Bayburt Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Erzurum-Trabzon yolunda bulunan Bayburt, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 3.652 kilometrekarelik alana kurulmuş bir şehirdir.Bayburt; kuzeyde
Trabzon, kuzeydoğuda Rize, doğu ve güneydoğuda Erzurum, güneyde Erzincan, batıda da Gümüşhane illeriyle çevrilidir.Halkının hatırı sayılı bir kısmının Türkmen-Çepniler olan şehir, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Bayburt şehrinin adı eski Kafkas dillerden birini konuşan Urartu/Khaldiler’in bölgeye egemen olduğu dönemlerde, Khalt (Halti) halkı arasında gerçekleşen Hint-Avrupa dilli Mitanni göçmenlerinin sızmaları sonucunda verilmiştir. Bayburt’un bir müddet Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdiği ve bu imparatorluğun ikiye ayrılması üzerine Doğu Roma toprakları içinde kaldığı bilinmektedir. Başka bir tarih sahnesinde ise Bayburt’un Türkmenlerin ilk yerleşim yeri olduğu söylenmektedir.

Bayburt’ta Doğu Karadeniz iklimiyle Doğu Anadolu’da hakim olan karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Bu sebeple yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir.

Ekonomisinin önemli bir bölümü tarım ve hayvancılık oluşturur. Tarım ürünü olarak hububat çeşitleri, yem bitkileri, şeker pancarı ve az da olsa meyve sebze üretimi yapılır. Bulunduğu bölgenin büyük bir kısmı kıraç olup Çoruh vadisinde, Aydıntepe ve Sünür ovalarında sulu tarım yapılmaktadır. Rafting yapılma imkanı olan Çoruh Nehri Bayburt sınırları içindedir.

Bayburt’ta Gezilecek Yerler

Önemli tarihi yapılara ve doğa güzelliklerine sahip olan Bayburt, Çoruh Nehri sayesinde her yıl birçok akarsu sporcusunun uğrak noktası haline gelmiştir.

Gezilecek diğer yerler: Saruhan Kalesi, Aydıntepe Yeraltı Şehri, Kop Dağı, Şehit Osman Türbesi, Çimağıl Mağarası, Akşar Korgan Köprüsü

Çoruh Nehri Rafting Parkurları

Bayburt, Çoruh Nehri Rafting Parkurları

Çoruh Nehri dünyanın en süratli ve en derin nehirlerinden biri olarak kabul edilir. Kaynağını Mescit Dağı’ndan alır; Borçka’nın Muratlı kasabasından sonra Türkiye sınırlarından çıkar ve Batum’dan Karadeniz’e akar. Çoruh Nehri’ne dünyanın her bölgesinden rafting, kano ve nehir kayağı gibi sporlar için yerli ve yabancı sporcular gelir. Bölgede su sporları yaygın olduğundan nehrin çevresinde birçok turizm etkinliğine de katılabilirsiniz.

Bayburt Kalesi

Bayburt, Bayburt Kalesi

Şehrin kuzeyinde yalçın kayalar üzerine inşa edilmiş olan kalenin kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. İlk yapının Ermenilere ait olduğu öne sürülse de zamanında (885–1044) varlığından söz edilen Bayburt Kalesi’nin çok daha önce, miladın ilk yüz yıllarında mahalli prens ve mücadelelerinde rol oynadığı anlaşılmaktadır.

Aydıntepe Yeraltı Şehri

Bayburt, Aydıntepe Yeraltı Şehri

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alan antik kent yerleşkesinin hemen altında bulunan Aydıntepe Yeraltı Şehri dehliz şeklinde oluşmuştur . Resmi olarak, 1988 yılında bir inşaat kazısı sırasında tesadüfen gün yüzüne çıkarılarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Turizme açıktır.

Helva Köyü Buz Mağarası

Buzdan oluşmuş sarkıt ve dikitlerin bulunduğu bu mağara doğanın ilginçliğini gözler önüne sermektedir. Bayburt il merkezine 33 kilometre mesafede bulunan mağara zamanında köy halkı tarafındansoğuk hava deposu olarak kullanılmıştır.

Baksı Müzesi

Bayburt, Baksı Müzesi

Bayburt’a 45 kilometre mesafede olan bu müze 2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne layık görülmüştür . Müze içerisinde çağdaş sanatla geleneksel sanat bir araya gelmektedir.

Dede Korkut Türbesi

Bayburt, Dede Korkut Türbesi

Bayburt ili sınırları içerisinde Masat Köyü’nde bulunan türbe, yılın belirli zamanlarında ziyaretçilerin ilgi odağıdır. Her yıl temmuz ayında Bayburt Dede Korkut Uluslararası Kültür-Sanat Şölenleri kapsamında köyde etkinlikler düzenlenmektedir.

Bayburt’ta Alışveriş

Ehram dokumacılığının merkezi olan Bayburt’ta bakır ürünler ve kilim alınabilecekler arasındadır. Ehramdan yapılan yelek, masa örtüsü, seccade, perde ve kravat gibi eşyalar ilgi çekicidir. Bu gibi hediyelikleri Bayburt merkezdeki yerel çarşıdan alabilirsiniz.

Bayburt Mutfağı

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Bayburt ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Bayburt, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Bayburt denince akla ilk gelen yöresel lezzetler galacoş, tel helvası, lor dolmasıdır.

Yorumda Bulun