Ukrayna Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Ukrayna’nın Karpat Dağları kayak, doğa yürüyüşü, tırmanış, balık avcılığı için uygun. Karadeniz kıyıları tatilciler için yaz mevsiminde gözde bir bölge. Ukrayna’da kendi şaraplarını üreten üzüm bağları, antik kalelerin kalıntıları, tarihi parklar, Ortodoks, Katolik ve Protestan kiliseler, camiler ve sinagoglar var.

Ukrayna’nın başkenti Kiev geniş caddeleri, şık mimarisi ve Saint Sophia Katedrali gibi görkemli yapılarıyla göz alıyor. Kendi başına küçük bir kıta sayılabilen Kırım sıcak iklimi ve deniziyle tatilcilerin yüzme, güneşlenme ve eğlenmeye geldikleri bir yarımada. Ukrayna’nın tamamı ve özellikle Kırım, fiyatlarının ucuzluğu, güvenliği, rahatlığı, eğlenceli gece hayatı nedeniyle Türkler için de tercih edilen yerler. Artık Türk vatandaşları için Ukrayna vizesi de gerekmediği için seyahat etmek kolaylaştı.

Verimli topraklara sahip olan Ukrayna’daki ilk yerleşim çok eskiye dayanıyor ve burada kurulmuş olan en güçlü devlet Orta çağda kurulan Kiev Rus Devleti. 1986 yılında Ukrayna’da meydana gelen Çernobil nükleer faciası çok sayıda can aldı. 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Ukrayna, 90’lı yılları oldukça zor geçirmiş olsa da 2000’li yıllarda kendini toparlayan, gelişmekte olan bir ülke.

Ukrayna mimarisi Rus, Galiçya, Kazak, Avusturya ve Sovyet etkisinde kalmıştır. En çok dikkat çeken, altın sarısı ya da yeşil renkte kubbelere sahip yapılar.

Ukrayna’da iklim karasal. Özellikle ülkenin iç bölgelerinde sert soğuklar yaşanıyor. Ukrayna’nın tatil sezonu Haziran, Temmuz ve Ağustos olmakla beraber hava koşulları göz önüne alındığında ziyaret etmek için en uygun zamanlar Nisan, Mayıs ve Haziran ayları.

Ukrayna’da nereye gitmeli? Ukrayna’da hangi şehirleri gezelim? Ukrayna’da nereleri gezelim? Görülecek yerler nereleri? Yöreye ait neleri görmeliyiz? Nasıl müzeler var? Nasıl doğal güzellikler var? Tarihi güzellikler nelerdir? Ukrayna şehirleri, Kiev, Harkov, Lviv, Donetsk, Odesa, Kırım, Simferopol, Yalta, Aluşta, Feodosya, Sevastopol, Balaklava, Bahçesaray.

Ukrayna’nın başkenti olan Kiev tarihi özellikleri barındırdığı gibi bir Avrupa şehrini de aratmayacak kadar güzel ve modern. Kiev’in dışında Kharkov ve Lviv de görülmesi gereken güzel şehirlerden. Lviv’in özelliği Ukrayna milliyetçiliğinin merkezi olması. Burada sakin kafeler, Arnavut kaldırımlı sokaklar ve gotik mimariye sahip kiliseler var. Ukrayna’da gezilecek yerler arasında en önemli üç şehir.

Ülkenin güneyindeki sahil kenti Odessa Ukrayna’da tatil için popüler. Buradaki kumsallar ve kumsal diskoları çok ünlü. Aynı zamanda Potemkin Zırhlısı filmindeki merdivenler de yine Odessa kentinde yer alıyor.

Ukrayna’nın neredeyse her kentinde bir II. Dünya Savaşı müzesi ya da anıtı bulunur ki buralar da görülmeye değer yerlerden. Kırım’da da gezilecek güzel yerler bulunuyor ve Yalta’da kalıp ve çevreyi gezebilirsiniz. Kırım’ı gezmek isteyenler uygun fiyatlı günübirlik turlardan faydalanabilir, Sivastopol ve Aluşta gibi yerleri gezebilirler. Sivastopol’da mutlaka görülmesi gereken bir yer olan Osmanlı – Rus savaşını anlatan panorama müzesi, dünyanın ilk panoramik müzesi.

Çok fazla bilinmeyen, küçük ve şirin bir kıyı kasabası olan Balaklava da fırsatınız varsa görmeniz gereken yerlerden. Burada Sovyetler dönemine ait nükleer denizaltı üssü var ve burası en şiddetli nükleer saldırıya bile dayanabilecek kadar dayanıklı yapılmış. Bugün bir müze.

Lviv

Doğudaki Donetsk gibi şehirlerden 1000 km uzakta bulunan Lviv, batıda ve Polonya sınırına yakın. Sadece bu değil, eskiden Habsburg İmparatorluğu’nun bir parçası olan Lviv, Viyana, Prag ya da Krakov gibi Avrupa şehirlerini anımsatmaktaydı. Şehir birçok ülkenin eline geçti ve Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı arasındaki dönemde Polonya’ya bağlıydı (Polonyalılar şu zamanki % 1’lik nüfuslarına kıyasla, o zamanlar % 50 popülasyona sahipti. Ayrıca Yahudiler şuan % 1 olmasına rağmen o zamanlar şehrin % 25’lik popülasyonuna sahiptiler).

Ukrayna, Lviv

Daha sonrasında İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’ne bağlanan Lviv günümüzdeki haliyle bir Ukrayna şehri haline geldi. Lviv’in parke taşlı tarihi merkezi, “İtalya ve Almanya’dakilerle beraber doğu Avrupa’nın sanatsal ve mimari geleneklerinin birleşiminin mükemmel örneği” olarak anılması sonucu UNESCO Listesi’nde. Rynok Meydanı, her zaman için şehrin kalbi olmuş ve ortasında eski merkezin üstündeki manzaraların görülebileceği Belediye Sarayı Kulesi bulunuyor. Şehrin aynı kısmında, Rönesans tarzı Dormition Katedrali’nden ziyade Ermeni ve Latin Katedrali’ni bulacaksınız. Bunların hepsi kendi tarzında olağanüstü noktalar. Bunları ard arda ziyaret ettiğinizde aklınıza, bu şehrin kaç farklı kültürden etkilendiği sorusu gelecek. Lviv Ulusal Müzesi gibi, Lviv Tarihi Müzesi ve Lviv Sanat Galerisi de göz atmaya değer yerler. Hatta turistik yerler bir yana, eski binalarıyla, etrafında dolaşan tramvaylarıyla ve birçok cazibeli kafesi, kahve dükkanı ve restoranlarıyla beraber eski şehir, takılınabilecek güzel bir yer.

Geceleri oteller muhteşemken, gece hayatı ve kulüp manzarası ateşlidir. Dolayısıyla, mükemmel bir şehri inceliyorsunuz. Şehrin Münih, Roma, Viyana, İstanbul ve kuşkusuz Kiev gibi şehirlerle bağlı olan modern bir havalimanı var.

Not: Lviv, uluslararası iyi bir bağlantıya sahip olması nedeniyle Ukrayna’ya yapılan geziler için iyi bir nokta.

Kiev

Bir zamanlar Ukrayna ve Rusya Kiev’i işgal etmeden önce buranın yerlileri çoktan yeşil tepeleri aştılar, Dnipro Nehri’nde sıcak öğleden sonraları haylazlık yaptılar ve o zamanlar bir nehir, şu an yol olan Kreshchatyk boyunca gezindiler. Sonra buradan Doğu Slav uygarlığı Alaska’nın her tarafına giderek yayıldı.

Ukrayna, Kiev

Fakat reenkarnasyon sayesinde Kiev’in yüzünde çok az yaşlanma izlerine rastlayabiliriz. 2014 yılının kış aylarında yaşanan çatışmalarda yaralanmasına rağmen en son taktığı milli sermaye başlığı ile kendini genç bir beyefendi olarak öne çıkardı Kiev.

Hem büyüleyici hem de rahatsız edici derleme mimarisinin yanı sıra çoğunlukla Şanlı Kiev Kinezliği ile ilgili birkaç görülmesi gereken yer bulunuyor. Fakat onun en büyük varlığı, özgürlükleri tehlikeye girdiği zaman birlik halinde harekete geçen güler yüzlü, şakacı çok mükemmel iki dil bilen sakinleridir.

1 Yorum

  1. Geri bildirim: Nurcan Atagün

Yorumda Bulun