Konya Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri olan Konya kültürün, medeniyetin ve ilimin buluştuğu bir merkezdir.

Hem M.Ö. 7000’den beri önemli medeniyetlere tanıklık edip hem de zengin bir kültür mirasına sahiplik eden Konya, Mevlana, Nasreddin Hoca gibi pek çok İslam büyüklerinin ve düşünürlerinin de doğum yeridir. Konya, tarihi ipek yoluyla, ticaret ve konaklama merkezi kimliğiyle Türk tarihinin en eski ve tarih açısından değerli eserlerini barındıran bir Anadolu şehirdir.

Konya’nın büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde, diğer bölümleri ise Akdeniz Bölgesi’nde yer alır. Konya’nın çevresi’nde Niğde, İçel, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Ankara bulunmaktadır. 1989 yılında “Büyükşehir Belediyesi” statüsüne geçen ve İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Konya’da toplamda 31 adet ilçe bulunmaktadır.

Sonbahar  aylarında turistik ziyaretler ve tatiller için tercih edilen Mevlana’nın kenti Konya, özellikle Ekim ve Kasım aylarında yoğunluk yaşamaktadır. Aynı yoğunluk ilkbahar zamanlarında da görülmektedir. Mayıs ayı dolaylarında Konya’da hareketlilik görülür. Kışın sert koşullara ve yazın sahip olduğu iklim özelliklerinden dolayı kurak bir mevsime sahiplik ettiği için o dönemlerde de ne kadar turist akını olsa da sonbahar ve ilkbahar aylarındaki kadar değildir.

Türkiye’nin hemen hemen her yerinden Konya’ya kara yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Şehre daha hızlı bir şekilde gelmek isterseniz, her gün Konya’ya uçak seferleri düzenlenmektedir. İstanbul’dan Konya’ya gelecekler için düzenli uçak seferleri mevcuttur ve İstanbul’dan Konya’ya hava yolu ile yaklaşık 1 saatte varılmaktadır. 2011’den beri Konya’ya ayrıca hızlı tren seferleri de düzenlenmektedir.

Konya’da Gezilecek Yerler

Bir dünya şehri olarak kabul edilen Konya, yüzölçümüyle, yemekleriyle ve Mevlana ile akıllarda kalıcı bir yer edinmiştir. Bunların dışında Konya en eskiye kadar uzanan tarihiyle pek çok önemli doğal güzelliği de içinde barındırır.

Mevlana Müzesi ve Türbesi

Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabrinin de içinde bulunduğu türbe Mevlana Müzesi’ni içinde barındırır. Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak bilinen bu tarihi yapı, 1926 yılından beri türbe olarak hizmet vermektedir. Topkapı Sarayı’ndan sonra en çok ziyaret edilen ikinci müze, her yıl dünyanın her yerinden ziyaretçi akınına uğramaktadır. Mevlana türbesi Selçuklu zamanında yapılmış olsa da zaman zaman çeşitli restorasyonlara uğramıştır. Bu restorasyonlardan en çok dikkat çekeni Osmanlı döneminde yapılan mescit, semahane ve şadırvandır.

Konya, Mevlana Müzesi ve Türbesi

Burada Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Sema gösterilerini ve Şebi- Arus törenlerini izleyebilirsiniz.

Alaaddin Tepesi

Konya, Alaaddin Tepesi

12. yüzyıldan kalma bir Selçuklu eseri olan Alaaddin Camii’nin de bulunduğu Alaaddin Tepesi, düz bir ovaya sahip olan Konya şehrinin tek yüksek noktası. Dünya’nın en büyük döner kavşağı olarak bilinen Alaaddin Tepesi’nde tarih boyunca pek çok medeniyet hüküm sürmüş ve burayı yerleşim alanı olarak kullanmıştır. Günümüzde ise mesire olarak kullanılmaktadır ve buna ek olarak çay bahçesi, park ve Keykubat Camii de burada bulunmaktadır.

Yerköprü Mağarası

Konya, Yerköprü Mağarası

Konya’nın Hadım ilçesinde bulunan doğanın eşsiz güzelliklerinden biri olan Yerköprü Mağarası, Göksü Nehri’nin aktığı bir vadide yer alır. Mağaranın tamamı bir traverten tüfünün altında oluşmuştur. Uzunluğu 5000 metredir ve Göksu Nehri’nin bir kısmı buradan çıkmaktadır. Yerköprü Mağarası’nda bulunan ve büyük ilgi gören şelalenin cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenir.

Sille Köyü

Konya, Sille Köyü

Özellikle son yıllarda restore edilmeye başlanan Sille Köyü, Büyük Selçuklu Devleti’den daha da köklü bir geçmişe sahip. Antik bir Rum köyü olan Sille’nin içinde 1500 yıl öncesinden kalma bir kilise ve Türkiye’nin ilk zaman müzesi yer almaktadır. Tarihi İpek ve Baharat yolları üzerinden olduğu için önemini hiçbir zaman kaybetmeyen Sille Köyü, buna ek olarak önemli bir din merkezi de olarak biliniyor.

Valide Sultan Hamamı

Konya, Valide Sultan Hamamı

1544’te III. Selimin annesi Hürrem Sultan tarafından yaptırılan Hürrem Sultan Hamamı, 2007 yılında onarıma girmiş olup halen hizmet vermektedir. Kare planlı bir yapı olan Hürrem Sultan Hamamı, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşur. Mimar Sinan Eserleri arasında gösterilen hamam yoğun bir ilgi görmektedir.

Konya Gezilecek Yerler :

  • Akşehir Gölü,
  • Selimiye Camii,
  • Fasıllar Köyü,
  • Selçuklu Köşkü,
  • Gömeç Hatun Türbesi,
  • İnbaşı Mağarası,
  • Sahipata Külliyesi,
  • Koyunoğlu Müzesi,
  • Konya Atatürk Evi Müzesi,
  • Tınaztepe Mağarası,
  • İnce Minare,
  • Çatalhöyük

Şehre Yakın Konya Gezilecek Yerler;

  • Hotamış Sazlığı,
  • Fasıllar Anıtı,
  • Obruk Gölü,
  • Sille Aya-Elena Müzesi,
  • Meke Gölü,
  • İvriz Kaya Anıtı

Konya’da Akışveriş

Konya şehir merkezinde pek çok alışveriş ve yaşam merkezi bulunmaktadır. Gıdadan giyime, teknolojiden dekorasyona kadar yüzlerce markayı içinde barındıran alışveriş merkezlerinin çoğu şehir merkezindedir.  Konya’ya özgü seramik eserler, bakır işlemeler, lokum, peynir şekeri, altın takılar, çini eserler alınabilir.

 

Yorumda Bulun