Çanakkale Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Kaz Dağları’nın eteklerinde kurulu verimli ve zengin tabiat örtüsüne sahip olan şehir, tarihi Gelibolu yarımadasıyla da ülke tarihindeki ayrıcalıklı yerini koruyor. Çanakkale’ye bağlı Bozcaada ve Gökçeada ise ada kültürünü yaşatıyor. Sebze yemekleri, zengin çeşitlilikte salataları ve deniz ürünleri ile Çanakkale, her damak zevkine hitap edebiliyor. Düzenlenen uluslararası festivaller ve her yıl yapılan Anzak Anma Törenleri Çanakkale’yi dünya çapında tanınır hâle getiriyor. Geleneksel tatil anlayışını bir kenara bırakıp hem kültür gezisi hem de deniz tatili yapmak istiyorsanız Çanakkale rehberimiz, sizler için doğru bir yol gösterici olacaktır.

Avrupa ve Asya’yı ikiye ayıran boğaz üzerinde kurulu Çanakkale’nin doğu ve güneydoğusunda Balıkesir, kuzeybatısında Edirne, kuzeyinde Tekirdağ, Marmara Denizi ve batısında da Ege denizi bulunur.

Antik çağlarda Troas olarak adlandırılan bölgede yaşam izleri M.Ö 1200 yıllarına kadar uzanmaktadır. Kazdağı eteklerindeki zengin ve verimli bitki örtüsü, bu bölgede tarım ve hayvancılığını olanaklı kılmıştır.

M.Ö. 3000-1200 yılları arasında bölge, Troia yerleşim yeri adı ile anılmaktadır. M.Ö 1200 yıllarında Troia savaşları başlar ve bölgeye Akhalar gelir. İzmirli ozan-tarihçi Homeros’un kaleme aldığı “İliada” ve “Odisseia” adlı kitaplarında da Troia savaşları ve sonuçları anlatılmıştır. M.Ö 750-550 yılları arasında ise Helen uygarlığı, ticaret kolonisi olarak birçok şehir kurarak egemen olmuştur. Daha sonra Lidya devletinin izleri görülen bölge, M.Ö. 6. Yüzyıl’ın ortalarında Pers egemenliği tanımıştır. M.Ö. 334 yılında büyük İskender’in Perslere karşı başlattığı büyük sefer sonucunda Çanakkale Boğazı’nı geçerek Troas bölgesine gelmesi, Pers egemenliğine son vermiştir. M.Ö. 3. Yüzyıl’da balkanlardan ekonomik sıkıntılarla göç eden Galatlar, Çanakkale Boğazı’nı geçerek bölgeye hakim olmuşlardır. M.Ö. 280-188 yılları arasında Seleukos Krallığı, M.Ö. 190 yılında Bergama Krallığı hakimiyeti altına giren bölge, son olarak Bergama Kralı’nın vasiyeti üzerine Roma İmparatorluğu’na bağlanmıştır. Roma İmparatorluğu’nun 395 yılında ikiye ayrılmasından sonra Çanakkale bölgesi, Doğu Roma İmparatorluğu’nun egemenliği ile yönetilmiştir. Çanakkale Boğazı’nda Türk egemenliği, Osmanlılar zamanında oluşmuştur. 1. Murad döneminde Anadolu kıyılarının tümü Osmanlı egemenliğine geçmiş; fakat Boğaz’ın tamamen kontrolü, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra gerçekleşmiştir.

Çanakkale’de Gezilecek Yerler

Çanakkale, var olan tarihsel değeri ile açık hava müzesini andırmaktadır. Çanakkale gezinize Çanakkale şehir turu ile başlayabilirsiniz.

Çanakkale Deniz Müzesi (Askeri Müze)

Çanakkale, Deniz Müzesi

Şehir merkezinde bulunan ve sizi Çanakkale Savaşı günlerine döndürecek yapıdaki müze, orijinal boyutlarda yapılan Nusrat Mayın Gemisi maketi başta olmak üzere savaş döneminde kullanılan birçok silaha ev sahipliği yapıyor.

Troy Anıtı (Truva Heykeli)

Çanakkale, Troy Anıtı (Truva Heykeli)

Truva Antik Kenti girişinde tarihin günümüze yansıması niteliğinde oluşturulan Truva Heykeli, Çanakkale denildiğinde akla ilk gelen eserlerden biri oluyor. Öte yandan, 2004’te vizyona giren Troy filminde kullanılan Truva Heykeli de, filmin yönetmeni tarafından Çanakkale’ye hediye edilmiş olup kordon üzerinde yer alıyor.

Truva Antik Kenti

Çanakkale, Truva Antik Kenti

Tevfikiye ve Çıplak köyleri yakınında bulunan Truva Antik Kenti, M.Ö. 3000 ila 2500 yılları arasında yerleşim yeri olarak kullanılıyordu. Sayısız medeniyete kucak açan antik kentte arkeolojik kazılar halen devam ederken 1998 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Çanakkale, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Şehir merkezinden feribot ile Çanakkale’den Avrupa Yakası’na geçtikten sonra Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Bölgesi’ne kolaylıkla ulaşılabiliyor. 1973’ten bu yana ziyaret edilebilen 33000 hektar alan içine konumlandırılan parkta 60000 Türk askeri ve 250000 civarı yabancı devlet askerinin mezarları yer alıyor.

Seyit Onbaşı Anıtı

Çanakkale, Seyit Onbaşı Anıtı

Çanakkale Savaşı tüm hızıyla sürerken tek başına taşıdığı 276 kilogramlık top mermisi sayesinde Ocean isimli zırhlının batırılmasını sağlayan ve bunun neticesinde onbaşılık rütbesi kazanan Seyit Ali Çabuk için hazırlanan anıt, Gelibolu Yarımadası’nda bulunmaktadır.

Çanakkale Şehitler Anıtı

Çanakkale, Şehitler Anıtı

Çanakkale Savaşı sırasında hayatını kaybeden Türk askerleri için yapılan ve 1960 yılından bu yana ziyaretçileri ağırlayan Çanakkale Şehitler Anıtı, şehir geziniz dahilinde duygu dolu anları yaşamanızı sağlayacak yerlerden arasında.

Doğal Güzellikleri

Kaz Dağı

Çanakkale, Kaz Dağı

Çanakkale, zengin doğa örtüsü ile ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Çanakkale’nin yaklaşık %55’lik kısmını ormanlık alan oluşturmaktadır. 1994 yılında milli park ilan edilen Kaz Dağı, zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Kazdağı’nın eteklerinden yüksek rakımlara kadar uzanan karaçam, köknar, kayın, Kazdağı göknarı ormanları nadide alanlardır. Ayrıca Biga Dağları da zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Biga Dağları’nda kızılçam, saçlı meşe ve karaçam ormanları sıralanmaktadır. Homeros’un İliada destanında yer verdiği Troia kardeleni de yine bu dağlarda bulunmaktadır. Bu kardelen, adını Troia antik bölgesinden alır ve endemik bir tür olarak karşımıza çıkar.

Kuşların Göç Yolu

Çanakkale, sadece bitki örtüsü ile değil; aynı zamanda ekolojik sistem içinde yaşayan çok sayıda hayvan türü ile de dikkat çeken bir bölgedir. Göçmen kuşların göç rotası üzerinde bulunması, büyük ormanlık alanlardaki sulak bölgeler, yaban hayatını güçlendirmiştir. Avrupa, Asya ve Afrika’ya göç eden kuşların yaklaşık yarısı Çanakkale üzerinden geçmektedir. Bunların yanı sıra deniz ürünlerinin zenginliği ile de Çanakkale ön sıralardaki yerini korumaktadır.

Bozcaada

Çanakkale, Bozcaada

Çanakkale’nin iki adasından biri olan Bozcaada, birbirinden güzel kıyıları, koyları ve plajları ile ön plana çıkmaktadır. Adanın en ünlü plajı ise Ayazma’dır. Ayrıca adada bulunan birbirinden güzel koylar, dalış için oldukça uygun doğal güzellik noktalarıdır.

Yenice Ormanları

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde bulanan Yenice Ormanları; dağ yürüyüşü, termal turizmi, doğa sporları, kuş gözlemciliği, eko-turizm olanakları bakımından eşsiz birer cazibe merkezidir.

Kültür & Sanat

Necmettin Halil Onan’ın anlatırken ”Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın, bir vatan kalbinin attığı yerdir!” dediği Çanakkale’de her yıl kutlanan uluslararası Troia Festivali; müzik, tiyatro, söyleşi, sergi gibi etkinlikleri kapsayan zengin bir içerikle her yıl 10 Ağustos’ta başlayarak bir hafta sürmektedir. Festival kapsamında 2002 yılından bu yana ünlü düşünürün adını taşıyan “Homeros Bilim Kültür ve Sanat Ödülü” verilmektedir.

Ayvacık Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, temmuzun üçüncü, ağustosun birinci haftası arasında yapılmaktadır. Gülpınar Belediyesi tarafından 1-15 Ağustos tarihleri arasında Apollon Smintheon Şenliği, Küçükkuyu Belediyesi 15-17 Ağustos tarihleri arasında Zeus Kültür ve Sanat Festivali, Assos Vakfı tarafından da ekimin ilk haftasında Assos Gösteri Sanatları Festivali büyük bir coşku ile gerçekleştirilmektedir.

Bayramiç’in bazı yörelerinde “hıdrellez günü” yöre halkı, piknik alanlarında, simit lokumu adı verilen nohutla mayalanmış ekmek ve oğlak çevirme ile kutlama yapar.

Homeros’un “İliada” adlı destanında anlattığı güzellik yarışmasını yaşatmak amacıyla Bayramiç Ayazma’da her yıl Troia Festivali Güzellik Yarışması yapılmaktadır.

Biga’da yapılan Biga Uluslararası Okçuluk Festivali’nde at binme, ok atışı ve cirit gösterileri gerçekleştirilerek okçuluk sporunun yaşatılması amaç edinilmektedir.

Her yıl 26 Temmuz tarihinde Bozcaada’da Azize Paraskevi’ye adanmış ve Aya Paraskevi Manastırı’nda Ayazma Panayırı kutlanmaktadır. Kutlamalar daha sonra manastır bahçesinde devam etmektedir.

Bozcaada, her yıl temmuz ayının ikinci hafta sonunda yat yarışlarına ev sahipliği yapmaktadır. Yat yarışları, Deniz Komutanlığı adına düzenlenmektedir.

Çanakkale Mutfağı

Çanakkale mutfağı, oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Deniz ürünleri ve farklı salata çeşitleri ile Çanakkale mutfağı sizlere çok farklı lezzetler sunacaktır. Ovmaç çorbası, domatesli tarhana çorbası, iskorpit ve ıspanak çorbası, tumbi, ıspanak sarması, çırpma, tiken gibi yemekler, Çanakkale’nin zengin bitki örtüsünden farklı tatlar sunmaktadır. Deniz ürünlerinden papaz yahni, tuzlu sardalye, midye dolma; salatalardan deniz börülcesi, biber parpullaması, ahtapot salata da keyifli lezzetlerdir. Şehrin meşhur tatlısı ise peynir helvası ve “mafiş”tir.

Ada mutfak kültürü, Çanakkale mutfağında etkilidir. Bozcaada mutfağında deniz ürünleri, zeytinyağlılar ve üzüm önemli yer tutar. Asma yaprağında sardalye, domates reçeli, ısırgan çullaması ada mutfağında akla ilk gelen isimlerdir.

Çanakkale Mutfağı, Melki Yemeği

Gökçeada mutfağı da Bozcaada gibi Türk ve Rum mutfaklarının karışımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Adaya özgü yöntemlerle pişirilen oğlak ya da fırında kuzu kapama, adanın sunduğu önemli tatlardandır.

Balık, ada kültüründe önemli bir yer kaplar. Zeytinyağlı ahtapot yahnisi, ıspanaklı kalamar, fırında patatesli balık, sarımsaklı limonlu kekikli deniz kestanesi ve karides salatası, zeytinyağında pişirilen kılıç balığı, adanın mutfak lezzetlerindendir. Ayrıca, adada üretilen üzümlerden yapılan şaraplar da oldukça lezzetlidir. Domates ve karadut reçelleri, efibadem kurabiyesi, dibek kahvesi, karadut dondurması ve sakızlı muhallebi, adaya uğrayanların tatmadan geçmemesi gereken lezzetlerdir.

Şehrin en yüksek noktası Aşıklar Tepesi mevkiinde bulunan Özgürlük Parkı içerisinde yer alan çay bahçesinde çayınızı içebilir; Çanakkale Boğazı’nı kuş bakışı izleyebilirsiniz.

Alışveriş

Çanakkale ile özdeşleşen ve Çanakkale türküsünde “Çanakkale içinde Aynalı Çarşı / Ana ben gidiyom düşmana karşı” mısraları ile ölümsüzleşen Aynalı Çarşı veya diğer adı ile Halyo, gerçek adıyla Passage Hallio çarşısı, 1890 yılında yapılmış bir Osmanlı çarşısıdır. Şehre giden ziyaretçilerin uğramadan geçemedikleri bu mekan, adını çarşının girişinde karşılıklı bulunan aynalarından dolayı almıştır. Gelibolu savaşı sırasında tamamen yıkılan çarşı, 1967 yılında restore edilerek bugünkü hâline getirilmiştir. Hediyelik eşyalar ve yöreye ait yiyecekleri bulacağınız bu çarşıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Sürekli gelişen şehir merkezinde yer alan modern alış veriş merkezleri ise Çanakkale CarrefourSA, Kipa, Esas 17 Burda, Kıyı AVM, Part Plus, Troypark Şehir en büyük ve popüler alışveriş merkezlerindendir. Çanakkale’ye geldiğinizde şehir çarşılarında ve sahil şeridinde ünlü peynir helvasını yiyebilir ve satın alabilirsiniz. Çanakkale’deki çarşılarda ise antika ürünler, seramik çanak ve çömlekler, adalara özgü üzümlerden yapılan şaraplardan satın alabilirsiniz. Bozcaada’dan gelincik şerbeti ve gelincik çiçeğinden yapılan lokum ve kurabiye gibi ürünleri; Ezine’den peynir satın alabilirsiniz. Ayvacık ve Bayramiç’te el dokuması halılar bulabilir; şehir merkezindeki çarşı ve mağazalarda hediyelik eşyalar, süs eşyaları, takılar ve seramiğin yanı sıra yöreye özgü figürler satın alabilirsiniz. Bunların yanı sıra çarşılarda Çanakkale tarihine ait figürler bulabilirsiniz.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Bölgesi’nde ise Çanakkale Savaşı’nı anımsatan figürler, kıyafetler ve hediyelik eşyalar almanız mümkün olacaktır.

Özel Günler ve Festivaller

Çanakkale’de her 18 Mart haftası ve 8 Mart Şehitleri Anma Günü, değişik etkinliklerle kutlanmaktadır. Etkinliklere; Çimenlik Kalesi, Kordon, Cumhuriyet Meydanı, şehitlikler gibi mekanlar ev sahipliği yapmaktadır. 24-25 Nisan günü Çanakkale’de Anzak Günü’dür. Çanakkale Savaı’nda Türklere karşı savaşan Anzakların torunları, 25 Nisan gününün sabahında Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Koyu’nda yapılan Şafak Ayini için Çanakkale’ye gelerek geceyi Anzak Koyu’nda geçirmekte; sabah şafak vakti kayıpları için anma töreni düzenlemektedirler.

İlkbaharda Gökçeada’da Paskalya kutlamaları, pazar günü merkez kilisede yapılmakta ve daha sonra kilise bahçesinde devam etmektedir. Ayrıca, yine Gökçeada’da Film Festivali yapılmaktadır. Her yıl 14-16 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Meryem Ana Panayırı, Tepeköy’de 15 Ağustos’ta yapılmaktadır.

Anzak Şafak Ayini

Gelibolu tarihi yarımadasında her yıl geleneksel olarak yapılan Uluslararası Sardalye Festivali, Boğaz’ın meşhur balığı adına düzenlenmektedir. Birçok ülkenin katılımıyla gerçekleşen ve ünlü sanatçıların sahne aldığı festival, temmuz ayında düzenlenmektedir.

Çanakkale’de 18-20 Aralık hafta sonu, Uluslararası Filmleri Festivali’nin etkinlikleri ile geçmektedir. Film festivalinde panel ve söyleşiler düzenlenmekte; film gösterileri yapılmaktadır.

Çanakkale’nin her ilçesinde birbirinden zengin içeriklere sahip festivaller ve özel gün kutlamaları yapılmaktadır. Bunlardan biri olan Hıdrellez Şenlikleri, 6 Mayıs’ı takip eden ilk pazar günü yapılmaktadır. Şenlikler, topluca yapılmaktadır. Hıdrellez’den bir akşam önce büyük bir ateş yakılarak üzerinden atlanmaktadır.

Bunların yanı sıra Dalyan Plajı’nda her yıl haziran ayının sonlarında düzenlenen plaj voleybolu turnuvası, milli ve uluslararası sporcuların katılımı ile yapılmaktadır.

Konaklama

Şehir merkezinde kalarak gezi rotanızı belirlemek isterseniz tarihi yapıya sahip Öğretmen Evi’nde kalabilirsiniz. Ayrıca, şehir merkezinde Büyük Truva Oteli, Kolin Otel, Çanakkale Kervansaray Otel, Anzac Otel, The City Residence, Artur Otel, yerli ve yabancı turistler için güzel tercihler olacaktır.

Çanakkale’de ekoturizm kadar sağlık turizminin de önemi büyüktür. Termal şifa kaynağı arıyorsanız Ayvacık-Tuzla Kaplıcaları, sizin için mükemmel bir seçenek olacaktır. Tuzla Kaplıcaları’nda sıcak su kaynaklarının dışında çamur banyosu yapma olanağı da mevcuttur.

Ayvacık kıyı turizminde isim yapmış yerlerin başında Assos gelmektedir. Assos’ta yer alan otel ve moteller de sizlere olağanüstü bir tatil olanağı sunmaktadır.

Çanakkale, Aydıncık Sahili

Konaklamanızı Gökçeada’da yapmak isterseniz gezmeye değer Dereköy, Kale Köy, Tepeköy, Zeytinli, Eski Bademli olmak üzere adada sit alanı ilan edilmiş beş Rum köyü olduğunu unutmayın. Konaklama için Castle Otel, Gökçeada Bağ Evleri, Değirmen Donuk Evi tercih edilebilir. Gökçeada’da denizin aşındırması sonucunda oluşmuş büyük ve küçük birçok koy bulunmaktadır. Bunların en ünlüsü, Yıldızkoy’dur ve Yıldızkoy, Türkiye’nin ilk Sualtı Milli Parkı’dır.

Kamp tatili yapmak, çadır kurmak isterseniz Aydıncık sahili tam size göre. Sörf yapmak veya bu sporu denemek isterseniz Aydıncık sahili, sörf yapanların en gözde yerlerinden biridir. Neredeyse yılın her mevsiminde turistleri sörf yaparken görebilirsiniz.

Yapmadan Dönmeyin

  • Dünyaca ünlü Troy Anıtı’nı görün.
  • Çanakkale Savaşı’na dair tüm noktaları ve anıtları ziyaret edin.
  • Yenice ilçesindeki kuş gözlemlerine mutlaka katılın.
  • Yaz aylarında gerçekleştirilen yat yarışlarını izleyin.
  • Gökçeada’da fırında kuzu kapama yemeğini tadın.

Yorumda Bulun