Bolu Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

“Karadeniz’in yeşil cenneti” Bolu, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan kır ve şehir nüfusuyla birlikte 177,855 kişilik nüfusa sahip bir şehirdir. Bizans döneminde ismi Claudiopolis olan kentin geçmişi M.Ö 2000 yılına dayanmaktadır. Hitit Krallığı’nın önemli kentlerinden biri olan Bolu’ya M.Ö 500 yılında Bithynia Krallığı sahip olmuştur. Türkmenlerin 11. yüzyılda bölgeye yerleşmesiyle birlikte kente ‘Boli’ ismi verilmiş ve Osmanlı döneminde Bolu olarak anılmaya başlanmıştır.

Bolu, Karadeniz Bölgesi’nin en batısında bulunur. Denize sınırı olmayan kentin komşuları güneyde Ankara, doğuda Çankırı ve Karabük, kuzeyde Düzce ve Zonguldak, batıda ise Sakarya, Bilecik ve Eskişehir’dir.

Bolu’ya yılın her mevsiminde farklı turizm amaçlarıyla gidilebilir. Kış turizmi ve yaz turizmine elverişli alanlara sahip kent Karadeniz iklimine sahiptir. Bahar aylarında bol yağış alan Bolu’ya kayak yapmak isteyenler kış aylarında, kamp yapmak isteyenler yaz aylarında gidebilirler.

Bolu Gezilecek Yerler

Bolu’da gezilecek yerler arasında onlarca tarihi mekân ve doğal güzellik vardır ve doğanın oldukça cömert davrandığı kentlerden biridir. Köklü geçmişiyle ve muhteşem doğasıyla eşsiz manzaralara sahip kentte gezerken hiç sıkılmayacaksınız.

Karadeniz ormanlarıyla bezenmiş Bolu’da her mevsim gezilecek yerler ve yapacak bir şeyler bulabilirsiniz. Kış aylarında kayak yapabilir, yaz aylarında kaplıcaları ziyaret edebilirsiniz. Abant’ın harika manzarası eşliğinde doğayla iç içe yürüyüşler yapabileceğiniz bu yeşil kentin yaylalarında yamaç paraşütü de yapabilirsiniz. Tüm alternatifleri Bolu gezilecek yerler listemizde sizin için derledik.

Abant

Kuşkusuz Bolu’nun gezilecek yerleri arasında en turistik olan Abant Gölü, Mudurnu ilçesine 18 kilometre uzaklıkta olan doğal bir göldür. Abant Dağları’nın eteklerinde oluşan göl aynı zamanda bir tabiat parkıdır. Birçok endemik türe ev sahipliği yapan tabiat parkında 80’in üzerinde familya bulunmaktadır. Geniş fauna ve florasıyla birçok canlıya doğal yaşam olanı olan Abant Gölü yerli turistlerin en sık ziyaret ettiği alanların başında gelir.

Bolu, Abant

Birbirinden farklı aktiviteleriyle turistlerin ilgisini çeken tabiat parkında yapılacak onlarca etkinlik vardır. Abant’ta trekking yapabilir, oltayla balık tutabilirsiniz. Fotoğrafçılık, off-road, yamaç paraşütü ve rafting faaliyetlerine de elverişli olan Abant, ziyaretçilerine birçok imkan sunuyor… Bolu’yu ziyaret ettiğinizde Abant’ı mutlaka ziyaret etmeli ve göl çevresindeki fayton turlarına katılmalısınız.

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller, Bolu deyince ilk akla gelen gezilecek yerlerden biridir. Bolu’ya 42 kilometre uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı 1965 yılında açılmıştır. Yedigöller adını içinde bulunan yedi adet gölden almıştır. Doğa turizminin en önemli noktalarından biri olan Yedigöller ziyaretçilerine birçok imkan sunmakta. Zengin bitki örtüsünün yanında onlarca çeşit ağaca ev sahipliği yapan milli park, özellikle fotoğraf çekmeyi seven turistler için mükemmel bir kaynak.

Bolu, Yedigöller Milli Parkı

Kamp ve piknik aktivitelerinin merkezi olan Yedigöller Milli Parkı’nda manzara seyir noktalarında gölleri ve parkı harika bir açıdan seyredebilirsiniz. Ayrıca milli park içinde yeme ve içme ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz birçok tesis mevcuttur. Bunların yanında konaklamak isteyenler için dağ evleri ve ahşap evler de mevcuttur.

Burası şehir yaşamının yorgunluğunu üzerinden atmak isteyenler için mükemmel bir fırsat olabilir. Eğer sevdiklerinizle birlikte doğayla baş başa piknik yapmak istiyorsanız Yedigöller’e mutlaka uğramalısınız.

Kartalkaya Kayak Merkezi

Kartalkaya kayak merkezi, Bolu’da gezilecek yerler içinde kış turizminin en tercih edilen yerlerinden biridir. Kayak tutkunlarına farklı bir deneyim yaşatan merkez Köroğlu Dağları üzerinde yer alır. Kar kalınlığının 3 metreye kadar ulaştığı kayak merkezinde mükemmele yakın bir pist ve 1800-2200 metre yüksekliğe sahip kayılabilir alan bulunmaktadır.

Aralık ve Mart ayları arasında kayak sezonunu açan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde birçok imkana sahip tesisler bulunmakta. Pist yakınında konaklama tesislerinin yanı sıra yeme içme ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz restoranlar da bulunmaktadır. Kartalkaya’ya gelecek ziyaretçiler için fiyatların biraz yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. Eğer hafta sonu tatilinizi renklendirmek istiyorsanız Kartalkaya’da beyazlara bürünmüş çam ağaçları arasında kayak keyfini yaşayabilirsiniz.

Bolu, Kartalkaya Kayak Merkezi

Kartalkaya Kayak Merkezi Bolu’ya 38 kilometre uzaklıktadır. Kayak merkezine Bolu’dan ulaşım, otel servisleri ve özel araçlarla yapılmaktadır. İstanbul-Ankara otoyolu üzerindeki tabelaları takip ederek Kartalkaya’ya ulaşabilirsiniz. Dilerseniz taksiyle de ulaşım mümkündür. Kış aylarında yolların buzlanma ihtimaline karşın araçlarınızda zincir ve kar lastiği bulundurmanız önerilir.

Mudurnu Evleri

Bolu, Mudurnu Evleri

Mudurnu evleri geleneksel Türk mimarisinin en güzel örneklerini oluşturmasıyla Bolu’da gezilecek tarihi yerler arasına girer. Kentsel sit alanı ilan edilen bölgedeki evler aynı zamanda turistik değer taşır. 100 yıllık tarihe sahip evler devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Turistler tarafından önemli gezi noktalarından biri olan tarihi Mudurnu evlerini gezerken son dönem Osmanlı mimarisini yakından inceleyebilirsiniz. Özellikle Asyalı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Mudurnu Evleri bünyesinde 165 adet ev bulunmaktadır. Mudurnu’daki en ünlü yapı büyüklüğüyle dikkat çeken Armutçular Konağı’dır. Bolu’yu ziyaret ettiğinizde herhangi bir ücret ödemeden Mudurnu sokaklarını gezebilir kısa bir zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Yıldırım Beyazid Camii

Bolu gezilecek yerler listemizde yer verdiğimiz diğer tarihi yapı ise Yıldırım Beyazid Camii‘dir. Bolu’nun Mudurnu ilçesinde bulunan Yıldırım Bayezid Camii -diğer adıyla Büyük Camii – 1382 yılında bizzat Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazid tarafından yaptırılmıştır. Belli dönemlerde hasar gören camii ilk olarak ahşap olarak yapılmıştır. 1891 yılında çıkan bir yangında hasar gören camii daha sonra kubbeliolarak inşa edilmiştir.

Bolu, Yıldırım Beyazid Camii

Geleneksel Türk motifleri barındıran camii iki minareye ve bir kubbeye sahiptir. İç süslemelerinin oldukça ilgi çekici olduğu Yıldırım Bayezid Camii 700 yıllık tarihiyle hala ibadethane olarak kullanılmakta olup ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bolu’da inanç turizminin önemli duraklarından biri olan bu yapıyı gezilmesi gereken yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Bolu’da Gezilecek Diğer Yerler:

  • Seben Kaya Evleri
  • Akkayalar Travertenleri
  • Bolu Müzesi
  • Asar Kalesi
  • Kiliseli Han
  • Sülük Gölü
  • Aladağ Göleti
  • Keçi Kalesi Kalıntıları

Bolu’da Alışveriş

Geleneksel el sanatlarının şehir ekonomisine büyük katkıda bulunduğu Bolu’da turistler için birçok alışveriş alternatifi var. Çarşılar, büyük alışveriş merkezleri, halk pazarları ve butik dükkanlar alışverişin en yoğun yaşandığı alanlardır. El sanatlarının oldukça yaygın olduğu kentte çeşitli ürünler satılmaktadır. Buraya geldiğinizde Mudurnu’da iğne oymacılığı, Gerede’de bakır ve deri ürünleri ve Göynük’te ise ahşap oyması ürünleri satın alabilirsiniz.

Hediyelik eşyaların yanı sıra gıda ürünlerinin de alışverişte oldukça sözünün geçtiği Bolu’da onlarca çeşit taze ürüne sahip olabilirsiniz. Çam kolonyası, çam balı, Bolu çikolatası gibi ürünleri satın alabilirsiniz. Bunların yanında bir Karadeniz kentine gelip de fındık almadan dönmemelisiniz.

Mudurnu Çarşısı’nda sevdiklerinize hediyeler alabilir, Bolu sanatını yakından inceleyebilirsiniz. Dilerseniz çeşitli günlerde kurulan semt pazarlarına uğrayarak birbirinden farklı ürünleri satın alabilirsiniz. Ankara-İstanbul otoyolu üzerinde bulunan HighWay Outlet ise Bolu’nun en büyük modern alışveriş merkezidir.

Bolu Festivaller

Bolu, çeşitli turistik değerlerinin yanında birçok festival ve yerel şenliklere de sahne olmaktadır. Yerel özellik taşıyan etkinliklere genellikle bölge halkı katılır. Turizm dönemlerinde turistlerin de dahil olmasıyla festivaller oldukça renkli geçer. Yılın her döneminde mutlaka bir festivale denk geleceğiniz Bolu’da yerel kültürü yakından tanımak için festivallere katılmalısınız. Burada her yıl farklı zevk anlayışlarına hitap eden birçok festival düzenlenir. Kültür haftaları, anma günleri, yayla şenlikleri bunlardan bazılarıdır.

Önemli Festivaller

  • İpek Yolu Kültür Festivali (Haziran’ın ilk haftası)
  • İzzet Baysal Kültür Sanat Festivali (Mayıs’ın 2. Haftası)
  • Ahilik Kültürü Haftası (Ekim’in 2. Haftası)
  • Elma Festivali (Ekimin ilk haftası)
  • Köroğlu Kültür Sanat ve Turizm Festivali (Eylül’ün 2. Haftası)
  • Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali (Ağustos’un ilk Haftası)
  • Pazarköy Yayla Şenliği (Temmuz’un 2. Haftası)
  • Karagöl Şenlikleri (Mayıs’ın son haftası)
  • Akşemseddin Anma Günü (Mayıs’ın son haftası)

Bolu Mutfağı

Dünyaca ünlü aşçılarıyla tanınan Bolu, mutfak kültürü son derece gelişmiş bir ildir. Özellikle Mengen ilçesinde yetişen ünlü aşçılar bu mutfağın oluşmasında ve gelişmesinde önemli paya sahiptir. Aşçılık Festivali’ne de ev sahipliği yapan Mengen’in şöhreti, Osmanlı padişahı 1. Ahmet’e dayandırılır. Rivayete göre 1. Ahmet, Mengenli aşçıları saraya getirtmiş ve mutfağını onlara emanet etmiştir. Bu gelenek yıllarca devam ederek ve en iyi aşçıların Bolu’dan çıkmasını sağlamıştır.

 

Yorumda Bulun