Filistin Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Filistin, Doğu Akdeniz’de ve Orta Doğu‘da, İsrail topraklarının bir kısmını ve Gazze Şeridi ve Batı Şeria gibi Filistinlilerin kontrolündeki toprakları kapsayan bölge. Bölgenin sınırları oldukça tartışmalıdır ve bazı kaynaklar Ürdün’ü de dahil ederler.

Yahudilerde kişi başına düşen milli gelir 11 bin 330 dolardır. Bu miktar Filistinlilerde 1200 dolar civarındadır. 1948’de işgal edilmiş olan topraklarda yaşayanların yüzde 21’i sanayi sektöründe,  yüzde 3.3’ü tarım alanında, Batı Yaka’da yaşayanlarınsa yüzde 13’ü sanayi sektöründe, yüzde 20’si tarım alanında çalışmaktadır.

Genel olarak % 79’u yahudi, % 5’i hıristiyan, % 16’sı Müslümandır. 1967’de işgal edilmiş olan Doğu Kudüs ve Batı Yaka bölgelerinde ise nüfusun % 76’sı Müslüman, % 17.5’i yahudi, yaklaşık %
5.5’i hıristiyan, kalanı da diğer dinlere mensuptur. Müslümanların geneli sünni ve şafiidir.

Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklıklar arttığından, bu iki ayın dışında kalan aylar gitmek için daha uygundur. Bölgede sürekli sıcak gelişmeler olduğundan, gidilecek mevsimden ziyade, bölgedeki karışıklık durumunu takip ederek seyahat planlanmalıdır.

Filistin şehri için İstanbul çıkışlı uçuşların tarihlere göre listesini aşağıdaki grafikten görebilirsiniz. İlgilendiğiniz aya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Asya, Avrupa, Etiyopya, Yahu mutfağı, Akdeniz, Tayvan, Hindistan, Lübnan, deniz ürünleri, vejetaryen, et, fast food ve balık, Filistin mutfağının başlıca tatlarıdır. Cholent (fasulye güveçi)’ten Malouweh (kızartılmış börek)’e kadar yahudi mutfağının bir çok lezzetini tadabileceğiniz bir merkezdir.

Gazze kısmında ise baharatlı ve acılı yemekler ön plana çıkar. En önemli baharat ve çeşnileri ise dere otu, pazı, sarımsak, kimyon, mercimek, nohut, nar, ekşi erik ve demirhindidir. Geleneksel yemek pişirme kapları topraktan imal edilir.

Filistin, Kutsal Topraklar olarak bilinir ve Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar için kutsaldır. 20. yüzyıldan beri bölgede Arap ve Yahudi milli unsurlarının mücadelesi devam etmekte, zaman zaman uzun süreli şiddete ve hatta savaşa dönüşmektedir.

Filistin, Kudüs

Kudüs

Kutsal şehir dünya’da Kudüs’ten daha eski ve daha büyüleyici bir şehir var mıdır? İsrail’in Başkenti ve 3 büyük dinin (Yahudilik, İslamiyet ve Hristiyanlık) kutsal merkezi. Binlerce yıllık tarihiyle şehrin, ziyaret eden herkeste -dini amaçla olsun veya olmasın- kalıcı bir etki bırakacağı kesin. Bazı şehirler var ki, tarihi yapıların birinden diğerine gidersiniz ancak bu yapılar bir bütün oluşturmaz.

Kudüs gibi şehirlere adım attığınız andan itibaren tarihin içine gömülürsünüz ve şehir siz burayı terk edene kadar, sizin şimdiki zamana dönmenize izin vermez (en azından daha modern olan Batı Kudüs’e gidene kadar).

Kudüs’ün eski şehir merkezi bir harikalar diyarıdır. Kocaman duvarlar ile çevrili ve 4 bölüme ayrılıyor: Hristiyan Bölgesi, Yahudi Bölgesi, Müslüman Bölgesi ve Ermeni Bölgesi. Yüzlerce yıllık insanlık tarihi burada birikmiş ve buradaki sprituel, duygusal ve tarihi atmosferi anlamak için dindar biri olmanıza gerek yok. Ağlama Duvarı, Mescid-i Aksa ve Hz.İsa’nın mezarının olduğu iddia edilen Kutsal Kabir Kilisesi birbirine yakın bulunur.

Yorumda Bulun