Kırklareli Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan tarihi, zengin doğası ve kültürüyle öne çıkan Kırklareli, Türkiye’nin kuzeybatısında Marmara Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Tarihi yazıtlarda Kırk Kilise adıyla geçen şehrin ismi, 1924 yılında Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat Umay’ın meclise sunduğu teklifle Kırklareli olarak değiştirildi.

Şehir, 8 ilçesi ve 173 köyüyle beraber 6.550 kilometrekarelik yüzölçümünde 343.723 kişilik nüfusa sahiptir. Kuzeyinde Bulgaristan, batısında Edirne, güneyinde Tekirdağ, güneydoğusunda İstanbul ile komşu olan şehrin doğusunda Karadeniz yer alır.

Binlerce yıllık tarihi boyunca Traklar, Persler, Makedonlar ve Romalılar gibi farklı medeniyetlerin hâkimiyetinde kalan Kırklareli’nde tarihi kiliseler, çeşmeler, mağaralar ve manastırlar çokça bulunmaktadır. Hem görkemli tarihi yapıların etkisi hem de doğusundaki Karadeniz şeridi ve plajları sayesinde yılın pek çok ayında turist çeker. Ama yoğunluk, ünlü yağlı güreş festivallerinin yapıldığı mayıs-haziran ve eylül aylarında düzenlenmektedir.

Gezilecek Yerler

Bulunduğu konum sebebiyle yüzyıllar boyunca hem batı hem de doğu kültürünün etkisinde kalmış olan Kırklareli’de gezilecek yerler, tarihi yapılar bir hayli fazladır. Tarihi höyükler, tümülüsler, dolmenler, camiler, çeşmeler, hamamlar, antik tiyatrolar, anıtlar, mezarlıklar ve kaleler gibi gezginlerin uğrak noktası olan onlarca yer vardır. Kimisi şehir merkezinde kimisiyse şehrin dışında olduğundan, Kırklareli’yi bir günde gezmek mümkün değildir.

Hızırbey Camii

Kırklareli, Hızırbey Camii

Şehir merkezinde bulunan Hızırbey Camii’nin bir diğer adı da Büyük Camii’dir. 1383 yılında Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılanmış, kare planlı bu cami, bazı kaynaklarda Avrupa’nın en eski camisi olarak da geçer. Duvarlarının dış yüzleri, kubbe kasnağı ve minaresi kaplamalarıyla dikkat çeker. Son cemaat kısmı ve avlu duvarı sonradan ilave olan caminin minaresi, kesme taş ve tek şerefeli, kütük kare ve külah kurşunludur. Yaşanan deprem sonucu hasar gören cami, Aydoslu Hacı Yusuf Paşa tarafından 1824 yılında onarıldı. Son olarak 2007’de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından orijinaline uygun hale gelecek şekilde restore edildi.

Kadı Camii

Kırklareli, Kadı Camii

Kırklareli şehir merkezindeki Ahmet Mithat İlkokulu karşısında yer alan ve Emin Ali Çelebi tarafından 1577 yılında yaptırılmış olan cami kare planlıdır. Önceleri yakınında bulunan bir mahkemeden dolayı Kadı Camii denilen yapı, bazı kaynaklarda Emin Ali Çelebi Camii olarak da anılır. Mimari açıdan, alt sıra pencerelerinin söveleri ve mihrabı, iyi bir işçilikle köfeki taşından yapılmıştır. Tavanı ve çatısı ahşap olan dört mahyalı ve üzeri alaturka kiremit örtülü caminin minaresi çok köşeli kütüklüdür.

Babaeski Köprüsü

İstanbul-Edirne asfaltının Babaeski Deresi’ni (Şeytan Dere) geçtiği, Babaeski’nin Lüleburgaz çıkışında yer alan köprü, 1633 yılında 4. Murat döneminde yapılmıştır. Muntazam kesme taş kaplı ve kargir bir köprü olan yapı nehir taştığında zedelenmemesi için, kemer aralarında büyük delikler bulunmaktadır. Nöbet hücreleri taş işlemedir. Kuzey tarafındaki nöbet hücresi aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Osmanlı ordularının İstanbul’dan Rumeli’ye doğru uzanan sefer yolunun önemli geçiş noktalarından biri olduğundan tarihte yeri büyüktür.

Kırklareli, Babaeski Köprüsü

Görülmesi gereken diğer yerler: Cedit Ali Paşa Camii, Beyazıt Camii, Karakaş Camii, Kapan Camii, Üsküpdere Camii, Namazgah, Kilise, Alpullu Köprüsü, Pehlivanköy Akarca Köprüsü, Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Pınarhisar Sadıkağa Camii, Vize Hasan Bey Camii, Vize Sadri Bey Camii, Vize Yeni Camii, Kıyıköy Camii, Sergen Camii, Zindan Baba Türbesi, Binbir Oklu Ahmet Baba Türbesi, Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı, Hızır Bey Hamamı, Babaeski Hamamı, Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Kadı Ali Çeşmesi, Paşa Çeşme, Kapan Çeşmesi, Kayyumoğlu Çeşmesi, Kara Umurbey Çeşmesi, Hapishane Çeşmesi, Kuru Paşa Çeşmesi, Büyük Camii Çeşmesi, Kocahıdır Çeşmesi, Lüleburgaz Zafer Çeşmesi, Vize Mağara Manastırları, Koyunbaba Kilisesi, Pekmezdere Mağarası, Domuzdere Mağarası, Yenesu Mağarası, Kıyıköy Mağarası.

Kırklareli’ye karayolu, demiryolu ve havayoluyla ulaşım mümkündür. Karayolu’nu tercih edenler için İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerden neredeyse her gün otobüs seferi vardır. Otogardan sonra tüm ilçelerine giden minibüsleri bulmak mümkündür. Kırklareli’ye demiryoluyla ulaşım, İstanbul-Edirne demiryolu hattıyla yapılır.

Kırklareli Mutfağı

Kırklareli hem hayvancılık yapılan bir bölge olduğu hem de denize yakın olduğundan et ve süt ürünlerinin yanı sıra balığın da sıkça tüketildiği bir mutfağa sahip. Köfte, keşkek, zerde, tuzlu bir kek çeşidi olan plaska, sütlü tatlı çeşidi kaymaçina, kıymayla hazırlanan çoban böreği ve kalın kıyı, yöreye özgü üzümden yapılan içecek hardaliye ve sini mantısı, Kırklareli’ye özgü yemek çeşitlerinden sadece bazıları.

Kırklareli Gece Hayatı

Geçmiş yıllarda çok etkin olmayan Kırklareli gece hayatı, yeni mekanların açılmasıyla daha hareketli hale geldi. Line Bar, The Peak Club ya da Beirut Music Hall’da canlı müzik dinleyebilir, Köşem Pub, Kaptan Pub, Deep House Republic ve Joker Bar’da içki içmeye gidebilirsiniz.

Alışveriş

Kırklareli’de alışverişin kalbi, şehir merkezindeki Hızırbey Külliyesi’ndeki Hızırbey Bedesteni’nde atar. Bu tarihi yapıda hem gezilebilir hem de yörenin sunduğu beyaz peynir, kaşar peyniri, tahin helvası, nuga helvalar, hardaliye, kavala kurabiyesi ve Poyralı Köyü pekmezi gibi ürünler satın alınabilir. Bunlar dışında geleneksel ahşap süs ya da ev eşyaları ile Poyralı Köyü dokumalarına da göz atılmalıdır.

Yapmadan Dönmeyin

  • Yöreye gelen turistlerin Kırklareli ızgara köftesini, yanında koyun yoğurdu ile yemeleri önerilir.
  • Karadeniz sahilinde yer alan Vize İlçesi’ne bağlı Kıyıköy Kasabası’na gelen turistlerin Kıyıköy balıkçıları tarafından tutulan taze balıkların ızgarasını ve fırında tahin helva tatlısını yemeleri önerilir.
  • Karadeniz sahilinde yer alan Demirköy İlçesi’ne bağlı İğneada Kasabası’na gelen turistlerin İğneada balıkçıları tarafından tutulan taze balıkların çorbasından, ızgara ve dolmasına kadar her çeşidini tatmaları önerilir.
  • Turistlerin İl’den ayrılmaları sırasında yanında Kırklareli peyniri, tatlısı ve hardaliye ile dönmeleri önerilmektedir.

Yorumda Bulun