Muğla Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Türkiye’nin cennet şehirlerinden MUĞLA. Türkiye turizminin yıldızı, Ege’nin en değerli incilerinin saklı olduğu doğal cennet…Yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın gözdesi olmuş bu masal kente  güneş de mavi de çok yakışıyor!

Muğla Tarihi  M.Ö 3000 yılına  kadar uzanır. Bu köklü tarih Muğla’ya çok sayıda tarihi eser armağan etmiştir. İlk çağlarda  yerleşen Karyalı’lar, Halikarnas ve Kritos’ta yani Bodrum ve Datça’da koloniler kurmuş önemli yapılar bırakmıştır. Muğla’nın bilinen tarihi Hititlerle birlikte başlamıştır. Muğla 1391 yılında  Osmanlı topraklarına katılmış, fakat kesin olarak  II. Murat zamanında bölgeye  egemen olunmuş.

Türkiye’nin  Ege Bölgesi’nde yer alan  Muğla, Ege denizi ve Akdeniz ile  çevrilidir. Kuzeyinde Aydın, Kuzey doğusunda Burdur ve Denizli yer alır. Doğusunda Antalya ile komşudur. Ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip  kentidir. Muğla Menteşe Yöresinde yer almaktadır.

Muğla’da yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar ılık ve yağışlı geçer. Şehirde Akdeniz ikliminin etkileri görülür. Türkiye’nin turistik bölgelerinin başında gelen Muğla’ya gitmek için en uygun zaman sıcaklıkların fazla olduğu yaz aylarıdır. Muğla’da güneşli günlerin tadı bir başka olur.

Muğla Gezilecek Yerler

Muğla gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Muğla’da özellikle yaz dönemi arttan ziyaretçileri ile oldukça kalabalıklaşır. Plajları ile bilinen Muğla’da gezilecek yerleri sizin için derledik.

Kurşunlu Camii

Muğla, Kurşunlu Camii

Kurşunlu Camii, önemli bir Osmanlı eseridir. Camiinin kubbesi kurşun plakalarla kaplı olduğu için Kurşunlu Camii adını almıştır. Camii inşa edildiği yıllarda bahçesinde medrese yer alıyormuş. Daha sonraları bu medreseler kaldırılmıştır. Kuşunlu Camii Muğla’nın en önemli camiisidir. 522 yıllık olan camii 1494 yılında Menteşe Beyi  Şucaeddin Bey tarafından yaptırılmış. Evliya Çelebi’nin Muğla hakkında yazdığı seyahat yazısına da konu olmuş, köklü camiiler arasındadır.

Muğla Müzesi

Muğla, Muğla Müzesi

Muğla Müzesi  1994 yılında yapılmıştır. Muğla adliyesinin arkasında bulunan eski ceza evinin restore edilmesinden sonra burası müzeye dönüştürülmüştür. Özlüce Köyü Kaklıcatepe’de  yapılan kazılar sonunda çok sayıda hayvan ve bitki fosili bulunmasının ardından , bu kalıntıları sergilemek amacıyla da müze açılışı gerçekleşmiştir.  Muğla Müzesi  üç bölümden oluşuyor. Doğu Tarihi Bölümü bitki ve hayvan fosillerinin yer aldığı ilgi çekici bölümlerden biri. Bu canlılar  geniş coğrafyalarda yaşamış fakat artık varlığını sürdürmeyen canlılardır. Etnografya Bölümü müzede eski  kıyafetlerin, araç gereçlerin sergilendiği bölümdür. Son olarak  Arkeoloji Bölümü’nde Yatağan ilçesindeki  Lagina ve Sedir Adası’ndaki  antik  kentlerin kalıntıları sergileniyor.

Bodrum Mozolesi

Muğla, Bodrum Mozolesi

Bodrum’da  gitmeden olmaz dedirten  yer Bodrum Mozolesi. Antik çağlarda  dünyanın 7 harikası olarak kabul edilen Mozole,  M.Ö 353 yılında Kral Mausolos öldükten  sonra karısı Artemisia tarafından yaptırılmıştır. Yunan ve Mısır mimarilerinin izlerini taşıyan yapıda, iki farklı kültürün de etkisinin olması  merak uyandırmakta.

Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi, Saint John Şovalyeleri tarafından bugün bildiğimiz yarımada üzerine kuruludur. Bodrum’u başka ve güzel kılan  yapıların başında gelir.Bu kale  ile ilgili ilginç bilgi ise,  kalenin Osmanlı döneminde hapishane olarak kullanılması.

Muğla, Bodrum Kalesi

Kalenin yapımı 15. yüzyıl boyunca devam etmiştir. Kalenin özel kilisesi, kale içindeki eski yerini korumaktadır. Şövalyeler aynı zamanda, koya tepeden bakan ve Kale’yi gören bir gözetleme kulesi inşa etmişler. Bu kulenin kalıntıları üzerinde bugün  Türk bayrağı  dalgalanmakta ve  Kule Türk ordusunun dinlenme yeri olarak kullanılmakta.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Bodrum Kalesi içinde kuruludur. Konusu itibariyle Türkiye’de tek müze olmasıyla dikkat çeker. Tarihi antik çağ gemicilerinden, Bodrum Kalesi’nin yansımalarına kadar burada farklı bir atmosfer yaşamak için bu gezintiyi kaçırmamalısınız. Müzenin temeli 1958 yılında ünlü dalgıç Peter Trockmorton tarafından atılmıştır.

Muğla, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum kulesi’ndeki tüm bölümler müzenin hizmet alanı içine girmiştir. Sualtı arkeolojik çalışmaları sonucunda bulunan eserler burada sergilenmektedir  Müzeyi pazartesi hariç haftanın diğer günleri ziyaret edebilirsiniz.

Fethiye Ölüdeniz

Muğla’nın doğa harikalarından bir diğeri de Fethiye Ölüdeniz’dir. Burada bir yanınız yemyeşil doğa ile kaplıyken diğer yanınızda mavi ve sonsuz denizin güzelliğinin tadına doyamazsınız. Fethiye’de tekne turlarıyla adaya yolculuk yapabilir, paraşütle şehre kuşbakışı bakarak hayran kalabilirsiniz. Fethiye, tatil yapmak için doğru adres, doğru rota olacaktır. Ayrıca Ölüdeniz Tabiat Parkı da Fethiye’nin en güzel parklarından. Buraya giriş ücretlidir. Piknik yapmak isterseniz yeşil doğasında dinlenebilirsiniz.

Muğla, Fethiye Ölüdeniz

Likya Yolu : Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yoludur. Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar uzanır. Yürüyüş yolu üzerindeki antik kentlerden geçerek, farklı köy yollarını keşfederek yürüyüşünüzü yapabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu

Muğla, Saklıkent Kanyonu

Türkiye’nin en büyük Kanyonu’dur. Saklıkent Kanyonu’nda en heyecanlı etkinliklerden biri şüpnhesiz rafting yapmak. Oldukça güvenli olan bu sporu deneyerek kısa süreli bir macera yaşayabilirsiniz. Milli Parkı da yaz aylarının vazgeçilmeyen piknik alanıdır. Milli Park kaynağını Kanyondan alır. Park alanında konaklamak için yayla yerleşim alanlarından faydalanabilir ya da kamp yapabilirsiniz. Buradaki ağaçları kızılçam, sedir ve karaçam oluşturur. Saklıkent Kanyonu’nun manzarasını Dumanlıdağ tepesinden de mutlaka seyredin. Saklıkent Kanyonu piknik alanı olmasının yanı sıra yılın belli zamanında kayak merkezidir.

​Marmaris

Muğla, ​Marmaris

Muğla’nın denizinin, koylarının ve yeşil doğasının bir arada olduğu huzurlu tatilin tanımı olacak nitelikte olan bir diğer bölge ise Marmaris’tir. Muğla’nın harika diyebilceğiniz nitelikte tatil beldelerinden olan Marmaris’in ziyaretçisi de çok fazla. Bu temiz doğanın eşsiz güzelliğini yaşamak ayrıcalığı büyük şans olacaktır.

Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi

Marmaris’te yerleşim Marmaris Kalesi etrafında toplanmıştır. Marmaris’te görülmesi gereken tarihi yerlerin başında Marmaris Kalesi geliyor. M.Ö 1044 yılında yapılan Iyonlar döneminde yaptırılmıştır. Kale’de yaklaşık 18 tane çeşme bulunmakta ve aynı zamanda bir adet sarnıç yer almaktadır. Kale Kanuni Sultan Süleyman zamanında yenilenmiş, fakat daha sonra I.Dünya Savaşı zamanında kalenin önemli kısmı Fransızlar tarafından atılan top atışlarıyla zarar görmüştür.

Marmaris Kalesinin yapımını anlatan tek yazılı kaynak Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’dir. Marmaris Kalesi 1991 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.

Marmaris Arkeoloji Müzesi

Müzede Roma, Helenistik ve Bizans dönemine ait buluntular yer alıyor. Burgaz Hisarönü gibi bölgelerde gerçekleştirilen kazılar sonucunda bulunan eşyalar, sikke, çömlek gibi kalıntılar sergilenmeye devam ediyor. Bu eserlerin sergilendiği alan müzenin Arkeoloji bölümündedir. Müzede ayrıca Osmanlı Dönemi’ne ait kilim,mutfak eşyaları ve süs eşyalarının sergilendiği Etnografya bölümü yer almaktadır.

Datça

Muğla, ​Datça

Muğla’nın Datça’sı ; Türkiye coğrafyasının doğa harikaları arasında.. Bir yüzünü Akdeniz’e diğer yüzünü Ege’ye dönen Datça, Ege ve Akdeniz’in buluştuğu yerde. Datça yarımadası 1999 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafınca acil olarak korunması gereken 100 yer arasına girmiştir. Datça ile ilgili Coğrafya bilgini Strabon’un “Tanrı çok sevdiği kulunu uzun ömürlü yapması için Datça Yarımadası’na göndermiştir “ sözü bile yetmez mi Datça’nın güzelliğini yaşamak için?

Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti Datça ilçe merkezine 1,5 km. uzaklıkta yer almakta. Bu kent demokrasinin ilk adımlarının atıldığı köklü kentlerden biri. M.Ö 1000’li yıllarda Dorlar tarafından kurulan antik kent Knidos’ta çok önemli tarihi kişilikler yaşamıştır. Tarihin önemli doktorlarından Euryphon, burada dönemin ikinci tıp okulunu kurmuş. Dünya’nın yedi harikalarından biri olan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos Knidos antik kentte yaşamıştır.Ünlü heykeltraş Praksiteles burada ölümsüz eserlere imza atmış. Bu eserlerin en ünlüsü “Knidos Afroditi” .Günümüzde sanat kavramı olarak da geçer. Knidos Afroditi diğer adıyla Çıplak Aphrodit, , Datça Yarımadası’nın Tekir Burnu’nda yer alan antik kentte bulunan ünlü Afrodit heykelidir. Atinalı heykeltraş Praksiteles’in beyaz, sert mermerden yaptığı heykel, dünyadaki ilk çıplak kadın heykeli olması bakımından önemlidir.

Muğla, ​Knidos Antik Kenti

Muğla’da Vakti Bol Olanlar İçin Diğer Yerler

  • Konakaltı Hanı (Muğla Merkez)
  • Kamelya Adası (Marmaris)
  • Marmaris Saklı Göl
  • Telmessos Antik Kenti (Fethiye)
  • Zeki Müren Müzesi
  • Lagina Antik Kenti
  • Physkos Antik Kenti

Muğla’da Alışveriş

Muğla’da alışveriş yapmak için en doğru adreslerden biri Muğla’nın yerli pazarlarıdır. Burada Muğla’nın ünlü reçellerinden ve ev yapımı salça,tarhana gibi kışlık gıdalar alabilirbiniz. Muğla pazarları hem çok renkli hem de çok çeşitli ürünlere sahiptir. Muğla pazarı Perşembe günü kurulur.

Muğla Arasta’da pek çok esnaf el sanatlarıyla ilgilenmekte. Buradan hediyelik eşya için alışveriş yapabilirsiniz. Özellikle Muğla’nın kendine özgü dokuma kumaşlarına bakmanızda fayda  var.Muğla’nın hareketli çarşılarındaki dükkanlarda dolaşabilir, buralardan Muğla evlerini temsil eden biblolardan, otantik takılar ve yöreye özgü diğer hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz.

Muğla Gece Hayatı

Muğla gece hayatı; Bodrum’u, Fethiye’si, Marmaris’i ile rüya gibi geçiyor. Her bir caddesi, sokağı ışıl ışıl olan Muğla’da sabaha kadar, eğlence sabaha kadar dans diyorsanız her zevke uygun gece kulübü, bar, disco yer alıyor. Özellikle Bodrum gece hayatının en kalabalık ve tercih edilen yeri. Turizmin başkentlerinden olan Muğla aynı zamanda eğlence sektörünün en gözde ve en eşsiz bölgelerinden bir tanesi.. Muğla’nın gece atmosferine kapılacaksınız.

Muğla Mutfağı

Zengin bitki örtüsünün oluşturduğu Muğla mutfağı, doğada yetişen her tür sebzeyi kullanarak son derece zengin bir çeşitlilik yaratmıştır. Genellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu bu mutfakta zengin et yemeklerine de rastlamak mümkün.

Ege beslenmesinin genel özellikleri Muğla mutfağında görülür. Sebze ve yabani bitkiler, zeytinyağlılar önemli bir yer tutar. Sebze kurutma, pekmez, reçel, tarhana, keşkek yapımına dayalı beslenme geleneği, toplumsal değişime dayalıdır. Seracılığın yörede yaygınlaşmasının ardından, meyve ve sebze üretimi pazara yönelik bir nitelik kazanmıştır. Muğla mutfağında sebzeler yaygın olarak tüketilir.

Yorumda Bulun