Brunei Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Suyun üstünde kurulmuş köyleriyle, göz alıcı yağmur ormanlarıyla, ihtişamlı camileri ve merak uyandıran mutfağıyla Brunei, ziyaret edilmesi gereken ülkelerden biri. Resmi dili Malayca olan ülkenin ortalama popülasyonu 415,717 ve başkenti “Nader Seri Begawan”.

Küçük bir sultanlık olan Brunei, petrol mühendislerinin uğrak yeri. Genellikle “Neden Brunei’ye gidiyorsun?” diye sorulduğunda cevap “İş amaçlı” ya da “Gideceğim istikametten önceki durak yerim” oluyor. Ancak ülke bunlardan daha fazlasını sunuyor. Ülkeye “Darussalam” deniyor, anlamı “Sükûnetli yer”.

Ülke, güneydoğu Asya‘nın en geniş petrol alanlarına sahip. Petrol ülkenin geçimini sağladığı için Brunei, yağmur ormanlarını palmiye ağcı dikim alanlarına çevirmedi. Ülkede içki yasaklandığı için halkın en büyük eğlencesi “Ulu Temburong Ulusal Parkı”. Başkentliler ise yemek ve alışverişe oldukça düşkünler. Bu sakin ülke, sosyal olarak dini kurallarla yönetiliyor. Topluluğun mutluluğunun, tüketim ve dinlerinin gerektirdiği gibi yaşamaktan geldiği söyleniyor.

Brunei’de görmeniz gereken en önemli yerlerden biri “Kampung Ayer”. Su köyü anlamına gelen bu yer, ülkenin başkenti Bandar Ser Begawan’da bulunuyor ve köy, dünyadaki en büyük su köyü olma özelliğini taşıyor.

Bandar Seri Begawan, başkent olma özelliğinin yanı sıra, genellikle girişin izin verilmediği gösterişli bir saray, birkaç devasa cami ve güzel otellerden oluşmasına rağmen oldukça mütevazi bir şehir. Genellikle ekonomisi petrole dayalı ülkelerde daha gösterişlidir her şey, ancak burada değil. Şehir hayatı genellikle kaliteli alışveriş, harika restoranlar ve dini tercihinize göre ruhani ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz güzel yerlerden oluşuyor.

Brunei, Bandar Seri Begawan

Yapımı 1954 ve 1958 yılları arasında tamamlanan Omar Ali Saifuddien Camii, Brunei’nin 28. sultanı adına yapılmış. Tüm çevresi yapay bir göl ile çevrilmiş ve bu göl, yapı için yansıtıcı bir efekt yaratıyor. Yerler ve duvarlar İtalya’nın en iyi mermerleri kullanılarak yapılmış, avizeler İngiltere’den getirilmiş ve halılar Sudi Arabistan ve Belçika’dan getirtilmiş. 3.5 milyon mozaik parçasından oluşan ana kubbe insanın ağzını açık bırakacak zarafette.

“Empire Hotel ve Country Club” ise 523 odaya sahip ve kraliyet ailesini misafir etmek için kullanılan, Prens Jefri’nin yapım emrini verdiği bir yapıyken, yapılan 1.1 milyar dolarlık bir yatırım ile çok üst sınıf bir otele dönüştürülmüş. Las Vegas tarzı seven turistler için oldukça etkileyici bir yer. Eğer isterseniz, imparatorluk süitinde geceliği 17,000 dolara bir gece geçirebilirsiniz.

Ülkenin doğasını da atlamamak gerekiyor. “Ulu Temburong Ulusal Parkı”, doğa severleri bekliyor. Gerçek dokunulmamış vahşi yaşamı burada gözlemleyebilirsiniz. Park tam olarak ellenmemiş yağmur ormanının 500 metre karelik bir bölümünde yer alıyor. Hayvanları gözlemlemek için en iyi yer nehir yataklarında, en iyi zaman ise gün doğumu ve gün batımlarında. Turistler bölgenin korunabilmesi amacıyla sadece 1 kilometre kadar bir alanı ziyaret edebiliyor. Burada 400 tür kelebek yaşadığını da eklemeden geçmeyelim.

Konu Brunei mutfağı olduğunda mutlaka denemeniz gereken yemekler; Ambuyat, Bumbu, ve Sago unundan yapılmış Ambuyat. Alkol yasal olmadığı için ancak bazen otellerde ve çok lüks restoranlarda bulma imkanınız olabilir.

Ekim ve aralık ayları en çok yağış alan ve soğuk olan zaman. Ocak ve mayıs arası ise en kurak dönem. Ulusal günün 23 Şubat’ta kutlandığını da eklemeden geçmeyelim. Haziran ve ağustos gerçekten sıcak. Ancak sultanın doğum günü 15 temmuz ve bu dönemde ülkenin her yerinde kutlamalar yapılıyor.

Ülkenin otobüs sistemi biraz kaotik. Ancak biraz karmaşa sizi yormazsa, bu otobüsler birçok yere ulaşım sağlıyor. Brunei’nin güneydoğu Asya’nın en ucuz benzinine sahip olduğunu söylersek araba kiralamak isteyebilirsiniz. Ancak kiralayacağınız arabalar Malezya plakalı olacaklarından daha fazla ücret ödemeniz söz konusu olacaktır. Taksiler bu ülke için en rahat ulaşım aracı. Oteller bile size taksi bulabiliyor, hatta bazen tercih edilen sürücülerin telefon numaralarını verebiliyorlar. Eğer gidiş-geliş yerleriniz nehre yakınsa küçük su motoru taksileri de çok elverişli olabiliyor.

Bandar Seri Begawan

Sultanlığın başkenti Bandar Seri Begawan (BSB), Brunei Sultanlığı’nın başkenti ve 140.000 nüfusuyla Borneo Adası’nda yer alan en büyük şehirlerden bir tanesi. Brunei, baştan çıkarıcı küçük bir ülke gibi görünmesine rağmen, aslında Lüksemburg’un iki katı, Singapur’un ise neredeyse sekiz katı büyüklüğünde.

BSB, turistik mekânlardan çok iş merkezi ve restoranlarla dolu. Fakat, bunun yanında şehri ziyaret edenler muhtemelen daha önce hiç görmedikleri altın kubbe gibi ilginç manzaralarla karşılaşacaklar. Sultan Ali Ömer Seyfeddin Camii, en çok göze çarpan ve şehri tanımlayan manzaradır. İçeri girebilir ve çevreye bir göz atabilirsiniz ya da sadece görünüşte Mughal (Hint-Türk İmparatorluğu) ve İtalyan mimarilerinin ortak eseri olan camiinin dışından fotoğraf çekebilirsiniz.

Brunei, Bandar Seri Begawan

Burada çok sayıda ihtişamlı camii bulunmakla birlikte (Jame’ Asri Sultan Hassanal Bolkiah bahsi geçen camiye benzerdir) esasen enteresan bir görünüme sahip olan yer. Maalesef sarayın içi senede sadece birkaç gün ziyaret edilebilen sultan sarayıdır. Bunun yanı sıra, yakın mesafeye en iyi tekne ile ulaşılan Kampong Ayer su köyü, ziyaret etmek için ilginç bir yer. Yaklaşık 40.000 kadar insana ev sahipliği yapan ve yüzen evler gibi görünen şehirdeki bu evler, Brunei Nehri’nde kazıklar üzerine inşa edilmiş.

Yorumda Bulun