi şehirleri yanında Sharjah Emirliği’nin merkezi Sharjah şehri ve Abu Dhabi’nin diğer bir şehri olan Al Ain önemli kentlerdendir.

Emirlikler, Arabistan Yarımadası’nda konumlanmaktadır. Basra Körfezi’ne (Arap Körfezi) kıyısı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Umman ile doğuda, Suudi Arabistan ile güney ve batıda sınırları bulunmaktadır. Umman Körfezi’ne de kıyısı olan Birleşik Arap Emirlikleri Hürmüz Boğazı’na yakın olmakla birlikte bu boğazın sınırında Umman’a ait ana toprak parçasından ayrı bir kara bulunmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmi dili Arapça’dır. Körfez lehçesi denilen bir Arapça halkın arasında konuşulmaktadır. Fakat bölgenin yüzyıllar boyu İngilizler ile birlikte anılmasından dolayı ülkede İngilizce çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkede unutulmaması gereken bir gerçek de göçmen nüfusun yerli nüfusa göre çok daha fazla olmasıdır. Bu yüzden Bangladeşliler, Pakistanlılar ve Hindular’ın kendi yerel dilleri de ülkede konuşulmaktadır.

  • Hangi ülkedensin?: Min eyyi beledin
  • Hangi şehirdensin?: Min eyyi medinetin ente
  • Türkiye’denim: Ene min Türkiya
  • Nasılsınız?: Keyfe Haluke?
  • İyiyim. Ene bihayr. Elhamüllah
  • Teşekkürler: Şükran

Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır. Ülkenin dörtte beşinin dini olan İslam’ın Sünnilik mezhebi yüzde 85 gibi büyük bir oranla ülkede ağırlığını korumaktadır. Bunun yanında ameli mezhep olarak bölgedeki çoğu ülke gibi Hanbeli Mezhebi Emirlikler ’de yaygındır. Katolik ve Protestanların varlık gösterdiği bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde 33 kilise bulunmaktadır. Hinduizm’in Hindistan ve çevresindeki ülkelerden gelen göçmenler tarafından benimsenen diğer bir din olması, bunlar yanında
Budizm ve Yahudilik ’in de ülkede varlığını göstermesi önemlidir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin bulunduğu Arap topraklarının tarihi Mezopotamya ilişkili olarak M.Ö. 3000 yıllarında aktif olarak anılmaya başlanmıştır. Bu tarihlerden sonra önemli bir ticaret rotası olarak görülmüş ve Büyük Umman adı altında anılmıştır. Hristiyan kültürüne dair kalıntılar bulunan bölgede tahminen M.S. 50 ile 350 yılları arasında kiliseler inşa edilmiş ve sonrasında terk edilmiştir. Umman’a dâhil olarak piskoposlar bölgede İslam’ın yayılmasına kadar görev yapmıştır. Bölgede hâkimiyeti olan Sasaniler’den dolayı Hz. Muhammed döneminde olmasa bile Halife Hz. Ebubekir döneminde tüm Arap yarımadasıyla birlikte coğrafya İslam topraklarına dâhil edilmiştir.

Al Ain

Al Ain’e yaklaştıkça (şehir daha önce bahsettiğimiz kentlerden 2 saatlik araba mesafesi uzaklığında ve aslında Abu Dabi Emirliği’nin Umman ile sınırında yer alır) şehri farkedemeyeceksiniz, çünkü burası çöldeki bir vahada kurulmuştur. Bir kez buraya geldiğiniz zaman yeşil alanların fazlalığına şaşıracaksınız.

Özellikle birkaç vahanın çevresinde yeşil alanlar çok fazladır. Buralarda yürüyebilir veya araba kullanabilirsiniz. Birkaç kamu parkı da yeşil manzarayı tamamlıyor. Diğer turistik yerler, daha çok kültürle alakalı.

Ülkenin eski ve ilk emirinin evi olan Sheikh Zayeed Saray Müzesi’nde Emir’in burada bir zamanlar nasıl yaşadığına dair fikir edinebilirsiniz. milli müze, bölgenin arkeolojik ve antropolojik buluntularının sergilendiği yerdir. Bunların dışında şehirde bir hayvanat bahçesi bulabilirsiniz. Şehrin hemen dışındaysa ülkenin en yüksek ikinci dağı olan Jebel Hafeet bulunuyor ve buradan şehrin manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Dubai

Diğerleri Gibi Olmayan

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yer alır ve BAE’deki açık ara, en ileri-görüşlü emirliktir. Sadece 10 yıl önceye kadar bölgedeki daha muhafazakar komşu emirliklerden ayırt edilemeyebilirdi ama bugünlerde etrafınıza sorun, çoğu kişinin arkadaşları ya da akrabaları burada çalışmış (nüfusun %80’i dışarıdan gelenler) ya da buraya seyahat etmiş olacaktır. Öyle olmasa bile, en azından çoğu kişi Görevimiz Tehlike 4’te Burj Khalifa’ya tırmanan Tom Cruise’u görmüştür. Esasen Dubai enteresan bir bölgede yer alır ve zenginler için oyun alanıdır.

Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai

Abu Dabi

Dubai’nin Büyük Kardeşi

Abu Dabi, aynı isimdeki emirliğinin başkenti ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ikinci büyük kenti. Dubai’nin daha tutucu versiyonu olarak biliniyor (aralarında 1.5 saatlik sürüş mesafesi bulunmakta), ama bugünlerde yetkililer kenti biraz daha ön plana çıkarmaya çalışıyor gibi görünüyor. Şehir, eğlenmekten çok iş ile ilgili bir etkileşim noktası olmasına rağmen, durumların yavaş yavaş değiştiği gözleniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dabi

Abu Dabi yeşil alanların, plajların, büyük camilerin ve gökyüzüne ulaşan, dünyanın en etkileyici gökdelenlerin kenti olmakta yarışıyor (Burj Khalifa hariç Dubai’dekiler ile). Kentin en ünlü manzaraları, Corniche (Havanın çok sıcak olmadığı zamanlarda yerlilerin ve misafirlerin gezindikleri veya spor yaptıkları yer), Şeyh Said Camisi ve Al-Hosn Sarayı’dır. Tabii ki liste bunlarla bitmiyor.

Eğer oldukça macera ruhluysanız, çöle yolculuk (Safari) yapın, alışveriş yapın, şarap içmeye ve yemek yemeye gidin. Eğer biraz gösteriş yapmak istiyorsanız, hektarlarca bahçeleri, 1200 kişilik tiyatrosu ve mükemmel plajlarıyla dünyanın en abartılı otellerinden Emirates Palace Otel’inde konaklayabilirsiniz.

Yorumda Bulun