Ordu Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan , 728,949 nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 30. şehridir. Bulunduğu bölgenin de 3. büyük şehri olan Ordu ili Giresun, Samsun, Sivas, Tokat ile komşudur. Şehrin tarihinin M.Ö. 15 binli yıllara dayandığı bilinmektedir. Yapılan kazılarda Hititler ve Friglere ait kalıntılar da bulunmuştur.

Şehrin isminin kökeni bugünkü Eskipazar yakınlarında Kytoro isimli şehrin kurulmasının ardından, Eskipazar’ın bulunduğu yere Bayramlı ismi ile kuruluyor. Ancak şehrin önemini yitirmesi ile yeni bir il merkezi olan Bucak kurulur ve 1869’lu yıllarda Bucak ismi değişikliğe uğrayarak “Ordu” olarak günümüze kadar gelir.

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Ordu, Tokat, Sivas, Samsun, Giresun illeri ile komşudur.

Ordu bulunduğu bölgenin tipik iklimi olan Karadeniz iklimine sahiptir. Bölgede ki diğer şehirlerden farklı olarak çevrelendiği dağlardan dolayı daha az yağmur almaktadır. Kış aylarında en soğuk günlerini yaşar ancak bu dönemde de don görülecek kadar soğuklar yaşanmamaktadır.

Ordu’ya birçok otobüs firmasının seferleri bulunmaktadır. Ayrıca 2015 yılında açılan Ordu-Giresun Havalimanı’nı kullanarak İstanbul’dan direkt uçuşlar ile yaklaşık 1 saat 35 dakikada. Aktarmalı uçuşlar ile de 3 saatte gidilebilir.

Ordu Gezilecek Yerler

Ordu bulunduğu bölge, iklimi, doğal güzellikleri, yeşili ile mavisinin mükemmel uyumunun yanında tarihi eserleri ile de fazla sayıda turist çekmektedir. Özellikle bozulmamış plajları, görülmeye değer yaylaları ile Karadeniz’in en şanslı illerinden biri olarak nitelendirebiliriz. Şehir sahip olduğu tüm bu farklılıklardan dolayı Ordu’da gezilecek yerler çeşitlilik göstermektedir. Ordu’ya gidip Boztepe’ye çıkıp, muhteşem Ordu manzarasını izlemeden, Çambaşı, Keyfalan, Perşembe, Argın, Yeşilce ve Topçam yaylalarını görmeden, Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi’ni gezmeden, Yason Burnu’nda gün batımını seyretmeden, Mahalli yemekleri ( sakarca, mellocan, galdirik, mısır ekmeği, pancar çorbası, pancar sarması, turşu kavurması, hamsili içli tava ) yemeden dönmeyiniz.

Boztepe

Ordu gezilecek yerler listemizin ilk sırasında Boztepe var. Ordu’nun güzel doğasına bir de kuş bakışı bakmak isterseniz ilk durağınız Boztepe olmalıdır. Denizden yaklaşık 450 metre yüksekliğindeki bu tepe Ordu’nun yeşilini, mavisini bir araya getirmekte ve şirin küçük yöresel evleri ile Ordu’ya farklı bir hava katmaktadır.

Ordu, Boztepe

Ordu gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alann Boztepe’de özellikle güzel fotoğraflar çekmek isteyenlerin gün batımına doğru çıkmasını tavsiye ederiz. Vazgeçilmez bir turizm kaynağı haline gelmiş olan Boztepe’de doğa sporları ile ilgilenenler için de ayrışa yamaç paraşütü yapma imkânı da sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra Ordu’nun bu eşsiz manzarası eşliğinde yemek yeme fırsatınız da var.  Ayrıca Ordu’dan hediyelik eşya almak isteyenler de yine Boztepe’den alışveriş yapabilirler.

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

Ordu, Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

Ordu gezilecek yerler listesinde Ordu tarihi açısından önemli bir nokta olan Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi Selimiye Mahallesi’nde yer almaktadır. 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin tarafından yaptırılan müzenin taşları yurt dışından getirilmiş ve bölgenin önemi mimari yapılarından biridir.

Yason Burnu

Yarımada özelliğine sahip olan bu burun Ordu’nun Perşembe ilçesinde Çaytepe Köyü’nde Ordu’ya 35 km. mesafede bulunmaktadır. Yason Burnu sadece turistler tarafından değil su sporu ile uğraşanlar tarafından da tercih edilen bir noktadır. Özellikle son dönemlerde Yason Burnu Ordu’nun turizminde ön plana çıkan noktalarındandır. Öyle ki bir yıl içerisinde bu burnu ziyarete 90 bin turistin geldiği açıklanmıştır.

Ordu, Yason Burnu

Yason Burnu’nda bir de Gürcüler ve Rumlar tarafından yapılan mimari olarak göze çarpan bir de Yason Kilisesi yer almaktadır. Kilise çok eski bir tarihe tanıklık etmiş olduğundan dolayı yıkılmasının engellenmesi amacı ile restore edilmiştir. Ayrıca M.S. ki dönemlerde Hıristiyanların İsa’nın doğumunu kutladıktan sonra uğradıkları bir yer olarak da bazı kaynaklarda geçmektedir.

Girintili çıkıntılı kıyıları ile uzaktan bakıldığında göze çarpan bu kıyılar eski çağlarda ticaret açısından önemli bir noktaymış. Yapılan kazılarda döneminde seramik üretiminin de yapıldığına rastlanmıştır. Günümüzde de hala kıyılar gemilerin yanaşmasına uygundur.

Bolaman Kalesi

Ordu’nun Fatsa ilçesinin Bolaman Belediye’sinde yer alan Bolaman Kalesi Ordu’ya 30 km. Fatsa’ya 4 km. mesafede yer almaktadır. Yason Burnu’ndan sonra Bolaman Kalesi’ni Ordu’da görülecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Ordu’nun estetik mimarilerinden olan kalenin Rumlar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Sonradan yıkılmasının önlenmesi amacı ile restore edilen yapı tarihte gözetleme kulesi olarak kullanılmış.

Ordu, Bolaman Kalesi

Kaya üzerine kurulmuş olan kale iki farklı kısımdan oluşmaktadır. Kale görüntüsünü kaybeden yapı üzerine Haznedarlar tarafından konak yaptırılmış. Günümüzde konak özellikle turistler tarafından sık ziyaret edilen bir restoran olarak dikkat çeker. 19. Yy’dan kalmış olan konak ziyaretinin ardından çevredeki alçak yapılı olmasıyla şehre sevimli bir hava katan yöresel Ordu evlerini de gezebilirsiniz.

Gaga Gölü

Özel Çevre Koruma alanı olarak korunan Gaga Gölü Fatsa ilçesine 10 km. mesafede bulunmaktadır. İki ayrı çanağa sahip olan göl heyelan sonucunda oluşmuş doğal bir göl özelliği taşımaktadır. Oldukça derin olduğu söylentilerinin yanı sıra ortasında bulunan küçük bir adada kilise kalıntıları olduğu söylentisiyle de Gaga Gölü’ne “Kiliseli Göl” ismi de takılmıştır.

Ordu, Gaga Gölü

Bölgenin sucul ekosistemlerinden biri olan göl bitki ve hayvan çeşitliliği; sulak bir alan olduğu için su kuşları içinde farklı bir alan oluşturmaktadır. Bunlardan dolayı kuş gözlemcilerinin sıkça uğradıkları bir noktadır. Ancak göl özellikle karayoluna yakın olması ve hayvancılık faaliyetlerinden dolayı kirlilik gün geçtikçe artmaktadır.

Taşbaşı Kilisesi

Taşbaşı mahallesi ve kentsel sit alanı içerisinde bulunan kilse kesme taş işçiliği ile dikkatleri çekmektedir. Hıristiyanlar tarafından 1853 yılında yaptırılmış olan yapı günümüzde kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

Ünye Kalesi

M.Ö. 250 yıllarında II. Mitradates tarafından yapılan Ünye Kalesi şehir merkezinden 6 km uzaklıkta bulunmaktadır. Eskiden yanardağ faaliyeti gösteren bölgeye inşa edilmiş olan kale pek çok kavime tanıklık etmiş olup oldukça eskimiş durumdadır. Sadece kayalıklı yapısı değil etrafındaki yeşillik alan ve ağaçlar ile oldukça ihtişamlı durmaktadır.

Ordu, Ünye Kalesi

Kalede iki adet tünel yer almaktadır ancak tünellerden bir tanesi taş yığıntıları ile tıkanmıştır. Diğer tünel ile de dereye bağlantı sağlanmıştır. Kaleye en son Osmanlı Devleti yerleşmiş ve en son restorasyon da Osmanlı tarafından yapılmıştır. Ayrıca kale kapısı da tamamen Osmanlı’ya aittir Kaledeki diğer yapılarda kral mezarları, kuyular, mağaralardır. Kaleye çıkmadan kale eteklerinde yer alan Ünye Köyü halkı ile de vakit geçirebilirsiniz. Kale çevrelediği doğal güzellikleri, yeşillik alanları ve ihtişamlı görüntüsü ile Ordu’da görülmesi gereken önemli yerlerdendir.

Ordu merkezde denize girmek için uygun plajlar bulunmaktadır. Ancak en bilinen ve tercih edilen plaj Ordu merkezin biraz daha doğusunda kalan Akyazı Plajı’dır. Diğer plajlar; Çamlı Yalı Plajı, Mavi Dünya Plajı, Küçük Ev Plajı, Aktaş Plajı.

Ordu’da Alışveriş

Genel olarak Karadeniz Bölgesi’nde yerli halk tarafından el işçiliği ile yapılan halı, kilimler oldukça meşhurdur. Oldukça ağaçlık ve yeşillik bir bölge olmasından dolayı ahşam işlemeciliği de gelişmiştir. Yine ikliminin, doğasının vermiş olduğu avantaj ile çay ve fındık üretiminde ilk sıralarda olan Ordu’dan dönerken çay ve fındık almak da diğer seçenekler arasında yer alabilir. Boztepe gibi turistik bölgelerden de alışveriş yapabileceğiniz gibi Ordu merkezde de alışveriş alternatifleri bulunmaktadır. Doğal yemek ürünleri sevenlerden iseniz Ordu yaylalarına gidebilir ve yerli halkın yetiştirdiği ürünlerden alınabilir.

Ordu gece hayatı Türkiye’nin Güney ve batı bölgelerine göre daha sönük kalmıştır diyebiliriz. Ancak Doğu bölgelerine göre de daha eğlenceli bir gece hayatına sahiptir. Gece kulüplerinden çok barlar ve kafeler daha yaygındır. Yine de Ordu sadece gece hayatı ile fark yaratacak şehirlerarasında yer almamaktadır. Eğlence hayatı şehrin merkez bölgesinde yoğunlaşmaktadır.

Ordu Mutfağı

Karadeniz Bölgesi bulunduğu konumdan, coğrafi özelliklerinden dolayı oldukça yağış almaktadır. Fazla yağış aldığı için bitki örtüsü de çeşitlilik göstermektedir. Yemyeşil doğasının sunduğu inanılmaz bitki çeşitliliği her yerde yol kenarlarından bile toplanabilecek cinstendir. Bu yüzdendir ki hiçbir sofradan yeşillik de eksik olmaz. Yine arazi yapısından kaynaklı da hayvancılık gelişmiş değildir balıkçılıkla daha çok ön plandadır. Karadeniz mutfağını fındık, hamsi, mısır unu üçlüsü ile tanısak da aslında ot yemekleri yerli halk tarafından sık tüketilmektedir.

 

Yorumda Bulun