Erzincan Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Yukarı Fırat bölümünde yer alan ve yüzölçümü 11.903 kilometrekare olan Erzincan’ın toplam nüfusu 316.841 kişidir. Şehir genellikle dağlar ve platolarla kaplıdır. Doğuda Erzurum, batıdaSivas, güneyde Tunceli, güneydoğuda Bingöl, güneybatıda Elazığ-Malatya, kuzeyde Gümüşhane-Bayburt ve kuzeybatıda Giresun ile komşudur.

Erzincan’ın ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Merkezdeki şeker, et ve süt fabrikaları sığır besiciliğinin gelişmesini sağlamıştır. Özellikle süt ürünlerinden
Erzincan’ın tulum peyniri ünlüdür. Verimli toprakları sayesinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bazıları M.Ö. 2000’li yıllarda Hayaşlılar, Hurriler, Hititler, Asurlar, Urartular, İstikler, Medler, Persler ve Ermeniler olmuştur.

Anadolu’nunen eski ve tabi kalelerinden biri olan Kemah Kalesi, Abrenk Kilisesi ve Mamahatun Kervansarayı gibi birçok tarihi zenginlikleri olan Erzincan turizm açısından da çok değerlidir.

Gezilecek Yerler

Erzincan Müzesi

Erzincan Müzesi’nde hem etnografik hem de arkeolojik eserler sergilenmektedir. Sikkeleri ya da topraktan yapılan tas, tabak ve gereçleri incelerken zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız. Etnografik eserler bölümünde ise yöresel kıyafetler, halılar, kilimler ve silahlar bulunmaktadır.

Abrenk Kilisesi

Erzincan, Abrenk Kilisesi

Üçpınar Köyü sınırları içerisinde yer alır. Köyün doğallığını, kilisenin eşsiz mimarisini incelerken zaman kavramını unutabilirsiniz. Abrenk Kilisesi’nin yapım tarihi 1854’lü yıllara dayanmaktadır.Bu tarih kilisenin kitabesinde yazmaktadır. Abrenk Kilisesi’nin mimarisindeki taş işlemeleri oldukça dikkat çekicidir. Kilisenin yanında şapel ve dikili taşlar da bulunmaktadır. Dikili taşların yapımı12. yüzyıla denk gelmektedir.

Mama Hatun Kervansarayı

Erzincan, Mama Hatun Kervansarayı

Mama Hatun Kervansarayı, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup, mimarının Mama Hatun Türbesi’nin mimarı olan Ahlatlı Ebul’n Nema bin Mufaddal olduğu bilinmektedir. Türbenin yapımında sarı kesme taş kullanılmış olup, günümüzdeki mimarisi orijinalliğinden uzaktır. Kervansaraya merkezden ulaşım oldukça kolaydır.

Girlevik Şelalesi

Erzincan, Girlevik Şelalesi

Şehrin en güzel manzaralarından birini oluşturan Girlevik Şelalesi, yoğun ilgi çekmektedir. Şelaleye yapacağınız gezide bölgenin çevresini keşfedebilirsiniz. Girlevik Şelalesi yakınında bulunan lokantalarda alabalıkların ve özel olarak hazırlanan ızgara tavuğun tadına bakabilirsiniz. Halk tarafından mesire yeri olarak kullanılan Girlevik Şelalesi, her mevsim farklı güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Şelale, üç katlı birçok koldan akmakta olup yüksekliği 30 metredir.

Köroğlu Mağarası

Refahiye’de bulunan Altköy mevkiindeki Köroğlu Mağarası, önemini içindeki ayak izinden alır. Mağaranın içinde bulunan ayak izinin Köroğlu’nun atına ait olduğu düşüncesi vardır. Bu sebepten dolayı şehrin en merak edilen noktalarından biridir. Köroğlu Mağarası’na taş merdivenlerle çıkılmaktadır. Mağaranın içerisinde taşlarla yapılmış oturma bankları da bulunmaktadır.

Ekşisu Gölü

Erzincan, Ekşisu Gölü

Şehir merkezine 11 kilometre uzaklıkta, eski Erzincan-Erzurum karayolu üzerinde bulunmaktadır. Ekşisu, doğal maden suyunun çıktığı, geniş park alanlarının bulunduğu, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği, Erzincan’ın en gözde mesire alanlarından biridir. Burada yer alan çeşmelerden akan ve Böğert adıyla anılan maden suyu, çeşitli hastalıklara iyi gelmekte; anemi, karaciğer, mide, bağırsak ve safra yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Erzincan’a ulaşım demir yolu, kara yolu ve hava yolu ile sağlanmaktadır. Türkiye’nin büyükşehirlerinden uçak seferleri ve otobüs seferleri düzenlenmektedir. Havaalanı şehir merkezi arası 7 kilometredir. Otomobil ile seyahat edecekler için Erzincan İstanbul’dan 1036 kilometre, Ankara’dan 688 kilometre, İzmir’den 1278 kilometre, Adana’dan 742 kilometre, Samsun’dan 445 kilometre uzaklıktadır.

Erzincan’ın yerel yemekleri oldukça zengin bir mönüye sahiptir. Bunların büyük çoğunluğunu hamur işleri oluşturur. Eşkili, kesme çorba (un çorbası) ve yaprak sarma başlıca yemek türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur işleridir.

Erzincan, balı ve Cimin üzümü ile meşhurdur. Kurutulmuş veya yaz aylarında taze şekilde satılmaktadır. Alışveriş merkezlerinde de bulabileceğiniz yerel ürünleri, merkez çarşısından da edinebilirsiniz.

1 Yorum

Yorumda Bulun