Hatay Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Medeniyetlerin ve dinlerin buluştuğu bir nokta olan Hatay ilimiz hakkındaki gezi rehberi yazımız, Hatay hakkında detaylı bilgiler ile seyahatlerinizde ve gezileriniz size rehber olacaktır.

Türkiye’nin en güneyinde yer alan Hatay ili 2013 yılı verilerine göre 1.503.066 nüfusu bulunmaktadır. Doğu ve Güneyinde Suriye ile sınır olan ilimiz, Osmaniye, Gaziantep ve Adana ile sınır komşudur. İlin rakımı 85 metre olup, 15 ilçesi bulunmaktadır. Ülkemizin en eski yerleşim birimlerin biri olan ilin tarihi milattan önce 100.000 yıllara dayanmaktadır. 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahi olmuş, 1918 yılına kadar Osmanlı toprağı olarak kalmış 1.dünya savaşının sonuçlanmasıyla Mondros ateşkes antlaşmasıyla ülkemiz sınırları dışında kalmıştır. 1938 yılında ise Hatay ili Türkiye cumhuriyet topraklarına dâhil olmuştur.

Akdeniz ikliminin etkisinin görüldüğü ilde yazlar oldukça sıcak iken kışlar ise ılıman geçmektedir. İkliminin de etkisiyle bölgede turunçgiller başlıca yetiştirilen meyveler olup, pamuk ve buğday üretiminde de Türkiye’nin önemli illerinden biridir. Bulunduğu stratejik noktadan dolayı, eskiden beri kıtalar arası geçiş noktası olmuş ve ticarette önemli bir konum olarak dikkat çekmektedir. Ülkemizin en önemli demir çelik fabrikalarından biri olan İskenderun Demir-Çelik fabrikası ile Hatay ili oldukça göç almış ve bölgenin göç alan illerinden biri olmuştur.

Hatay’da Konaklama

Hatay merkezde ve İskenderun ilçesi gibi büyük ilçelerinde 5 yıldızlı ve 4 yıldızlı oteller, daha ekonomik küçük oteller ve pansiyonlar, kamu çalışanları için ideal öğretmenevi, polisevi gibi her bütçeye uygun konaklama yerleri mevcuttur.

Hatay’a Nasıl Gidilir?

Hatay hakkında o kadar bilgi verildikten sonra Hatay’a gitmek isteyenlerin soracağı en önemli soru muhakkak ulaşım olacak tabi. Ülkemizin çeşitli bölgelerinden karayolları ile otobüs seferleri bulunmaktadır.

Hatay’da Gezilecek Yerler

Karayolu veyahut denizyolu ile Hatay’a ulaştığınızda aklınıza ilk gelen şeylerden biri Hatay’ı tanımak olacaktır. Hatay çeşitli medeniyetleri bünyesinde barındırmış tarihi ve kültürel geçmişi ile zengin bir ilimiz.

Hatay tarihine ışık tutan Hatay Arkeoloji Müzesi, Dünyanın ilk Katolik kilisesi özelliğine sahip Saint Pier Kilisesi, tarihi bir yapıya sahip Uzun Çarşı, Antakya’da bulunan ve 16. yüzyılda Selçuklular tarafından yapılan Ulucami, Antakya İskenderun yolu üzerinde bulunan Bakras Kalesi, Dörtyol ilçesinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı gibi tarihi mekânlar dışında Defne ilçesinde bulunan ve doğal güzelliği ile dikkat çeken Harbiye Şelalesi gibi birçok doğal güzelliği de sahiptir.

Özellikle İskenderun ve Antakya’da birçok dine ait kiliseler havralar ve camiler ile dinlerin buluştuğu bir konumdadır Hatay.

Gerek doğal güzellikleri, gerek tarihi dokusu ve geçmişten günümüze zenginlikleri ile gezilecek birçok yeri barındıran Hatay ili sadece merkezi değil ilçelerinin de gezilmesi gereken çok yeri barındırır. Ulaşımının oldukça kolay olduğu bu ilimiz Türkiye’nin en güzel illerinden biridir.

Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay, Hatay Arkeoloji Müzesi

Eskiden Hatay’ın coğrafi olarak merkezinde bulunan müze, Antakya Mozaik Müzesi olarak da bilinmektedir. Hatay bölgesinde yer alan arkeolojik kalıntıları şimdilerde yeni ve modern binasında sergileyen müze şehrin en önemli turistik merkezlerinin başında gelmektedir. Eski medeniyetler hakkında bilgi edinebileceğiniz müze Kültür Bakanlığı’na bağlı olup müze kart ile giriş olanağı sunmaktadır.Dünyanın en büyük mozaik müzelerinde biri olan Hatay Arkeoloji Müzesi’ne ilave olarak Antakya Cam Müzesi de görülmeye değerdir.

Hatay Uzun Çarşı

Hatay, Uzun Çarşı

Hatay’ın turistik mekanları arasında başı çekenlerden biri olan Uzun Çarşı geleneksel şehir çarşısı özelliğine sahiptir. Hatay’ın önemli lezzet duraklarını barındıran çarşıda ziyafetin tadına ek olarak Hatay’a özgü geleneksel el sanatları eserlerini ve hediyelik eşyalarını inceleme ve alma fırsatı da bulabilirsiniz.

Saint Pierre Kilisesi

Hatay, Saint Pierre Kilisesi

Saint Pierre Kilisesi, Hatay gezilecek yerler listemizde.Dünya ilkleri listesindeki müzeler arasında sayılan Saint Pierre kilisesi, maneviyatıyla en’ler arasında yer almakla birlikte Dünyanın ilk katolik kilisesi olmasıyla da ilgi odağı olmaktadır. Küçük bir mağara görüntüsü sunan kilise taban mozaiklerinde bulunan desenlerle tarihi değer bilinci aşılamakta ve küçük bir mağara kilise özelliği taşımaktadır.

Habib-i Neccar Camii

Hatay, Habib-i Neccar Camii

İsmini Hz.İsa’nın havarileri olan Yuhanna (Yunus) ve Pavlos(Yahya)’a ilk inanan ve ilk şehit edilen kişi olan Habib-i Neccar’dan alan camii Anadolu’da yapılan ilk camidir. Osmanlı döneminden bizlere kalan bir kültürel miras olan camii Hz.Ömer’in fethedip İslamlaştırdığı Hatay’a dini sembol olarak inşa edilmiştir. Halen daha camii arsası içerisinde Habib-i Neccar’ın, havari Yuhanna ve Pavlos’un türbeleri yer alır. İnşa edildiği günden bu yana depremler ve çöküntüler nedeniyle birçok hasara uğramış olan caminin külliyesi önemli bir tarihi sembol olarak kabul görmektedir.

Titus Kaya Tüneli ve Titus Mezarlıkları

Hatay, Titus Mezarlıkları

Hatay şehir merkezi dışında kalan antik kent Samandağ’da yer almaktadır. İnsan eliyle tamamlanmış olması ve bir yarığın tünel halinde inşa edilmesinde meydana gelen tarihi miras, aynı zamanda eşsiz bir doğa harikasıdır. Tünelin açılma sebebi derelerin ağzındaki limanın sel ve taşkınlardan korunmasına dayanmaktadır ve tünelin etrafında kaya mezarları yer almaktadır bu yüzden de Titus mezarlıkları da denmektedir. Her zaman ziyarete açık olan bölgeye müze kart ile giriş yapılmaktadır.

Hıdırbey Musa Ağacı

Hatay, Hıdırbey Musa Ağacı

Hatay gezilecek yerler listemizde bir başka nokta ise Hıdırbey Musa Ağacı.Hatay efsanelerinden birine konu olan ağaç Hıdırbey köyünde yer aldığı için Hıdırbey Musa ağacı adını almıştır. Hz. Hızır ile Hz.Musa’nın Hıdırbey köyünün yer aldığı Samandağ’da buluşmasından sonra Hz.Musa’nın, Musa Dağı’na çıkarken susayıp da dereye su içmeye giderken asasını sapladığı yerden asanın bir çınar filizi çıktığına ve çıkan filizin aniden yeşerdiğine dayanan hikaye, efsane veya gerçek olması üzerinde durulmadan tarihi ve doğal olarak önemli bir değere sahiptir ve anıt ağaç olarak koruma altında tutulmaktadır.

Hatay’da Ne Yenir ?

Hatay’ın müthiş lezzetleri için yol haritanız.Hatay şüphesiz ki lezzet diyarının en güzel duraklarından biridir. Çeşit çeşit lezzetleri, tatlıları, şerbetleri, etleri ile hem damağa, hem de göze hitap eden bu yiyecekleri nerede, nasıl bulabileceğinize dair yol haritası oluşturduk.

 Bu yol haritası ile Hatay ilimizin o meşhur tatlılarını ve yemeklerinin hangileri olduğunu ve bu harika lezzetleri nerede tatmanız gerektiği ile ilgili bir tavsiye niteliğinde olan Hatay lezzet rehberi yazımız.
Sizde Hatay’ın en güzel yemeklerini nerede yiyebilirim diyorsanız, bu haritayı yanınıza alıp, yola çıkabilirsiniz.
Hatay deyince aklımıza ilk gelen tatlı da künefe oluyor. Hatay’da her yerde müthiş künefeler var ancak, Yusuf Usta Çınar Altı künefe buram buram el yapımı, ustalık, lezzet ve tarih kokan bir yer. Hatay’a geliyorsanız eğer Çınaraltı künefeye mutlaka uğramalısınız.Nasıl gideriz derseniz eğer, Ahmediye Camii avlusunda minicik bir dükkân olarak kendilerini bulabilirsiniz. Babadan oğula devam eden bu serüvene siz de katılabilirsiniz.
Hatay deyince aklımıza gelen bir başka yiyecek ise Hatay mezeleridir. Çeşit çeşit, acılı ve lezzetli görüntüleriyle herkesin damak tadına hitap eden bu ufak atıştırmalıkların en lezzetlisini, Hatay Sultan Sofrasında bulabilirsiniz.
İstiklal caddesinde yer alan bu restoranda her şey günlük ve taze, her gün değişen menüler ile her gün gidi yemek isteyeceğiniz, humuslar, cevizli peynirli mezeler, patlıcan mezeleri, domatesli mezeler, közlenmiş sebze ve özel peynirleri ile damak tadınızı şenlendirecek ve her çeşit mezeden tatmak isteyeceksiniz.

Yorumda Bulun