Mali Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Mali Batı Afrika’da ve Büyük Sahra Çölünün güneyinde yer alan bir Afrika ülkesidir. Mali ülkesinin denize sınırı yoktur. Ülke Nijer ve Senegal nehirleri üzerinde yer almaktadır.

Mali ülkesi doğuda Nijer, batıda Moritanya, Senegal ve Gine, güneyde Cote Divoire ve Burkina Faso, kuzeyde Cezayir ile komşudur. Mali dünyanın en fakir ülkelerinden biridir. Mali ülkesinin nüfusu 18 milyonu geçmiştir. 8 bölgeden oluşan mali ülkesinin başkenti Bamako şehridir. Uzun yıllar boyunca Fransız sömürgesi altında kalan Mali Bölgesi’nin resmi dili Fransızcadır. Bambara dili Mali nüfusunun yüzde sekseni tarafından ana dil olarak konuşulmaktadır.

Seküler bir devlet olan Mali ülkesinin nüfusunun yüzde 90’ı Müslümanlık dinine inanmaktadır. Nüfusun yüzde 10’nu ise Hristiyanlık, yerel dinler ve animizm dinine inananlar oluşturmaktadır. Dünyanın en sıcak ülkesi olan Mali ülkesinde yılın her zamanı hava oldukça sıcaktır. Bundan dolayı ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zaman Kasım ve şubat ayları arasıdır. Mali ülkesine İstanbul üzeri uçuşlar bulunmaktadır.

Mali Batı Afrika’da ve Büyük Sahra Çölünün güneyinde yer alan bir Afrika ülkesidir. Mali ülkesinin denize sınırı yoktur. Mali ülkesinin nüfusu 18 milyonu geçmiştir. 8 bölgeden oluşan mali ülkesinin başkenti Bamako şehridir.

18.134.835 toplam nüfusuyla Afrika kıtasında yer alan Mali, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Cezayir, Nijer, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine, Senegal ve Moritanya ülkeleri ile komşudur. Bu ülke Afrika’nın 8. dünyanın ise 23. büyük ülkesidir.

Batı Afrika ülkesi Mali’nin Kayes ve Koulikoro Bölgelerinde yer alan Boucle du Baoule Ulusal Parkı, 25.330 km²’lik bir alanda kurulan 1982 yıllında milli park ilan edilen önemli bir parktır. Parkta başta Aslan, zürafa, babun, antilop, gergedan, deve kuşu olmak üzere çok sayıda hayvan türü bulunmaktadır. Bu park, 8 Eylül 1999 tarihinde UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi’nde alınmıştır. Safari tutkunlarının en çok tercihi parklardan biridir. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim. 

Bilindiği üzere Afrika’da birçok kabile bulunmaktadır. Bunlardan biri de Dogon Kabilesidir. Farklı yaşam tarzlarıyla oldukça dikkat çekmektedir. Bu kabilenin yaşadığı bölgede Bandiagara Kayalıkları bulunur. Bu kayalıkları her yıl çok sayıda kişi tarafında ziyaret edilmektedir. Oldukça nefes kesici bir manzarası ve görüntüsü bulunmaktadır. 150 km uzunluğunda yaklaşık 500 metre yüksekliğinde yer alan bu kayalıklar 1985 Yıllında Unesco tarafında dünya miras listesine alınmıştır. Buraya yolunuz düşerse kabile hayatını daha yakında görüp bu turistik alanı da ziyaret edebilirsiniz.

Timbuktu

Timbuktu’da yer alan Djinguereber Camii, 1327 yıllında inşa edilmiştir. Caminin tasaraımı ve mimarı için o yıllarda büyük paralar hibe edilmiştir. Cami inşattı Toprak, saman, lif ve ahşaptan oluşmaktadır. Birçok kez onarımdan geçilen bu cami günümüzde ibadette açıktır. Yaklaşık 2 bin kişi rahatlıkla burada ibadet edebilir. Camide birçok evliya ve ilim adamın türbesi bulunmaktadır. Bu cami, 2012 yıllında Unesco tarafında koruma altına almıştır.

Mali, Timbuktu

Kaşiflerin Evleri, gezilip görülmeye değer bölgelerdir. İbn-i Batutta, Renne Ceille, Alexsandr Gordon Laik, Heinrich Baht gibi ünlü gezginlerin yaşadıkları bu evler her biri bugün müze olarak kullanmaktadır. Bu gezginlere ait şahsi eşyalar ve eserleri sergilenmektedir. Yolunuz bu bölgeye düşerse bu evleri mutlaka gezin derim.

Cenne

Mali’nin Cenne kentinde yer alan Cenne Büyük Cami, 1200’lü yıllarda inşa edilen bir saray iken bugünkü görünümüne 1907 yıllında kavuşmuştur. Bu cami sadece şehir ve ülke için değil, aynı zamanda Afrika için önemli bir yapıdır. Sudani-Saheli mimari tarzda inşa edilen bu cami görülmeye değerdir. Ayrıca bu cami, dünyadaki en büyük kerpiç bina unvanına sahiptir. Fakat günümüzde oldukça risk altında yer alan bir yapıdır. Cami zarar görmeden mutlaka görün derim. Çünkü alanında dünyada en iyisidir.

Mali, Cenne

Djenne Djenno ya da diğer ismiyle Eski Cenne, Afrika’nın en meşhur arkeolojik sitelerinden biridir. Burada yapılan kazılar sonucunda milattan öncesine ait birçok tarihi kalıntıya rastlanmıştır. Açık Hava Müzesi olarak adlandırılan bu bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin derim.

Bamako

Mali Ulusal Müzesi, 1953 yıllında hizmette açılmıştır. Müze de birçok eser sergilenmektedir. Batı Afrika’nın tarihi ve kültürünü merak edenler için oluşturulmuş harika bir müzedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim. Emin olun pişman olmayacaksınız. Müze, her gün 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Medinakoura Çarşısı, Yerel halk tarafından ‘Pembe Pazar’ olarak bilinmektedir. Bugüne kadar gördüğünüz hiçbir çarşıya benzemeyen Medinakoura Çarşısı, Oldukça hareketli bir yapısı bulunmaktadır. Birçok eşyanın yapım aşamasına şahit olabilirsiniz. Ayrıca yöreye özgü hediyelik eşya da satın alabilirsiniz. Burada satılan eşyaların bir kısmına hayatınız boyunca görmediğiniz türdendir. Yani anlayacağınız gerçekten yöreye özgü eşyalardır.

Mali, Bamako

Bamako Ulu Camii, 1970 yıllında Suudi Arabistan hükumeti tarafından finanse edilerek Mali’ye armağan edilen bir yapıdır. Arap mimarisiyle inşa edilen bu cami ülke için önemli bir yapıdır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Mali’nin Mopti Bölgesinde Hombori kasabası yakınlarında yer alan Hombori Dağı, zirvesi yaklaşık 1150 metre yüksekliğiyle ülkenin en yüksek dağıdır. Bunun yanında flora ve faunasıyla da oldukça popüler bir yerdir. Buraya tırmanmak için her yıl çok sayıda dağcı bölgeye akın etmektedir. Aynı zamanda yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait mağara yerleşimleri de bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse bu dağı mutlaka ziyaret edin.

Yorumda Bulun