Karabük Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Karabük, 6 Haziran 1995’te Zonguldak’ın Yenice, Eflani ve Safranbolu ilçeleri ile Çankırı’nın Ovacık ve Eskipazar ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye’nin 78. ili olmuştur. Merkez ilçesi dâhil olmak üzere 6 ilçesi, 2 beldesi ve 270 köyü bulunmaktadır. 1937 yılına kadar, Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli Köyü’nün 13 mahallelik bir köyü olan Karabük, 1935 yılında açılan Ankara Zonguldak demiryolunda bulunuyordu. Demiryolu ile taşıma olanağı olması nedeniyle ve kömür yataklarının bulunması sebebiyle burada bir demir çelik fabrikası kurulmasına karar verildi.

Atatürk’ün talimatıyla, İsmet İnönü, 3 Nisan 1937’de Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın temellerini attırdı. Demir çelik fabrikası günümüzde hâlâ Karabük’ün en önemli geçim kaynakları arasındadır. Nüfusun yoğunlaşması ile birlikte 1939 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur.

Karabük il sınırlarında çeşitli iklim türlerine rastlanmaktadır. İlin coğrafi özellikleri ve konumu bölgede birçok iklimin yaşanmasına yol açar. Birden fazla medeniyete ev sahipliği yapmış olan Karabük’te yeni şeyler keşfetmek isteyenler için birçok seçenek bulunuyor. Karabük’e gittiğiniz zaman mutlaka kanyonlarını ve tarihi yerlerini gezmelisiniz. Safranbolu ilçesinde yer alan İncekaya Kanyonu ve İncekaya Kanyonu’nu gezebilirsiniz. Safranbolu mimarisinin özelliklerini taşıyan Mümtazlar Gezi Evi’de yine gezebileceğiniz yerler arasındadır.

Karabük’te Gezilecek Yerler

Doğanın ve tarihin birleştiği şehirde gezilebilecek pek çok yer bulunmaktadır. Tarihi yapılar ile birlikte yayla ve kanyonlar mutlaka görülmesi gerekenler arasındadır.

Safranbolu Evleri

Karabük, Safranbolu Evleri

Ülkemizin dünyaya tanınmasında da etkisi olan Safranbolu evleri, geleneksel Türk mimarisinin önemli örneklerindendir. Yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Evler Safranbolu’nun iki ayrı kesiminde görülür. Birincisi şehir diye bilinen ve kışın kullanılan, ikincisi bağlar diye bilinen ve yazın kullanılan kesimdir. UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan bu evleri görebilmek için Safranbolu ilçesine gitmek gerekmektedir. 1200’ü koruma altında olan pek çok kültürel eseri bulunan Safranbolu, bugün kent ölçeğinde en iyi korunan yer olarak anılmaktadır.

St. Stefanos Kilisesi (Ulu Cami)

Karabük, St. Stefanos Kilisesi (Ulu Cami)

Safranbolu’da Kıranköy Semti’nde bulunan Aziz Stefan Kilisesi, Rumların Yunanistan’a göç etmeleri sonrasında değiştirilip Ulu Cami ismini almıştır.

Köprülü Mehmet Paşa Cami

Köprülü Mehmet Paşa Cami’si Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1662 yılında yaptırılmıştır. Köprülü Mehmet Paşa Safranbolu’da yaşadığı dönemde yaptırmış ve halkın ibadetine açtırmıştır. 17. yüzyılın özelliklerini taşıyan bu tarihi camiyi ziyaret edebilirsiniz.

Karabük, Köprülü Mehmet Paşa Cami

Görülmesi gereken diğer yerler: Gazi Süleyman Paşa Cami, Taş Minare Cami, Dağdelen Cami, Akçasu Cami, Küre-i Hadit Cami, Safranbolu Hıdırlık Tepesi, Yörük Köyü, Eğriova Göleti, Yazıköy, Eskipazar, Katır Yolu, Sorgun Yaylası, Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Şeker Kanyonu, Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi, Sipahioğlu Konağı, Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası.

Karabük Mutfağı

Karabük mutfağında Karadeniz mutfağının etkisi görülür. Gözleme, Safranbolu bükmesi, kuyu kebabı, kara mancar, yaprak dolması, yayım (ev makarnası) perohi, bandırma, sini çöreği, çullu börek, bazlama, su böreği, ev baklavası, safranlı zerde, haluşka tadılması gereken yöre lezzetleri arasındadır.

Karabük’te Alışveriş

Karabük merkezde bulunan çarşıda, mağaza ve dükkânlardan hediyelik eşyalar, süs eşyaları, takı ve bölgeye özgü kıyafetler satın alınabilir. Safranboluda ise hem tarihi çarşıda hem de ilçede kurulan tezgâhlardan el yapımı, işlemeli dantel örtüler, yöresel kıyafetler  alınabilir. Ayrıca Safranbolu lokumu,safran, cevizli bükme, kuru satılan yayım makarnası, ev baklavası satın alınabilir. Safranbolu Bağlar Gazozu’nu da tatmanızı tavsiye ederiz.

Yorumda Bulun