Hakkari Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Hakkâri adının orijinali rivayetlere göre Kar-in olup sonrasında başına Her ekini almıştır. Her-Kar-in zamanla söyleyiş açısından Hakkâri şekline gelmiştir.Hakkâri ilinin %90 gibi bir bölümü dağlıktır. Hakkâri ilinin komşuları: Hakkâri ili Türkiye sınırları içerisinde Şırnak ve Van illeriyle komşudur.

Hakkâri’de sert bir karasal iklim hüküm sürer. Kışın başladığı Ekim ayı sonu ile Nisan başlangıcına kadar kar yağışı görüldüğü olmuştur. Yazları da tam tersine sıcak ve kurak bir iklime sahip olan Hakkâri’de iki mevsim arasındaki sıcaklık farkı 65 °C’ye kadar çıkabilmektedir.

Hakkâri yapı olarak dağlık bir bölge olduğu için (%90 oranında), bu bölgede irili ufaklı pek çok yükselti bulunur. Bu yükseltilerden ön plana çıkanlar; Cilo Dağı, Şişol Dağı, Beridalo Dağı, Sindir Dağı, Kandil Dağı, Meydanbelek ve Samdağı’dır.

Zap suyu, Habur Çayı, Botan Suyu, Oramar Suyu ve Şemdinli Çayı Hakkâri’deki önemli akarsulardandır. Şehirde bulunan tek üniversite Hakkari Üniversitesi’dir. Hakkari’ye bağlı 3 adet ilçe bulunur. Bu ilçeler alfabetik sırayla; Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova’dır. Hakkari nüfusunun %90’ı tarım ve hayvancılıkla uğraşır bu neden ötürü il ekonomisi bu sektörlere bağlıdır.

Hakkari’ye karayolu ve hava yolu ile ulaşım mümkündür. Hakkâri Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı iç hat uçuşlarını kabul eder. Hakkâri Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı iç hat uçuşlarında İstanbul-Atatürk Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’na ait iç hat uçuşlarını ve Ankara-Esenboğa Havalimanı’ndan Anadolujet’e ait iç hat uçuşlarını kabul eder.

Gezilecek Yerler

Taş Köprü

Kesme taşlarla inşa edilmiş bu köprünün 19.yüzyılda kuzey-güney istikametinde bir bağlantı noktası olarak yapıldığı tahmin edilmektedir.

Çay Kalesi

Hakkari, Çay Kalesi

Rakım olarak yaklaşık 2 km yükseklikteki kayalıkların üzerinde bulunan Çay Kalesi’nin gözetleme ve konaklama amacıyla yapıldığı tahmin edilmektedir.

Meydan Medresesi

Kimin tarafından yaptırıldığı hala gizemini koruyan bu medrese tonoz örtülü ve kemerli bir yapıya sahiptir. Hakkari’deki diğer tarihi yapılarda olduğu gibi bu yapıda da düzgün kesme taş işçiliği ön plana çıkar.

Hakkari, Meydan Medresesi

Hakkari merkez biçer mahallesinde bulunmaktadır. Vakıflar genel müdürlüğü tarafından 1984 yılında yapılan onarımdan sonra ayaktadır. Medresenin giriş kapısındaki kitabenin üzerinde H.1112.M.1700-1701 tarihinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Kitabede kim tarafından yapıldığı belirtilmemekle beraber, Hakkari hükümetinin yöneticisi olan İzzetin oğlu İbrahim Bey tarafından yapılmış olabilir.

Seyithan Gölü

Berçelan yaylasında bulunan Seyithan Gölü Hakkari’nin En çok beğenilen Turistlik yerleri arasındadır.

Cennet – Cehennem Vadisi

Hakkari, Cennet – Cehennem Vadisi

Hakkari şehir merkezine 20 km uzaklıkta bulunan içerisinde “Avaspı” denilen suyun aktığı Kırıkdağ, eski ismiyle Dez Vadisi… Vadinin üst kısmında yayla, yayladan sonra “Cehennem” olarak nitelenen buzullar bulunuyor. Yurdumuzun pek az tanınan yörelerinden biri olan Cilo Dağları’ndaki bu buzullar, doğallığıyla gerçekten görülmeye değer bir güzellik.

Şemdilli Taş Köprüsü

Hakkari, Şemdilli Taş Köprüsü

Hakkari Şemdinli ilçe merkezine 12 km., Nehri Köyü’ne de 4 km. uzaklıkta Şemdinli Deresi üzerinde bulanan Taş Köprü’nün kitabesi günümüze gelememiştir. Bununla beraber Nehri’deki Kelat Sarayını yaptıran Seyyit Mehmet Sıddık tarafından yaptırıldığı yerel kaynaklardan öğrenilmektedir.Buna göre köprü büyük olasılıkla XIX.yüzyılın sonlarına doğru yaptırılmıştır.

Cilo Bozları

4 mevsimin bir arada yaşandığı, 3 bin 500 yıllık Buzul Dağı’nın bulunduğu Cilo-Sat Dağları. Buz kütlelerinden oluşan mağaralarda var.

Hakkari Kayak Merkezi

Hakkari, Kayak Merkezi

12 ay turizm olması yolunda bir ciddi adımda Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Hakkari ilinden geldi. Hakkari Valiliği tarafından 2700 rakımlı Merga Bütan Yaylası‘nda inşa edilerek, bölgedeki insanların kışları aileleri ile birlikte kayak yapma fırsatı sunan Kayak Evi hizmete girdi. Daha ilk günden aileleriyle birlikte kayak tesisine gelen vatandaşlar da kayak yapmanın tadını çıkardı.  1 milyon TL’ya maliyetle inşa edilen Kayak Evi coşkulu bir törenle açıldı. Hakkari şehir merkezinden 12 kilometre mesafede bulunan 2800 rakımlı Merga Bütan Yaylası’nda 2014 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) sunulan Hakkâri Turizm Restorasyonu Projesi kapsamında finanse edilen Kayak Evi Projesi halaylar eşliğinde eğlenceli bir şekilde açıldı.

Hakkari Mutfağı

Hakkari’nin yüksek oranda dağlık bir yapısı olduğundan yöre yemeklerinin temel maddeleri dağda yetişen otlar, et ve et ürünleridir. Yöre halkı bu temel besinleri kombine ederek çok farklı lezzetlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu lezzetlere verilebilecek en iyi örnek muhtemelen otlu peynirdir. Bölgeye ait yemeklerde sumak çok fazla kullanılır ve bu sebeple Hakkari yemeklerini diğer yemeklerden ayıran en büyük özellik biraz daha ekşi olmasıdır. Hakkari yöresine ait yemekler: Qiris, Duğeba, Keledoş, Lalepet, Cimilig, Hekerun, Keşkek.

Yorumda Bulun