Yemen Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Ortadoğu coğrafyasında Arap Yarımadası’nda yer alan Yemen resmi adıyla Yemen Cumhuriyeti, Arap Baharı’nda lider deviren ülkelerden biridir. Yemen eski çağlarda zenginliğiyle bilinen bir ticaret merkezi olma özelliğine sahiptir. Bu dönemde Arap dünyasının en önemli ülkelerinden biri konumunda olan Yemen Ümit Burnu’nun keşfiyle eski önemini yitirmiştir.

Yemen’in başkenti San’a’dır. Ülke idari olarak 22 vilayete ayrılmıştır. Valilikler 333 ilçe, 2.210 belediye ve 38.234 köye bölünmüştür. En önemli şehirleri San’a, Aden ve Al ukalla’dır.

Yemen, Orta Doğu’da Umman’ın batısında Suudi Arabistan’ın güneyinde yer alan bir ülkedir. Arap Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz’e bakan sahillere sahip olan ülke Arap Yarımadası’ndadır.

Yemen’in resmi dili ve ülke genelinde konuşulan dil Arapçadır.

Yemen devletinin resmi dini İslamdır. Halkın %99’unun Müslüman olduğu ülkede nüfusun %1’lik dilimini de Hıristiyan, Yahudi, Hindu veya dini bir inancı olmayan kesim oluşturur. Müslümanların büyük bir kısmı Sünni diğer kısmı Şiidir. Sünni’lerinse geneli Şafii’dir. Ülkede çok az sayıda olmakla beraber İsmaili nüfus da yaşamaktadır.

M.Ö. 10. yüzyıldan ikinci yüzyıla kadar Saba devletinin hâkimiyeti altında olan Yemen, birçok krallığa ev sahipliği yaptı ve son krallık Etiyopyalılar tarafından 6. asırda yıkıldı. İlk iman eden Müslümanlar 7. asırda Yemen’e gelerek ülkede İslamiyet’i yaydılar. Türkler, Yemen’de ilk kez 11. yüzyıl sonlarında strong>Selçuklu Sultanı Melikşah döneminde yerleşmeye başladı. Yemen, Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda tamamen Osmanlıların elinden tamamen çıktı. Birçok ülkenin âkimiyeti altına giren ülkede, 1990 yılında Yemen Arap Cumhuriyeti (Kuzey Yemen) ile Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (Güney Yemen) birleşmesiyle strong>Yemen Cumhuriyeti kurulmuştur.

Yemen’de çöl iklimi görüldüğünden ülkede yaz aylarında bunaltıcı sıcaklar görülmektedir. Ayrıca yine bu dönbemde nem oldukça yüksektir ve zaman zaman kum fırtınaları görülmektedir. Bu nedenle Yemen yaz aylarında gezmek için uygun değildir. Ülkeye gitmek için en uygun zaman kasım ve şubat ayları arası dönemdir. Ayrıca mart ve nisan aylarındaki ziyaretler de bu dönemde görülen muson rüzgârları nedeniyle rahat geçmektedir. Aralık ve ocak aylarında ortalama 21 derece olan sıcaklık haziran ayında 40 dereceyi bulur.

Yemen mutfağı Arap yarımadasındaki diğer ülkelerin mutfağından büyük ölçüde farklılık gösterir. Yemen mutfağında kuzu eti çok tüketilir ve ülkenin en meşhur yöresel yemekleri de kuzu etiyle yapılır. Yemen mutfağında baharat çokça kullanılır özellikle çemen kullanımı çok yaygındır. En popüler yemekleri baharatlı bir çeşit et yahnisidir. Deniz ürünlerinin yaygın olarak kullanıldığı ülkede balık ile yapılan yemeklerde de yine baharat kullanılır. Yemen’in meşhur yemeklerinden biri içinde çok çeşit besin olan strong>saltahtır. Oldukça fazla çeşidiyle diğer yerel yemekler arasında Aseed, Fahsa, Thareed, samak mofa, lahm mandi, fattah, shafut ve jachnun sayılabilir.

San’a

Batı Asya’daki en güzel Arap ülkelerinden biri olan Yemen Cumhuriyeti’nin hem en büyük şehri hem de başkenti olan Sana, dünyanın en eski meskenlerinden biridir. Nuh Peygamber’in oğlu Sam tarafından kurulduğuna inanılıyor. Bu sebeple de kente ‘Sam’in Şehri’ de deniliyor.

UNESCO’nun Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul ettiği kent, her ne kadar geçen yıllardaki savaşlarda sit alanlarına dahi bomba yemiş olsa da hâlâ, karakteristik mimari güzellikleriyle dikkat çekiyor.

Yemen, San’a

126 kilometrekarelik şehir merkezinde 1.937.451 kişilik nüfusa sahip olan bu kalabalık kent Sana, Yeni ve Eski Şehir olarak ayrılıyor. Daha küçük olan Eski Şehir bölümünde, adından da anlaşılacağı üzere tarihi yapılar bulunuyor. Yeni Şehir ise 1960’lardan bu yana genişlemeye ve modernleşmeye devam ediyor.

Sana pek çok yerde görülmeyen yarı kurak iklimiyle çoğu Arap ülkesine göre daha serin bir havaya sahiptir. Yaz aylarında sıcaklıklar 42 dereceye kadar çıktığından turistler daha
çok ilkbahar ya da sonbaharda burayı ziyaret etmeyi tercih ediyor.

Her ne kadar kentin kültürel zenginliği ve turistik yerleri çok olsa da, son dönemde yaşanan savaşlar sebebiyle ekonomisi hâlâ tam anlamıyla turizme bağlı değil. Ancak şehir, geçmişten bu yana madencilikte önemli bir yere sahip. Akik, kalseduan ve akik taşı gibi önemli madenler, Sana’nın çevresindeki dağlardan çıkarılıyor.

Al-Mukalla

Yemen, Al-Mukalla

Al Mukalla, Yemen’in Hadramut sahil bölgesinin başkenti olan bir şehirdir. Önemli bir liman kentidir. Aden’in 480 kilometre doğusunda yer alan bu şehir, Aden Körfezi’nin de güney kesiminde yer almaktadır. Al Mukalla şehri Güney Arap bölgesinin en büyük valiliğidir. Al Mukalla Yemen’in dördüncü en büyük ve kalabalık şehridir. Yaklaşık 300 bin civarında bir popülâsyona sahiptir. Al Mukalla şehri 1305 senesinde kurulmuştur ve ilk kurulduğunda bir balıkçılık yerleşkesi işlevindeydi. Bu bölge 11. yüzyılda ise Umman’a dâhil edilmiştir. 1967 senesinde Hadramaut Güney Yemen’in bir parçası olduğundan itibaren, Al Mukalla kenti Hadramaut’un başkenti olmuştur. Al Mukalla kentinin en önemli ekonomik kaynağı limanıdır. 150 metre uzunluğundaki gemilere kadar birçok gemi tarafından kullanılan bir kenttir.

Aden

Antik bölgelerinin yanı sıra şahane günbatımı manzarasıyla da meşhur olan kentte kuş gözlemciliği de oldukça yaygındır. 760 kilometrekare alanı kaplayan kentin en önemli geçim kaynağı denizaşırı ticarettir. Tuz ve tütünün çokça üretildiği kent aynı zamanda Yemen’in en önemli ticaret limanıdır.

Yemen, Aden

Pek çok kumsal aktivitesinin mevcut olduğu kentte, dalış, balıkçılık ve yüzme oldukça popüler aktivitelerdir. Ayrıca dağlarla çevrili olduğu için dağcılık sporunun da yaygın olduğu kent bu gibi özellikleriyle maceraperestlere de hitap etmektedir.

Çöl iklimi etkisindeki Aden’de yağış neredeyse hiç görülmez. Yıl boyunca hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde yaşandığı Aden’de özellikle yaz ayları özellikle sıcak geçer. Bu yüzden sonbahar ya da ilkbaharda gitmek daha makuldür. Yıllık ortalama sıcaklığın 28 derece olduğu ülkede, çöl iklimi hâkim olduğundan akşamüstleri havanın serinleme ihtimaline karşı hazırlıklı olun.

Yorumda Bulun