Afganistan Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Resmi adı Afganistan İslam Cumhuriyeti’dir. Afganistan Orta Asya ve Güney Asya kara parçaları dâhilinde konumlanmıştır. Ülke güney ve doğuda Pakistan, batıda İran, kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan ve uzak kuzeydoğuda Çin ile sınır komşusudur. 652 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip ülke, dünyanın 41. büyük ülkesidir.

Afganistan yasama, yürütme ve yargı sistemine sahip bir İslami cumhuriyettir. Halkının yüzde 99’unun Müslüman olduğu ülke birçok etnik kimliğe ev sahipliği yapmaktadır. Peştun, Tacik, Hazara, Özbek, Aymak, Türkmen ve Beluciler başlıca etnik gruplardır.

Afganistan 34 şehir ve 398 ilçeli idari sisteme sahiptir. Ülkenin her şehrinin kendi başkenti ve bölgesel yönetim sistemi vardır. Ülkede şehir ve ilçe yönetimlerinin yanı sıra bölge yönetimleri de mevcuttur. Bölgesel kalkınma ve gözetim bölge idarecileri tarafından yapılmaktadır. Kabil, ülkenin başkenti ve en kalabalık nüfuslu bölgesidir. Ayrıca Kabil şehirleşme ve ekonomik faaliyetlerin yoğunluğuyla da öne çıkmaktadır. 4 milyon nüfuslu Kabil’den sonra Afganistan’ın en büyük şehri Kandahar’dır.

Afganistankuzeyi ve güneybatısı düzlüklerle çevrili denizden uzak bir kara ülkesidir. Güney Asya ve Orta Asya sınırlarında bulunsa da etnik ve kültürel bağlarından dolayı Orta Doğu’nun bir parçası olarak da görülür. Ülke engebeli arazisi ve yetersiz su kaynakları nedeniyle tarıma elverişsizdir.

Darice ve Peştuca, Afganistan’ın resmi dilleridir. Ülke genelinde iki dillilik oldukça yaygındır. Özbekçe, Arapça, Türkmence gibi azınlık dilleri ise konuşuldukları bölgede resmi dil olarak kabul görebilmektedirler. Urduca ve İngilizce gibi diller de ülkenin eğitimli kesimleri tarafından konuşulabilmektedir.Afganistan’ın %99’unun Müslüman olduğu bilinmektedir. Halkın %90’ının Sünni, %7 ile %19 arasının ise Şii mezhebinden olduğu düşünülmektedir.

Afganistan’da yapılan arkeolojik kazılarda paleolitik, mezolitik, neolitik, bronz ve demir çağlarından kalıntılar bulunmuş ve üzerinde bulunduğu coğrafyanın tarihinin bu dönemlere dek gittiği ortaya çıkmıştır. Bölgede kentsel yaşamamın MÖ 3000 ile MÖ 2000 yılları arasında başlamış olduğu tahmin edilmektedir.

Ticaret yolları üzerindeki bölge birçok kez işgale uğramıştır. Bu yüzden tam olarak dil ve yönetim birliği sağlanamamıştır. Afganistan halkı yakın geçmişe kadar sırasıyla İngiliz, Sovyet ve Amerikan kolonilerine karşı mücadele vermiştir.

Afganistan’ı ziyaret etmek için en uygun mevsimler sonbahar ve ilkbahardır. Özellikle başkent Kabil’de yaz ayları çok sıcak, kış ayları ise çok soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Bu yüzden seyahat etmeye en elverişli dönem, iklimin daha yumuşak olduğu eylül, ekim veya nisan, mayıs aylarıdır.

Kabil

Kabil, Afganistan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Hindukuş Dağları içinde Kabil Nehri boyunca uzanan dar bir vadi üzerine kurulu Kabil, aynı zamanda ülkenin ticari ve kültürel merkezidir. 3.500 yıllık tarihiyle Güney ve Orta Asya ticaret yolları üzerindeki stratejik konumu nedeniyle Kabil, tarih boyunca pek çok devletin savaş alanı olmuştur. 1978’deki Rus işgali ve 2001 yılındaki Amerikan işgali bunun yakın tarihteki örnekleridir.

Milattan önce 1500’lü yıllarda kurulduğu bilinen Kabil, 6. ve 7. yüzyıllarda Asya’nın en önemli şehirlerinden biri olmuştur. 13. yüzyılda Moğolların egemenliğine girmiş ve 1504 yılında Babür İmparatorluğu kurucusu Babür, Kabil’i başkent yapmıştır. Kabil, 1738 yılında İran şahı Nadir Şah tarafından alınıncaya dek Babür İmparatorluğu’nun egemenliği altında kalmıştır. 1747’e gelindiğindeyse Ahmed Şah Kabil’de ilk bağımsız Afganistan devletini kurmuştur. Şehir, Birinci İngiliz-Afgan Savaşı (1838-1842) ve İkinci İngiliz-Afgan Savaşı (1878-1880) sırasında iki kez İngilizlerin eline geçmiştir.

Afganistan, Kabil

Kabil; Afganistan’ın doğu kesiminde, Hindukuş Dağları içinde Kabil Nehri boyunca uzanan dar bir vadide konumlanır.

Kabil’in resmi dilleri Peştuca ve Afgan Farçası olarak bilinen Darice‘dir. Hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabidir. Diplomatik pasaport sahipleri ise 90 gün süreyle vizeden muaftır. Kabil’de gelişmiş bir şehir içi ulaşım ağı bulunmamaktadır. Şehir içi ulaşım otobüs ve taksi ile sağlanır. Ayrıca Kabil şehir merkezini yürüyerek de keşfedebilirsiniz.

Kandahar

Kandahar 2011 itibariyle sahip olduğu 512.200 kişilik nüfusla, Afganistan’ın ikinci büyük kentidir. Kandahar Eyaleti başkenti olan şehir, deniz seviyesinden 1.010 m yükseklikte yer alır. Arghandab Nehri kentin batı kıyısı  boyunca uzanır. Kandahar, Paştunlar için en önemli kültürel şehirlerinden biridir ve 200 yıldan fazla bir süre de onların geleneksel  güç koltuğu olmuştur .

Afganistan, Kandahar
Koyun, yün, pamuk, ipek, keçe, gıda tahıllar, taze ve kurutulmuş meyve ve tütün gibi bir çok ürün için önemli bir ticaret  merkezidir. Oldukça hoş nar ve üzüm gibi  meyveler üreten şehirde kurutma ve meyve paketleme, konserve  tesisi bulunmaktadır. Kandahar da uluslar arası bir havaalanı bulunmaktadır, bunun yanında batıda Lashkar Gah ve Herat ile, kuzeydoğusunda Gazne ve Kabil ile , kuzeyde Tarinkot geniş  karayolu bağlantıları vardır. Kandahar çevresindeki bölge insanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Güney, iç ve batı Asya ticaret yollarına olan stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca birçok imparatorluğun ele geçirdiği ya da uğruna savaştığı bir yerleşim bölgesi olmuştur.

Yorumda Bulun