Tokat Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Tokat, bir Karedeniz ili olsa ilçelerinden bazıları İç Anadolu Bölgesi sınırlarındadır. 118.738 kişilik nüfusa sahip Tokat’ın Sivas, kuzeydoğusunda Ordu, batısında Amasya, kuzeyinde Samsun ilçeleri vardır. Tokat, Karadeniz Bölgesi’nde olduğundan şehre Karadeniz iklimi hâkimdir.

Köklü bir tarihi olan Tokat’ın Komana, Kacun, Sobaro isimleriyle anılan Toygarcılar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Hititler, Asullar, Kimmerlinler, Persler ve Makedonyaların zamanında hâkim olduğu bir coğrafi konumdadır. Türkiye’nin en çok türbesine sahip olan şehirlerden biridir. Aynı zamanda Türkiye’nin önemli akarsularından biri olan Yeşilırmak da Tokat’ın içinden geçmektedir.

Sarma dolma için kullanılan yeşil yaprağıyla ünlü olan Tokat’ta ayrıca soğan, karpuz, kavun, şeker pancarı, tütün, patates, fasulye, domates ve mısır yetiştirilir. Ovalarda hayvan yetiştiriciliği ön plandadır. Tokat’ın içinde birçok fabrika yer almamaktadır. Bunlardan bazıları; Tokat Sigara Fabrikası, Dimes Meyve Suyu Fabrikası, Samaş Bentonit Fabrikası, Kereste Fabrikası ve Yem Fabrikası’dır. Bir de şeker fabrikası bulunur.

Tokat’ta Gezilecek Yerler

Tokat’ın Antik Bizans dönemindeki en eski adı Komano’dur. Daha sonra Evdoksia ve Dokia adlarıyla anılan şehir Arapların idaresine geçince Dokatadıyla bilinir olmuş ve İran, Selçuk, Moğol ve Yıldırım Bayezid’ın hâkimiyeti altına girdikçe Kah-Cun, Dâr’ün-Nusret, Somaru, Dâr’ün-Nasr adlarını almış ve en son Osmanlı idaresinde Tokat adını almıştır. Birçok medeniyeti bünyesinde bulunduran Tokat tarihi zenginlikleriyle dikkat çekmektedir.

Ballıca Mağarası

Tokat, Ballıca Mağarası

Yaklaşık olarak oluşması 3.5 milyon yıl süren Ballıca Mağarası, dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilmiştir. Tokat’a 28 kilometre uzaklıkta Ballıca köyünde bulunan mağara, Türkiye’de eşi olmayan sarkıtları ve dikitleri içerir. Mağara yerli turistlerin uğrak noktasıdır

Sulusaray Antik Kenti (Sebastopolis)

Tokat, Sulusaray Antik Kenti (Sebastopolis)

Tokat il merkezine 69 kilometre uzaklıkta olan, Sulusaray ilçesinde bulunan bu kent, Roma dönemine aittir. Roma imparatoru Traianus zamanında (M.S. 98-117) Kappadokia eyaletine dahil edilmiştir. Bu konuya ilişkin kitabe, şehrin ileri gelenleri ve halk tarafından şehir merkezine dikilmiştir. Geçmişte Prens Charles’ın da ziyaret ettiği bu mekan, açık hava müzesi olarak kullanılmakta ve bir çok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmektedir.

Sulusokak Çarşısı

Tokat, Sulusokak Çarşısı

Sulusokak, Tokat’ın en eski yerleşim merkezidir. Bunun yanında, her bir noktasında bir tarihi eser barındırmaktadır. Ali Paşa Camii, Ulu Camii, Sultan Hamamı, Sık Dişini Helâsı, Tokat Müzesi, Takyeciler Camii, Paşa Hamamı gibi önemli tarihi yapılar burada bulunmaktadır.

Tokat’ta Alışveriş

Tokat’a seyahatinizde almadan gitmeyeceğiniz en önemli şey Beyaz Zile pekmezi ve sarma yaprağı olmalıdır. Hediyelik eşya için ise Yazmacılar Çarşısı’ndan tahta boya ile boyanan yazmalardan alabilirsiniz.

Tokat Mutfağı

Hem Karadeniz hem de karasal iklimin görüldüğü şehrin mutfak kültürü de bundan fazlasıyla etkilenmiştir. Sebze yemeklerinin yanı sıra et yemekleri de fazlasıyla mevcuttur: Tokat Kebabı, Etli Dolma, Bakla Dolması, Gendüme Çorbası, Cevizli Çörek, Bezli Sucuk, Mahlep Şarabı, Kabak Kavurması, Madımak, Yavan Dolması, Tokat Mantısı, Erikli Yavan Sarma, Tokat Böreği.

 

Yorumda Bulun